Foto: Shutterstock
No samtaini tumšo ogu ķekaru smaguma pielīkušie upeņu krūmi liecina, ka vasara ir pašā pilnbriedā. Veselībai vērtīgo pašmāju brīnumogu ražu būtu grēka darbs aizlaist postā, tādēļ pieliekamā krājumu papildināšanai piemeklējām 10 receptes no "Tasty" krājumiem.

Izrādās, ka 100 gramos upeņu ir trīsreiz vairāk C vitamīna, nekā nepieciešams uzņemt dienas laikā. Tāpat upenes ir bagātīgs A vitamīna, beta karotīna, zeaksantīna avots, kam arī ir antioksidantu labās īpašības. Upenēs atrodami arī B grupas vitamīni B5, B6, B1. Tāpat šīs ogas ir vērtīgs dzelzs avots – 100 grami ogu nodrošina organismu ar 20 procentiem no dzelzs dienas devas. Upenēs ir arī citi mikro un makro elementi – kalcijs, fosfors, magnijs, mangāns un citi. "Authority nutrition" norāda, ka upenes ir arī viens no produktiem, kas satur daudz E vitamīna.

Savukārt "Healthline" norāda, ka aromātiskās ogas ir lielisks līdzeklis imūnsistēmas stiprināšanai un redzes uzlabošanai. Tās veicina acu spēju pielāgoties tumsai, uzlabo acu apasiņošanu, uzlabo stāvokli glaukomas slimniekiem un mazina acu nogurumu. Ogas ir ļoti ieteicamas cilvēkiem, kas ikdienā daudz laika pavada, lūkojoties datora ekrānā.

  • Vairāk par upeņu veselīgajām īpašībām uzzināsi, izlasot šo rakstu.


Kaut pēc termiskas apstrādes aromātiskās ogas zaudē daļu vitamīnu, tomēr tās pierāda savas lieliskās garšas īpašības kā ievārījumos un želejās, tā arī izspiestas sulā vai pārstrādātas sīrupā. Eksperimentēt kārajiem iesakām pagatavot marinētas upenes, kas būs lieliska, atsvaidzinoša piedeva pie gaļas ēdieniem un kā interesants akcents iederēsies arī dažādos salātos. Savukārt sasildīties ziemas spelgonī un atsaukt atmiņā saulainās vasaras garšīgākos mirkļus palīdzēs aromātisks upeņu liķieris.

Lai labi garšo!

Upeņu liķieris ar ingveru un vaniļu

Foto: Privātais arhīvs

Vasarā, kad uznāk konservēšanas drudzis, arī man gribas piedalīties un iespundēt ogu garšu burciņā, bet ievārījumi un kompoti nav mans lauciņš. Toties liķiera pagatavošana gan nav raķešzinātne. Ja tas ir pa spēkam man, tad to var paveikt katrs!

Lasīt vairāk

Upeņu sīrups kokteiļiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams upeņu sīrups, kas noderēs vienkāršiem padzērieniem, kokteiļiem ar ledu un citiem dzērieniem. Ar doto proporciju daudzumu sanāks divas sīrupa pudeles.

Lasīt vairāk

Upeņu želeja

Foto: Shutterstock

Upeņu želeja – C vitamīns burciņā. Upeņu želeju, tāpat kā ievārījumu, ziež uz maizītēm, cepumiem, starp biskvīta kārtām, ēd ar pankūkām vai kāri notiesā tāpat, pa karotītei vien.

Lasīt vairāk

Upeņu un persiku ievārījums ar melno balzamu

Foto: Privātais arhīvs

"Mana iecienītākā recepte šajā sezonā, kad ogu krūmos vēl ir pieejamas upenes, ir ekselents upeņu ievārījums ar melno Rīgas balzamu," portālam Tasty.lv raksta receptes autore Iveta Korsīte.

Lasīt vairāk

Aveņu - upeņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Aveņu - upeņu ievārījums - tik garšīgs, ka ziemu var nesagaidīt.

Lasīt vairāk

Upeņu liķieris ar rumu

Foto: Shutterstock

Upeņu liķieris Ziemassvētku graķītim.

Lasīt vairāk

Marinētas upenes

Foto: Shutterstock

Marinētas upenes vai to marinādi (etiķa vietā) var izmantot dažādiem salātiem, piemēram, gatavotiem no svaigiem vai marinētiem ķirbjiem, svaigiem vai skābētiem kāpostiem, kā arī gaļas vai zivs uzkodām. Tādējādi iegūst jaunas, neparastas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Upeņu - čerešņas džems

Foto: Shutterstock

Neticami garšīgais upeņu - čerešņas džems.

Lasīt vairāk

Upenēs marinētas bietes

Foto: Shutterstock

Neparsats ziemas kārums burciņās - upenēs marinētas bietes.

Lasīt vairāk

Vienkāršais upeņu liķieris

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams, aromātisks upeņu liķieris - svinību mēriņam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!