Foto: Shutterstock
Etiķa esence Latvijas veikalos netiek tirgota jau kopš 2010. gada, tomēr receptēs joprojām sastāvdaļu uzskaitījumā mēdz parādīties tieši šis produkts. Kā aprēķināt galda etiķa daudzumu, ko pievienot marinādei etiķa esences vietā?

Ņemot talkā matemātiskus aprēķinus, 1 ēdamkarotei 70% etiķa esences līdzvērtīgas būs 7,8 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Pārtikas tehnologi uzsver, ka gatavo konservu un marinējumu kvalitāti esences aizstāšana ar galda etiķi neietekmē, ja tiek ievērota pareiza etiķa un ūdens proporcija, proti, gatavojot etiķa marinādi, ūdens jāpievieno par tik karotēm mazāk, cik etiķa pievienots vairāk.

Ja receptē norādīts, ka jāizmanto 1 ēdamkarote etiķa esences uz 1 litru ūdens, izmanto 8 ēdamkarotes 9% etiķa un 895 ml ūdens.

Tiesa, ir vēl cita nianse, kam jāpievērš uzmanība, receptē redzot etiķa esenci. Pievērs uzmanību, no kuras valsts šī recepte nākusi, jo etiķa esences stiprums dažādās valstīs mēdz atšķirties. Latvijā agrāk tika izmantota 70 % etiķa esence, taču ārpus Latvijas par etiķa esenci dēvē etiķa koncentrātu, kurā skābes daudzums svārstās no 15 līdz 25 un pat 30 %, un to var iegādāties veikalos. Ja esence pirkta kādā kaimiņvalstī, pirms lietošanas, pirmkārt, rūpīgi izlasi produkta aprakstu, otrkārt, vadies pēc garšas sajūtas un izrēķini attiecību, kādā to pievienot marinādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!