Foto: Shutterstock
Nekad nav par vēlu izmēģināt ko jaunu konservēšanā ar āboliem. Tā kā daudzviet šogad ābelēs raža izaugusi krietnos apjomos, būtu pat vēlams pagatavot arī ko citādāku dažādībai konservu plauktiņos. Vairums cilvēku no āboliem gatavo klasisko ābolu ievārījumu, un tas nebūt nav slikti, taču ir tik daudz variāciju, ko vērts izmēģināt un atzīt par labām, ka būtu grēks ko vēl nepagatavot šajā sezonā.

Āboli un citi augļi

Ja esi lēmis ābolu zapti papildināt ar citiem augļiem, tad zini, ka tie labi sader ar apelsīniem un citiem citrusaugļiem, banāniem, bumbieriem, persikiem, aprikozēm, bet pikantākai variācijai izmēģini salikumu ar ingveru un citronu. Meklējot vēl radošākas variācijas, ābolu saldumu papildini ar skābenām cidoniju šķēlēm vai kivi, bet, ja augļu dārzā vēl pieejamas plūmes, arī šāds salikums garšos izcili. Ja vēl kur pieejami rabarberi, piemēram, kāda vēlā šķirne, liec tos lietā zaptes vārīšanā ar āboliem vai pagatavo sāļo variāciju čatnijā.

Āboli ar ogām

Ne tikai ar augļiem, arī ar ogām āboli vairākkārt pierādījuši savas labās garšu īpašības. Ja vēl tirgū kaut kur pieejamas vēlāko šķirņu zemenes, noteikti savāri dažas burciņas ābolu–zemeņu ievārījuma. Tāpat ar avenēm, brūklenēm, dzērvenēm, ķiršiem, mežrozītēm un arī melnā plūškoka ogām. Starp citu, arī lielākā oga – ķirbis – visai labi garšos ābolu zaptē.

Āboli ar garšvielām

Pirmā garšviela, kas, visticamāk, vairumam asociēsies ar āboliem, ir kanēlis. Tad nu šī garšviela noteikti var ierindoties pirmajā vietā, taču bez tā kaut reizi izmēģini saldeno vaniļu – ekstrakta, cukura vai pāksts veidā. Svaigākai un vasarīgākai garšai piestāvēs piparmētra, bet ļoti interesantu garšu buķeti radīs krustnagliņa, rozmarīns un pat anīsa zvaigzne. Pievienojot medu, ievārījums iegūst krietni karamelīgāku garšu, savukārt dažas rozīnes pilnībā pārvērtīs pat klasiskāko ievārījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!