Foto: Shutterstock
Plūmes ir vienas no pēdējām ogām, kas ienākas dārzos, apliecinot, ka ziema vairs nav aiz kalniem. Tādēļ ir pēdējais brīdis padomāt par to, lai ziemošana būtu garšīgāka, un izmantot sulīgi saldskābās plūmes dažādu burciņās liekamu labumu pagatavošanai. Gada aukstajos mēnešos tu sevi varēsi slavēt par izdarību, ķeksējot no burkas plūmju kompotu, kas garšo gluži kā bērnībā, malkojot tumīgu biezsulu, kas noteikti garšos daudz labāk nekā veikalā nopērkamā, vai ziežot uz tortes biskvīta aromātisku ievārījumu, pēc tam kāri nolaizot karoti.

Gardu plūmju ievārījumu ziemas krājumiem var pagatavot arī bez kripatiņas cukura. Lai to paveiktu, portāls "Shkolazhizni" iesaka ļoti gatavas plūmes plūmes nomazgāt, nosausināt ar papīra dvieli, katru uzmanīgi pārgriezt uz pusēm un izņemt kauliņus.

Liek plūmes katlā un uz mērenas liesmas vāra, ik pa laikam apmaisot, līdz virums sāk burbuļot. Turpina vārīt 10 minūtes, nogriež liesmu, ļauj virumam atdzist. Tad uzvāra to atkal un vāra vēl 10 minūtes, atkal atdzesē. Iepriekšminētās darbības atkārto vēl 2 reizes.

Karstu ievārījumu lej sterlizētās burkās, bet neaizvāko – ievārījumam atdziestot virspusē izveidosies cieta garoziņa, kas pasargās to no bojāšanās. Kad ievārījums atdzisis, burkas var aizvākot ar sterilizētiem vāciņiem vai vienkārši pārklāt ar pergamenta papīru un stingri nosiet.

"Tasty" krājumos ir arī dažādas citas plūmju ievārījuma versijas – ar āboliem, brūklenēm un pat ar portvīna piedevu. Eksperimentēt kārajiem iesakām pagatavot pikantu plūmju čatniju, kas būs ideāla piedeva siera platei vai dažādiem gaļas ēdieniem.

Plūmes labi padodas arī saldēšanai. Lai lielās, sulīgās ogas, ziemas spelgonī atkausētas, garšotu kā tikko no zara plūktas, katru plūmi pārgriez uz pusēm, uzmanīgi izņem kauliņu, tad ieber kauliņa vietā tējkaroti cukura, lai ar cukuru būtu noklāta arī griezuma vieta, un atkal sastiprini kopā abas plūmes puses. Tad katru plūmi ietin pārtikas plēvē, ieritini folijā, saber maisiņos un liec saldētavā.

Ja arī tev pūrā ir kāda pārbaudīta plūmju ieburkošanas recepte, neturi sveci zem pūra – padalies ar recepti komentāros, raksti mums: receptes@delfi.lv vai atsūti recepti, izmantojot "Tasty" recepšu pievienošanas formu (un, iespējams, tieši tu laimēsi vērtīgu balvu – "Tescoma" virtuves piederumu komplektu konservēšanai!

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!