Foto: Shutterstock

Upenes, jāņogas un avenes ierasts saglabāt ziemai, tās saldējot vai karsējot – dažādos ievārījumos, sulās un kompotos. Bet izrādās, ka tie nebūt nav vienīgie veidi, kā iekonservēt ogu vasarīgo garšu un aromātu. Izmantojot mūsu piedāvāto metodi, tiek maksimāli saglabāta ogu uzturvērtība, jo vērtīgās uzturvielas karsēšanas laikā nepārveidojas un neiet zudumā.

Ogu biezeņi brīnišķīgi smaržos un garšos pēc vasaras, tādēļ aukstajos mēnešos varēsi tos izmantot ne vien ziešanai uz pankūkām, smērēšanai ruletēs un uz kūkas biskvīta, bet arī aromātisku un gardu silto dzērienu pagatavošanai.

Šo metodi var izmantot, lai sagatavotu nepārgatavojušās, sausā laikā lasītas, nebojātas un tīras ogas. Lai tās ziemas krājumiem saglabātu bez vārīšanas un saldēšanas, tev būs nepieciešams:

  • 1 kg upeņu, jāņogu vai aveņu;
  • 1 kg cukura.

Padoms: līdzīgā veidā vari ziemas krājumiem saglabāt arī brūklenes, tikai tām pievieno mazāk cukura – 800 g uz 1 kg ogu.

Ar dzeramās sodas šķīdumu izmazgā un cepeškrāsnī izkarsē stikla burciņas. Izmazgā un verdošā ūdenī 5 minūtes novāra aizgriežamos burku vāciņus.

Ogas pārlasa, bojātās izmet. Upenes samaļ gaļas mašīnā. Jāņogas atdala no ķekariem, šim nolūkam izmantojot dakšiņu.

Ogas liek lielā stikla, māla vai emaljētā bļodā, pieber tām cukuru un ar koka karoti maisa, līdz viss cukurs izšķīdis. Jāmaisa lēnām, jo, strauji maisot, masā var iekult pārāk daudz gaisa, kas nelabvēlīgi ietekmēs ogu masas uzglabāšanos. Gatavo masu lej masu sagatavotajās burkās, piepildot vien 3/4 daļas no trauka, jo uzglabāšanas laikā ogu masa mēdz palielināties tilpumā. Aizvāko ar steriliem vāciņiem. Uzglabā ledusskapī vai vēsā pagrabā.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!