Foto: Shutterstock
Pat ja dedzīgākais konservēšanas brīdis ir jūlija beigas un augusta sākums, arī šobrīd var ļauties konservēšanas priekiem, lai sagatavotu labumus ziemai. Tā kā jaunie vasaras dārzeņi pieejami ne tikai pašu iekoptajos dārgos, bet arī no pašmāju audzētājiem, tagad ir īstais brīdis, lai tos iekonservētu – kamēr tie vēl ir jauni un nepārauguši.

Absolūtā konservēšanas laika klasika ir gurķi – tos gatavojam mazsālītus, sālītus, marinētus. Tomēr visu ziemu marinētos gurķus un to salātus no burciņas vien neēdīsi, vai ne? Lai dažādotu pieliekamā saturu un paveicamo konservēšanas darbu klāstu, vērts palūkoties tālāk par gurķu vagu. Lūk, pieci dārzeņi, kurus vērts iekonservēt ziemai!

Konservēti jaunie kabači

Foto: Shutterstock

Stingri, nelieli, ar gludu miziņu – pie tādiem kabačiem iespējams tikt jau jūlija pirmajās dienās. Tieši jaunie būs vislabākie marinēšanai, jo nebūs pārauguši, burciņās nešķīdīs un pēc vāciņa noņemšanas joprojām būs kraukšķīgi. Kabačus var iemarinēt visdažādākajos veidos, tomēr visvienkāršāk ir vadīties pēc klasiskās gurķu marinādes, kas padarīta mazliet pikantāka ar etiķa palīdzību.

Kabačus sagriež biezos riņķīšos, kurus pārgriež uz pusēm, lai burciņas (tās pirms tam sterilizē) būtu piepildītas ar kabaču pusmēnešiem. Ja ir vēlme, tiem var izgrebt mīkstumu, lai konservētajos labumos nebūtu sēkliņu. Burciņā pievieno pipargraudus, kādu ķiploka daiviņu, diļļu kātus, mārrutka sakni, kādu ķiršu vai upeņu lapu.

Marinādi gatavo no uzvārīta ūdens, kam pievienots sāls, cukurs un etiķis. Uz vienu litru ūdens pievieno aptuveni 2 ēdamkarotes sāls, tikpat daudz cukura un 6-8 ēdamkarotes etiķa. Etiķi pievieno brīdī, kad ūdens sācis vārīties. Kad šķidrums karsts, to pārlej kabačiem un ļauj neilgu brīdi dārzeņiem pasterizēties. Tad aizvāko burkas.

Marinēti burkāni

Foto: Shutterstock

Arī burkāni ir pelnījuši, lai tos iekonservētu. Un nevis kā piedevu šampinjoniem, bet gan atsevišķi. Marinēti burkāni būs gardi tāpat, kā arī piegriezti salātiem un uzkodu platēs. Visērtāk marinēt būs nelielus jaunos burkāniņus, taču tikpat labi šķēlītēs vai salmiņos var sagriezt arī lielos burkānus.

Pirms ieburkošanas, burkānus nedaudz pavāra ūdenī, lai tie būtu pusmīksti. Pēc tam noskalo zem auksta ūdens un sapilda burkās. Burkās saber arī kādu piparu un ķiploka daiviņu. Marinādi var gatavot pikantāku, tomēr burkāniem vislabāk piestāvēs maigs uzlējums.

To gatavo no puslitra ūdens, citronskābes (aptuveni 15 grami), 2 ēdamkarotēm sāls un glāzes cukura. Visas sastāvdaļas ievieto katliņā un uzvāra. Kad tā gatava, pārlej pār burkāniem un nedaudz notur, lai ievelkas. Pēc tam burciņas aizvāko un noglabā vēsā, tumšā vietā.

Marinēti tomāti

Foto: Shutterstock

Lai gan īstens tomātu ražas laiks tikai vēl sāksies, jau tagad var iemarinēt pirmos iepirktos tomātus. Marinēšanai izvēlies ne pārāk gatavus, nedaudz pat stingrus tomātus, lai tie neizjuktu. "Tasty" iesaka iemarinēt ķirštomātus – tie būs labs papildinājums uzkodu galdam, kā arī ēšana būs daudz parocīgāka.

Tomātu marinēšanai izvēlies maigu marinādi, lai gala rezultāts nebūtu pārāk pikants. Marinādei sagatavo ūdeni – uz vienu litru būs nepieciešamas 3 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote sāls, dažas lauru lapas, melnie pipargraudi, 10-20 krustnagliņas un 3-4 ēdamkarotes ar etiķi.

Katliņā ielej ūdeni un pievieno pārējās sastāvdaļas, izņemot etiķi. Kad marināde uzvārījusies un cukurs ar sāli izšķīdis, šķidrumam pielej etiķi un iemaisa to kārtīgi uzlējumā. Tomātus saber sterilizētās burkās un pārber ar sīpola ripiņām, bet marinādi nedaudz atdzesē. Pēc tam tomātus pārlej ar marinādi un tomātus pasterizē dažas minūtes. Kad darbiņš paveikts, burkas aizvāko.

Marinēti mazie sīpoli

Foto: Shutterstock

Kamēr sīpoli vēl nav izauguši par brangām galviņām, mazos var iemarinēt nelielās burciņās. Tie būs patīkami kraukšķīgi, nedaudz pikanti un labi piestāvēs marinētiem gurķiem. Vīrieši mēdz mēļot, ka marinēti mazie sīpoli ir visai laba uzkoda pie grādīgajiem dzērieniem.

Marinēšanai izvēlies patiešām mazas sīpolu galviņas, kam nogriezti sīpolloki. Ieburkošanai izvēlies marinādi, kas spēs konkurēt ar sīvajiem sīpoliem – tātad, visai asu. Pirms marinēšanas sīpolus nomizo. Ja mizošana nesokas, mazos sīpoliņus notur verdošā ūdenī, pēc tam noskalo zem auksta ūdens – tad miziņa nonāks vieglāk.

Marinādi gatavo no puslitra ūdens, aptuveni 150 mililitriem etiķa, ēdamkarotes sāls un cukura. Kamēr marināde vārās, nelielās burciņās sapilda sīpolus, pieber pipargraudus un lauru lapas. Karsto marinādi lej pāri sīpoliem un ļauj dažas minūtes nostāvēt. Pēc tam aizvāko. Ja ir vēlēšanās, burciņās var ielikt kādu zariņu timiāna – tas piešķirs marinētajiem sīpoliem patīkamu aromātu.

Marinēti ziedkāposti

Foto: Shutterstock

Bez parastajiem kāpostiem, aizvien vairāk tepat pie mums tiek audzēti arī ziedkāposti jeb puķkāposti. Un tieši tas ir labs iemesls, lai arī šos dārzeņus iemarinētu ziemas krājumiem. Atliek vien izvēlēties nelielas ziedkāpostu galviņas un nodoties to marinēšanai.

Līdzīgi kā visām marinādēm, arī puķkāpostiem izmanto etiķa marinādi. Sagatavo sterilizētas burciņas, saber tajos smalkāk sagrieztus puķkāpostus, pievieno piparus, kādu ķiploka daiviņu, lauru lapu. Tad uzvāri litru ūdens un izšķīdini tajā 2-3 ēdamkarotes sāls, 3-4 ēdamkarotes cukura. Kad šķidrums uzvārījies, atdzesē un tad pievieno etiķi.

Gatavo marinādi lej pāri ziedkāpostiem burciņās, nedaudz paturi un tad aizvāko. Puķkāpostus var marinēt kā vienus pašus, tā kopā ar citiem dārzeņiem. Veido savu asorti, pievienojot gurķus, burkānus, kabačus vai ko citu, kas izaudzēts dārzā.

Vairāk ideju konservēšanai smelies šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!