Foto: Shutterstock

Ērkšķogas, ko dažādās Latvijas malās mēdz dēvēt arī par krozdolēm vai stiķenēm, var izmantot ne vien kompota vai marmelādēs pagatvošanai. To maigā garša lieliski iederas arī eksotiskākās kombinācijās, tādēļ, piemēram, ziemai sagatavotu burciņu saturam pievienotie banāni vai apelsīni ļaus izgaršot ērkšķogas jaunā kvalitātē.

Ērkšķogām ir augsta uzturvērtība – to sastāvā ir šķiedrvielas, kas ir arī lielākais šīs ogas pluss, turklāt jo biezāka ogas miza un vairāk sēkliņu, jo dāsnāks šķiedrvielu pienesums, bet, runājot par vitamīniem un minerālvielām, ērkšķogās ir visvairāk vitamīna C.

  • Izlasot šo rakstu, uzzināsi 1943. gada vācu izdevumā "Mana Māja", kas tika izdots Rīgā, noskatītus padomus ērkšķogu saglabāšanai ziemas krājumiem. Tolaik, kā jau kara apstākļos, cukura bija maz vai nebija necik, tādēļ namamātēm nācās būt īpaši atjautīgām virtuvē.

Ērkšķogas satur arī vērtīgus antioksidantus, kam ir liela nozīme labas veselības uzturēšanā. Piemēram, kā iepriekš "Viņa" skaidrojusi uztura speciāliste Eva Kataja, to sastāvā ir arī antocianīns, kas palīdz cīņā ar vēzi, novecošanu, iekaisumu un neiroloģiskām problēmām. Ērkšķogu sulu iesaka lietot aknu un zarnu slimību ārstēšanai, bet ērkšķogu lapu tēja palīdz novērst menstruālā cikla traucējumus.

Veselīgākie ērkšķogu ieziemošanas veidi

Runājot par pagatavošanu, būtiski pieminēt, ka, termiski apstrādājot, ogu uzturvērtība nepazūd, tomēr, ja izvēle ir starp ogu saldēšanu vai ievārījuma veidošanu, veselīgāk tomēr ogas ieziemot saldētavā.

Arī aukstais ievārījums ir viens no vienkāršākajiem, veselīgākajiem un arī garšīgākajiem veidiem, kā saglabāt ziemas krājumiem pusgatavas un nogatavojušās ērkšķogas ir šāds: notīrītas, noskalotas un nosausinātas ērkšķogas samaļ gaļas mašīnā. Iegūto masu izberž caur rupju sietu, lai atdalītu sēkliņas, kas mēdz nepatīkami iestregt zobstarpās. Ja vēlas, iegūtajai zeltainajai želejai vari pievienot pavisam nedaudz cukura pēc garšas un iemaisīt, līdz cukurs ir izkusis. Želeju lej nelielos plastmasas trauciņos ar vākiem vai vairākkārt aiztaisāmos plastmasas maisiņos un liek saldētavā. Atlaidina pēc nepieciešamības

Ziemā atkausēts ērkšķogu biezenis ir bezgla aromātsisks un lieliski garšo gan pie pankūkām, gan uzziests uz ruletes vai tortes biskvīta.

Piedāvājam septiņas receptes veselīgo pašmāju ogu saglabāšanai ziemas krājumiem - no klasiska kompota līdz eksotiskam sāļajam čatnijam, kas būs lieliska piedeva pie gaļas ēdieniem.

Lai labo garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!