Foto: Shutterstock
Bieza un garda ievārījuma priekšnoteikums ir tādu augļu un ogu izvēle, kas vārīšanas laikā labi saželē. Tieši šī iemesla dēļ ir labi zināt, kādus augļus un ogas "sapārot" ievārījuma burciņā, lai nerastos pārsteigumi un ogas nepeldētu cukura sīrupā. Kuras ir visskābākās ogas, bet kura augļa ievārījumam vajadzēs cukuru ar pektīnu?

Ogās un augļos esošais pektīns vārīšanas laikā reaģē ar cukuru un skābi, līdz ar to dabiskās vielas saīsina arī vārīšanas laiku, nesabojājot ievārījuma garšu pārvārīšanas rezultātā. Izsmeļošu informāciju par to, kāds ir pektīna saturs un skābuma pakāpe atradām grāmatā "Īsais kurss konservēšanā". Lūk, špikeris, kas palīdzēs zināt, vai nepieciešams parastais cukurs, ievārījuma cukurs ar pektīnu vai kāds papildu skābinātājs! Stabiņos norādīts auglis/oga, tā pektīna saturs un skābuma pakāpe.

Auglis/oga – Pektīna saturs – Skābuma pakāpe:

  • Upenes – augsts – augsta;
  • Mežāboli – augsts – augsta;
  • Dzērvenes1 – augsts – vidēja;
  • Ērkšķogas – augsts – augsta;
  • Zilās plūmes1 – augsts – augsta;
  • Cidonijas – augsts – vidēji augsta;
  • Jāņogas – augsts – augsta;
  • Citrusaugļi2 – augsts – vidēji augsta;
  • Āboli – vidēji augsts – vidēji augsta;
  • Aprikozes – vidējs – vidēja;
  • Dzērvenes3 – vidējs – vidēja;
  • Vīnogas1 – vidējs – vidēja;
  • Lācenes – vidējs – vidēja;
  • Skābie ķirši – vidējs – vidēja;
  • Plūmes3 – vidējs – vidēja;
  • Avenes – vidējs – vidēja;
  • Kazenes – vidēji zems – zema;
  • Mellenes – vidēji zems – zema;
  • Saldie ķirši – zems – zema;
  • Vīģes – zems – zema;
  • Vīnogas3 – zems – zema;
  • Melones – zems – zema;
  • Nektarīni – zems – zema;
  • Persiki – zems – zema;
  • Bumbieri – zems – zema;
  • Rabarberi – zems – augsta;
  • Zemenes – zems – zema.

1 – negatavas.
2 – pektīns citrusaugļos ir mizās, daivu starpsienās, baltajā mīkstumā.
3 – gatavas.

Kā panākt, lai ievārījums saželētu?

Viena no lietām, ko darīt – pievienot papildu skābumu. Vārīšanas laikā katlā augļiem vai ogām pievieno citronu sulu vai citronskābi. Uz kilogramu būs nepieciešama viena vesela citrona sula vai ½ tējkarote citronskābes, kas izšķīdināta nelielā ūdens daudzumā.

Ja augļiem vai ogām, ko izmanto ievārījumā ir zems pektīna saturs, tad izmanto ievārījuma cukuru, kura sastāvā ir pektīns, šķidro pektīnu vai pektīna pulveri. Visērtākais variants ir ievārījuma cukura izmantošana, bet, ja pieejams pektīna pulveris, to pielāgo cukura daudzumam. Pirms pievienošanas, pektīnu iemaisi cukurā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas "Ātrais kurss konservēšanā" (Apgāds "Zvaigzne ABC", 2014).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!