Foto: Shutterstock
Gada siltajos mēnešos, kad esam tuvāk dabai, maltītes pēc iespējas biežāk gatavojot svaigā gaisā uz grila vai dārza pavardā uz atklātas liesmas, nesamākslotā Kaukāza virtuve ir īstais avots, kur smelties iedvesmu. Šoreiz stāstīsim par desmit Kaukāza reģiona tautu virtuvei raksturīgām garšām un padalīsimies arī ēdienu receptēm, ko iespējams pagatavot arī pie dabas krūts.

Ja tev līdz šim šķita, ka gruzīni, azerbaidžāņi un armēņi pārtiek vien no uz oglēm ceptas gaļas, noskalojot sulīgos kumosus ar tumīgu sarkanvīnu, tad vismaz daļēji tam var piekrist, bet šajā savienībā ir vēl trešais spēlētājs – garšaugi un garšvielas, bez kuriem Kaukāza virtuve nebūtu iedomājama. Lasot tālāk, uzzināsi, ar kādiem produktiem būtu ieteicams papildināt savu garšvielu skapīša saturu, lai nevajadzētu izlīdzēties vien ar sāli, pipariem un kaltētām dillēm.

Koriandrs jeb kinza

Foto: Shutterstock

Kaut daudzi latvieši, pagaršojot kinzu svaigā veidā, nepatikā rauc degunu, salīdzinot auga garšu ar zaļās blakts specifisko aromātu, tomēr kaukāzieši ir gluži pretējās domās. Kinza gan svaigā, gan kaltētā veidā tiek dāsni pievienota zupām, mērcēm, salātiem, gaļas marinādēm – vārdu sakot, visur, kur vien iespējams. Tiek uzskatīts, ka kinzai piemīt apetīti rosinoša un gremošanas procesus veicinoša iedarbība.

Hmeli-suneli

Šo universālo garšvielu maisījumu var izmantot teju jebkuram Kaukāza virtuves pamatēdienam, bet it īpaši – zupām un asajiem gaļas ēdieniem. Īpašu garšu tas piešķirs arī soļankai un plovam. Hmeli-suneli gatavo no kaltētām garšvielām, un maisījumā ir tādas garšvielas kā koriandrs, dilles, baziliks, lauru lapas, majorāns, pētersīļi, safrāns, melnie pipari, selerija, timiāns, piparmētras, asie pipari un zilais sierāboliņš.

Adžika

Foto: Shutterstock

Adžika ir garšvielu maisījums, kas, gluži kā austrumu tautām raksturīgais karijs, var būt gan pulverveida, gan pastas konsistencē. Adžikas sastāvā parasti ir sarkanie pipari, ķiploki, sāls, kinza un etiķis, bet pastāv daudz un dažādas garšu variācijas. Šo produktu kaukāzieši izmanto galvenokārt kā piedevu dažādiem gaļas ēdieniem, bet ugunīgi asā mērce lieliski sapas arī ar grilētiem dārzeņiem, kā arī var tikt izmantota gaļas vai zivs marinēšanai.

Safrāns

Īpaši iecienīta šī garšviela, kas, starp citu, tiek uzskatīta par pasaulē dārgāko, ir gruzīnu virtuvē. Safrāns ne vien piešķir ēdienam patīkami saulainu nokrāsu, bet arī ne ar ko nesalīdzināmu, maigu aromātu. Īpaši labi safrāns sader ar rīsu un zivju ēdieniem.

Svanetijas sāls

Svanetija ir kalnu rajons, kur agrākos laikos, kad nebija mūsdienīgu ceļu, nokļūt bija visai sarežģīti, tāpēc daudzi produkti, arī sāls, bija deficīts, ko ļaudis taupīja.

Atjautīgie kalnieši izdomāja sāli samaisīt ar kalnu nogāzēs augošajām zālītēm, lai produkta pietiktu ilgākam laikam. Šobrīd trūkuma ietekmē radītā Svanetijas sāls kļuvusi par iecienītu un tūristu iekārotu garšvielu. Kaut gan katrai saimniecei ir sava recepte, tomēr Svanetijas sāls sastāvā parasti ir koriandra un diļļu sēklas, ķiploki, asie sarkanie pipari, Svanetijas kalnu nogāzēs augošais timiāna paveids, un vēl dažādi vietējie augi.

Granātābols

Foto: Shutterstock

Šis neparastais auglis Kaukāzā tiek uzskatīts par auglības simbolu. Granātābolu sulā tiek marinēta gaļa, bet, piemēram, harčo zupai granātābolu sula piešķir raksturīgo, patīkamo skābumiņu. Savukārt sārtās, spožās granātābolu sēkliņas bieži tiek izmantotas dažādu salātu, piemēram, pupiņu lobio dekoram.

Valrieksti

Tā vien šķiet, ka kaukāzieši jau izsenis nojautuši, ka saujiņa valriekstu kodolu dienā nodrošina mūsu organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielu grupām, sniedzot veselīgu enerģijas devu, jo šie rieksti ir neatņemama ne vien dažādu salātu, bet arī harčo zupas, lobio, sacivi un citu reģionam raksturīgu ēdienu sastāvdaļa.

  • Noderīgus knifus, kā gatavojama harčo zupa, uzzināsi, izlasot, lūk, šo rakstu

Tkemali

Gruzijā iecienīto tkemali mērci gatavo no skābām plūmēm (derēs arī mūsu pašu aliča), ķiplokiem, čili un, protams, kinzas. Šo mērci varētu dēvēt par kaukāziešu kečupu, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Pikanti saldskābā, aromātiskā plūmju mērce papildinās ne vien vistas gaļu, zivi, dažādus grilējumus, zupas un sautējumus, bet uzlabos arī kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu.

Baziliks

Foto: Shutterstock

Reibinošajā Kaukāza garšaugu buķetē noteikti jāatvēl vieta arī bazilikam. Šajā reģionā aromātiskās lapiņas tiek pievienotas gan gaļas ēdieniem, gan zupām un sautējumiem, bet īpaši iecienīts baziliks ir dažādos salātos.

Sacebeli mērce

Pikantā sacebeli mērce ir īsts Kaukāza garšu karuselis, jo tā tiek tiek gatavota no tomātu pastas, ķiplokiem, etiķa, pipariem, hmeli-suneli, ūdens un adžikas. Lieki piebilst, ka šī mērce ir universāla un tās pielietojums atkarīgs vien no katra paša fanāzijas.

Kaukāza garšu buķetes izgaršošanai piedāvājam izmēģināt kādu no šīm 17 receptēm uz grila vai dārza pavardā pagatavojamiem ēdieniem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!