Jautājums: Ko labu cilvēka veselībai dod peldēšana? Vai tā palīdz izvadīt no organisma lieko ūdeni? Ko tas labu varētu dot vairogdziedzera slimību gadījumā?

Atbild “Veselības centra 4” ģimenes ārste, endokrinoloģe Inese Strautiņa un fizioterapeite Liene Rozentāle:

Peldēšana norūda, labvēlīgi iedarbojas gan uz ādas elastību un figūru, nostiprinot visas muskuļu grupas. Jāatzīst, ka īpaši labvēlīga ūdens aerobika ir cilvēkiem, kuriem veselības stāvoklis slodzes dēļ neļauj nodarboties ar parasto aerobiku, stepu utt.

Tā kā jau no seniem laikiem ūdens ir miesiskas, dvēseliskas un garīgas attīrīšanās un atjaunotnes simbols, protams, tas cilvēku attīra gan iekšēji, gan ārēji. Jebkura fiziska slodze un, it īpaši ūdenī, stimulē asinsriti un “sulu” plūšanu un izvadīšanu no organisma.

Normāli funkcionējot, organismam arī ir mazāka iespēja saslimt ar dažādām, tai skaitā vairogdziedzera, slimībām. Tomēr visefektīvāk ir apmeklēt speciālas ūdens procedūras, piemēram, zemūdens masāžu, kas rada ne tikai labu pašsajūtu, bet arī pozitīvas emocijas. To speciālists pielāgo atbilstoši klienta veselības stāvoklim un vajadzībām.

Zemūdens masāža ir vispārējā ķermeņa masāža ūdenī, kuras iedarbību veido, vienlaikus notiekoša ūdens un masāžas iedarbība. Cilvēka atrašanās siltā ūdenī veicina muskulatūras atslābināšanos un sāpju samazināšanos, piemēram, dažādu mugurkaula un locītavu slimību gadījumā. Ūdens strūkla dod iespēju iedarboties uz dziļāk esošajiem audiem.

Zemūdens masāžas ietekme organismā ir ļoti daudzpusīga. Tā labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu – atkarībā no masāžas veida var relaksēt, nomierināt vai tonizēt un uzbudināt. Tāpat labvēlīga ietekme ir uz sirds - asinsvadu sistēmu, jo masāžas laikā tiek veicināta asins pieplūde orgāniem, ādai un muskuļiem. Masāža ļoti labvēlīgi iedarbojas arī uz locītavām, to funkcijām, saišu aparātu, tāpēc tā tiek plaši lietota ārstējot kustību – balsta aparāta, muskuļu, saišu sastiepumus, osteohondrozes un traumu gadījumus. Zemūdens masāžu iespējams papildināt ar aromaterapiju - ūdenim pievienota iemīļotā aromeļļa procedūru padara par īpašu baudījumu!

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nekādā gadījumā nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!