Foto: Shutterstock

Fakts, ka dilles ir populārākais zaļumu veids, ko latvieši izvēlas saglabāt ziemas krājumiem, it nemaz neizbrīna, jo tās mums tīk dāsni pievienot teju visiem ēdieniem, izņemot varbūt vienīgi desertus. Sezonas pilnbriedā, kad smaržīgie diļļu kāti lekni sazēluši visos dārza stūros, būtu grēka darbs neizmantot dabas doto bagātību – atliek tikai izvēlēties sev tīkamāko metodi, kā to paveikt.

Saldēšana

Viens no vienkāršākajiem un populārākajiem veidiem, kā saglabāt dilles ziemas krājumiem, protams, ir to saldēšana. Noskalotas, nosausinātas dilles sīki sakapā un pa porcijām liek nelielos, vairākkārt aiztaisāmos plastmasas maisiņos. Kapātas dilles var arī blīvi likt ledus saldēšanai paredzētā trauciņa nodalījumos un pārliet ar ūdeni vai buljonu, kas pagatavots, novārot diļļu vai citu garšaugu cietos kātus, ko parasti neizmanto kā piedevu ēdienam, vieglu roku izmetot atkritumos.

Foto: Shutterstock

Saldēt var ne tikai maigās diļļu lapiņas, bet arī diļļu kātus ar visām ziedkopām, sasienot tos nelielos saišķīšos un tad liekot maisiņā. Ziemā atliks tik vien kā pa saišķītim izņemt no saldētavas un izmantot zupas vai sautējuma aromatizēšanai, gatavošanas beigās to vienkārši izķeksējot ārā no gatavā ēdiena.

Padomu, kā pagatavot eļļā saldētas dilles un citus zaļumus, atradīsi te.

Kaltēšana

Vispirms dilles jāsagatavo kaltēšanai: jāatdala no saknēm, jāpārlasa (bojātie vai jau izkaltušie stublāji jāizšķiro), bet pēc tam jānoskalo zem auksta, tekoša ūdens. Pēc tam seko lapiņu atdalīšana no stublājiem, jo kaltēšanā tie jāizmanto atsevišķi. Tā kā stublāji ir biezāki, tad vispirms tie jāizliek uz kāda auduma, papīra dvieļa vai avīzes nožūt, lai viss liekais ūdens notek. Garšaugu lapas noteikti jāsaglabā savā dabiskajā formā un tās nevajadzētu griezt ar nazi, jo tad tiks zaudēta sulīgi zaļā krāsa. Citus noderīgus ieteikumus, kas jāņem vērā, kaltējot dilles un citus garšaugus, atradīsi šajā padomrakstā.

Pēc kaltēšanas diļļu pulveris jāievieto kādā cieši slēgtā traukā, kas aprīkots ar noblīvējamu vāku. Ja tas ir caurspīdīgs stikla trauks, tam jābūt novietotam tumšā vietā. Šādi kaltētas dilles var uzglabāt pat vairākus gadus.

Izkaltētas dilles samaļ kafijas dzirnaviņās vai blenderī līdz pulverveida konsistencei un izmanto kā aromātisku piedevu zivīm, zupām, salātiem, mērcēm, kartupeļiem pat tējai.

Pesto

Aromātisku pesto mērci var pagatavot ne tikai no bazilika, bet arī pašmāju dillītēm. Lai to paveiktu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • liela bunte diļļu;
  • 60 g Indijas riekstu;
  • 50 g cietā siera;
  • 150 ml olīveļļas (ne "extra virgin", jo tā var piešķirt pesto rūgtenu garšu);
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • sāls pēc garšas;
  • malti melnie pipari pēc garšas.

Izsmeļošu pamācību, kā gatavojams pesto, atradīsi te.

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkāršs veids, kā ieburkot dilles "pa omīšu modei", ir samalt tās gaļas mašīnā vai sīki sakapāt un satrīt ar sāli (100 g sāls uz 1 kilogramu diļļu). Pēc tam diļļu masu liek izkarsētās burciņās un pārlej ar nelielu daudzumu eļļas. Burciņas aizvāko un glabā vēsumā. Ziemā piedevu pievieno ēdieniem pēc vajadzības.

Ziemas krājumiem var saglabāt arī diļļu sēklas. Tās ieteicams pievienot mīklai, cepot plāceņus, kā arī zupām un dažādiem zivju ēdieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!