Foto: Shutterstock
Lielajā konservēšanas drudzī nepelnīti ir aizmirsti kompoti – cukura sīrupā pasterizētu augļu un ogu gardumi. Šis lieliskais produkts pilda divas funkcijas – no kompota varam gan saldi padzerties, gan paēst augļus un ogas. Pirms ķerties pie ieburkošanas, "Tasty" sagatavojis ceļvedi kompotu gatavošanā.

Ko likt kompotos?

Raugoties no tradicionālo recepšu viedokļa, vispopulārākie noteikti ir ķiršu, ābolu un bumbieru kompoti, kas joprojām tiek gatavoti uz nebēdu. Tomēr kompotos savārīt var arī daudzus citus gardumus. Ja plānots gatavot ogu kompotu, tad izvēlies ķiršus, zemenes, avenes, vīnogas, jāņogas, mellenes, upenes, dzērvenes un ērkšķogas. Augļu kompotus gatavo no jau pieminētajiem āboliem, bumbieriem, plūmēm, vīģēm, persikiem, aprikozēm. Kompotu gatavošanai izmanto arī dārzeņus – rabarberus, ķirbjus un melones (jā, šie trīs ir dārzeņi).

Vārīšanai izmanto ogas, kas ir stingras, nav ieplīsušas. Ķiršiem var izņemt kauliņus. Ja kompotu vāra no ērkšķogām, tās sadursta ar adatiņu, lai nesaplīstu. Augļus izvēlas tādus, kas nav pilnībā gatavi – kompotiem tos var izmantot arī pazaļākus. Plūmēm ieteicams noņemt miziņu, to pašu dara ar persikiem. Ābolus un bumbierus var nemizot.

Sagatavošanās darbi un karsēšana

Kompotus var gan liet burciņās un aizvākot, gan atstāt vienkārši stikla vai māla krūzē, ja tos plāno izlietot pāris dienu laikā. Pasterizētos kompotus vāra divos paņēmienos – ja tās ir ogas un nelieli augļu gabaliņi, tad pietiks vien ar to, ka burkās saliktos augļus un ogas aplies ar karstu cukura sīrupu un noturēs dažas minūtes applaucēties.

Ja tiek vārīts lielu augļu gabaliņu kompots, tad augļus vāra katlā ar cukura sīrupu, atstāj ievilkties un tikai tad pārlej burkās. Burkas aizvāko un liek katlā pasterizēties – tās apvāra aptuveni 80°C karstā ūdenī pusstundu. Tas nepieciešams, lai burkas labi uzglabātos un kompots nebojātos.

Cukura sīrups – kādās proporcijās?

Atšķirībā no ievārījuma, cukura sīrupu kompotam negatavo pārlieku saldu. Uz vienu litru ūdens izmanto apmēram 250-500 gramus cukura, atkarībā no tā, kā norādīts receptē. Lai kompotam piešķirtu izteiksmīgāku garšu, sīrupam var pievienot citrona sulu, medu, sasmalcinātus riekstus, kanēļa standziņu, krustnagliņas un pat vīnu, kā norādīts 1960. gadā izdotajā grāmatā "Mājturība". Kompotus var iebiezināt arī ar kartupeļu cieti – tad uz litru šķidruma izmanto 20 gramus cietes.

Ar sīrupa daudzumu var variēt, atkarībā no tā, cik šķidru gribas pašu kompotu. Parasti mazāk šķidruma ir ķiršu un ābolu kompotos, citu ogu kompotos, jo nereti ogas tiek izmantotas saldo ēdienu gatavošanai un dekorēšanai, līdz ar to kompota sula nav vajadzīga. Bet, ja kompotu gatavo ar mērķi padzerties, tad šķidrumu izmanto vairāk. Uz vienu kilogramu ogu vai augļu var izmantot litru ūdens (1:1), taču var to arī darīt mazākās proporcijās, piemēram, 2:1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!