Foto: Shutterstock

Aronijas, kuras mēdz dēvēt arī par melnajām pīlādžogām, ienākas septembrī ar melnām vai rubīnsarkanām ogām, kurām raksturīga bieza miza un sulīgs mīkstums. Aroniju ogās ir maz cukuru, toties daudz vērtīgo vitamīnu – C, B2, A, P, mēreni daudz pektīnvielu un organiskās skābes, tāpēc svaigas tās ir izteikti skābas. Aronijas klasiski tiek vārītas ievārījumos, džemos un sīrupos. Ziemā tieši no aroniju sīrupa sanāks visgardākā limonāde, turklāt tā būs arī daudz vērtīgāka, nekā veikalā nopērkamie saldie dzērieni.

Tautas medicīnā aronijām tiek piedēvētas teju vai maģiskas dziednieciskās spējas, izmantojot ogas pat tādu kaišu kā ekzēmas un reimatisma ārstēšanai. Visbiežāk aronijas tiek pielietotas tieši kā asinsspiedienu pazeminošs līdzeklis, jo šo augļu aktīvo vielu komplekss paplašina asinsvadus, pazeminot arteriālo asinsspiedienu.

Klīniskā pētījumā pierādīts, ka, lietojot ik dienu pa 50 ml svaigas sulas 3 reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas, jau pēc 10 – 12 dienām 75 procentiem hipertonijas slimnieku slimības I un II stadijā uzlabojas pašsajūta, izzūd vai samazinās galvassāpes, uzlabojas miegs, paaugstinās darbaspējas, normalizējas arteriālais asinsspiediens, atklāj žurnāls "Sveiks un Vesels". Ārstēšanās kurss ar svaigu sulu ilgst 10 – 30 dienas. To atkārto ik pēc 1 – 2 mēnešiem. Sulas vietā var lietot augļus. To vienas reizes deva ir 100 grami.

Jāņem vērā, ka aronijas pastiprina arī kuņģa skābes sekrēciju un nav ieteicamas kuņģa iekaisuma, divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, gastrīta un pazemināta arteriālā asinsspiediena gadījumā.

Gatavojot krājumus ziemai, jāņem vērā, ka aronijās ir maz skābes, tāpēc garšas uzlabošanai tās vēlams kombinēt ar skābiem augļiem, ogām vai pievienot citronskābi. Šim nolūkam noderēs āboli, cidonijas, dzērvenes u.c.

Lai pagatavotu sīrupu, ko ziemā varēsi izmantot gardai limonādei, vieglāk sulu būs izspiest no iepriekš saldētavā caursaldētām ogām – atkausētas aronijas vairs nebūs tik cietas, turklāt arī ogu sīvums būs mazinājies. Arī citronskābe un ķiršu lapu novārījums palīdzēs noņemt aroniju sīvumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!