Foto: Shutterstock

Tā kā gaisā jūtams rudens un sēņotāju mežos kļūst arvien vairāk, skaidrs ir tikai viens – kaut kur sēnes ir. Un daudz. Ja gadījies tikt pie prāviem groziņiem ar meža veltēm, tās vērts sagatavot ziemai – iesālīt, iemarinēt un pagatavot ziemas salātos. Lai mazliet atvieglotu spriešanu par to, kā tieši gatavot, izvēlējāmies 12 receptes no "Tasty" krātuves!

Atlasi no salasītā labākās gailenes, baravikas, bekas, vilnīšus, bērzlapes un citas sēnes. Kārtīgi notīri, ja nepieciešams, noņem sēnēm plēvīti un pārliecinies, ka tajās nav tārpu. Galvenais – sagatavo arī pietiekami daudz sterilizētu burciņu un garšvielu, ar kurām papildināt sālījumus un marinādes. Vairāk par sēņu konservēšanas veidiem lasi šeit.

Marinētas sēnes ziemai (recepte ar etiķa esenci)

Foto: Shutterstock

Marinētas sēnes ziemas krājumu plauktam.

Lasīt vairāk

Sēņu lečo

Foto: Shutterstock

Sēņu lečo - piedeva burciņā.

Lasīt vairāk

Sēņu – marinētu gurķu salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Gardai aukstās sezonas rezervei sagatavo sēņu – marinētu gurķu salātus ziemai.

Lasīt vairāk

Sēņu pastēte

Foto: Shutterstock

Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Sēņu - tomātu un sīpolu salāti

Foto: Shutterstock

Ziemas konservu plauktam sēņu - tomātu un sīpolu salāti.

Lasīt vairāk

Sēņu kaviārs un pulveris ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Daudzi šovasar jau ir baudījuši pirmo gaileņu mērci, dažiem arī laimējies atrast baravikas un ņipras sviesta beciņas. Tā vien šķiet, ka šis būs sēņu gads, tādēļ čaklajām saimniecēm ieteiksim idejas, kā sagatavot sēņu kaviāru, pulveri, buljona kubiņus un citus krājumus ziemai.

Lasīt vairāk

Marinētas sviesta bekas

Foto: Shutterstock

Marinētās sviesta beciņas ziemā būs īsts kārums, atgādinot par sēņu vasaru. Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves arhīva.

Lasīt vairāk

Marinētas gailenes

Foto: Shutterstock

Kā saglabāt gailenes ziemai? Tās var apcept un sasaldēt, sasaldēt svaigas vai arī, kā šajā receptē, - marinēt!

Lasīt vairāk

Savā sulā konservētas baravikas

Foto: Shutterstock

Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.

Lasīt vairāk

Kā kaltēt baravikas

Foto: Vida Press

Tās sēnes, kuras varbūt nav tik izskatīgas, lai marinētu, var kaltēt jeb žāvēt. Izkaltētās šķēlītes var saglabāt tāpat vai saberzt pulverī, kas lieti noderēs kā garšviela zupām, mērcēm un un sautējumiem ziemā.

Lasīt vairāk

Sālītas sēnes

Foto: Shutterstock

Sālītas sēnes, lai rudeni "pastieptu garumā".

Lasīt vairāk

Šampinjoni maigā marinādē

Foto: Shutterstock

Pārlietus ar ātro eļļas marinādi, šampinjonus vari uzglabāt ledusskapī vai citā vēsā vietā aptuveni trīs mēnešus. Tos varēsi pievienot gan salātiem, gan zupām, sautējumiem un mērcēm vai izmantot svētku uzkodu pagatavošanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!