Foto: Shutterstock
Sparģeļu sezona ir jātver, kamēr zaļie un gardie kātiņi pieejami. Sezona sākas aprīļa otrajā pusē, tā kā sparģeļu zupas varam baudīt vēl visu atlikušo pavasari. Tomēr, ja sanācis tikt pie krietnas porcijas, vērts sparģeļus noglabāt arī vēlajiem vasaras, rudens un ziemas mēnešiem. Viens no veidiem – konservēšana.

Sparģeļus vērts konservēt, jo to burciņas pēc tam viegli varēsi uzglabāt vēsākā vietā turpat virtuvē. Zināms, ka saldētavu mēdz aizņemt ogu un citu velšu kalni, tāpēc ieburkošana būs pateicīgs veids, kā ekonomēt vietu saldētām gailenēm un zemenēm. Turklāt konservēt sparģeļus ir pavisam vienkārši – vajag vien sterilizētas burciņas, sālsūdeni, sparģeļus un lielu katlu.

Vispirms sagatavo sparģeļus. Tos kārtīgi nomazgā. Kad sparģeļi nomazgāti, katru satver starp pirkstiem un loka sparģeļa kātiņu tā, lai tas tuvāk kāta pamatnei pārlūztu, iesaka "TheSpruce". Sparģelim būtu jāpārlūst vietā, kur kāts no cieta kļūst par mīkstāku. Cietākos kātiņus, kas nolauzti, nekonservē, bet pietaupa. Tie var noderēt zupām, biezeņiem un citiem dārzeņu ēdieniem. Pēc tam sparģeļus apgriež, lai tie ielīstu burciņās, atstājot no augšas aptuveni pusotru centimetru brīvu telpu. Ja tīk, sparģeļus visus var sagriezt sīkākos, vienādos stiebriņos.

Sagatavo burkas. Sterilizētās burkās vertikāli (ja sparģeļi atstāti veseli) saliek dārzeņus tā, lai burka būtu krietni pieblīvēta. Konservējoties sparģeļi krietni saruks apjomā, tāpēc pacenties likt burkās tik, cik vien salien. Ja burkās liec gabaliņos sagrieztus sparģeļus, arī tos kārtīgi sablīvē.

Pārlej ar marinādi. Sparģeļiem gan nav vajadzīga īpaša marināde, pietiks vien ar verdošu ūdeni un jūras sāli. Sāli var vienkārši piebērt katrā burciņā un tad sparģeļus pārliet ar ūdeni. Vai verdošajā ūdenī izšķīdināt sāli (uz puslitru vajadzīga aptuveni pusēdamkarote sāls) un tad ar iegūto sālsūdeni pārliet burciņu saturu.

Aizvāko un izkarsē burciņas. Kad sparģeļi pārlieti ar verdošo šķidrumu, burciņas atliek aizvākot un salikt lielā katlā ar verdošu ūdeni. Iekonservētās sparģeļu burciņas karsē aptuveni 10–15 minūtes, lai sparģeļi nesabojātos, norāda "Backtoourroots.net". Kad burciņas izkarsētas, tās uzmanīgi izceļ no katla un atdzesē. Pēc tam glabā kādā tumšākā virtuves skapītī, līdz izmantošanai.

Ko iesākt ar konservētajiem sparģeļiem? Tie noderēs gan kā viegla uzkoda pie siera un citām sāļajām veltēm, gan maltīšu papildinājums. Sparģeļus varēsi likt klāt salātiem, zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!