Foto: Shutterstock
Uz mirkli aizmirsīsim, ka konservēšanas sezonā svarīgākais ir ievārījumi un skābēti gurķi vai tomāti želejā. Arī zivis var itin viegli marinēt mājās – vajag tikai izvēlēties, kuru no visām liksi burciņās un apliesi ar marinādi. Kā mājās pagatavot marinādē konservētas zivis?

Pirmais solis – sālīšana

Neatkarīgi no tā, vai burciņās paredzēts likt siļķes, brētliņas vai kādas citas zivis, tās pirms tam ieteicams vismaz dažas stundas sālīt. Sālīšana ne tikai pagarinās gatavā marinējuma derīguma termiņu, bet atraisīs zivs garšu. Tāpēc svaigās zivis vai to filejas šķēlītes saliec lēzenā traukā un aplej ar sālījumu, kas pagatavots no ūdens un sāls. Apmēram uz vienu litru sāls būs nepieciešami 140 grami sāls. Sālījumā zivis noturi vismaz 2-3 stundas. Pēc tam šķidrumu nokāš, bet zivis – kārtīgi nosusina.

Otrais solis – marinādes gatavošana

Marinādi parasti gatavo no etiķa, cukura, sāls un citām garšvielām, piemēram, lauru lapām, pipargraudiem un kaltēta čili. Izteiksmīgākai garšai var izmantot arī ābolu vai baltvīna etiķi, bet parastā cukura vietā izmantot brūno. Marinādes sastāvdaļu proporcijas atkarīgas no receptes, bet tās var viegli pielāgot, izmantojot mazāk vai vairāk etiķa, cukura. Svarīgākais ir marinādi uzvārīt katliņā, līdz tā sāk burbuļot, tad pavārīt apmēram divas minūtes un noņemt no plīts. Nereti marinādi atdzesē, bet to var izmantot arī siltu.

Trešais solis – marinēšana

Sterilizētās burciņās saliec iepriekš iesālītās zivs gabaliņus. Pievieno arī garšvielas – lauru lapas, piparus, čili – un sīpola ripiņas. Tad pārlej burciņu saturu ar marinādi tā, lai paliek brīvi 2 centimetri no vāciņa. Burkas aizvāko un atdzesē. Etiķī marinētās zivis var glabāt tumšā un vēsā vietā aptuveni mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!