Foto: Shutterstock

Visiem zināms, ka cukuru ieteicams aizstāt ar medu, bet vai zini, kāda ir veselīga makaronu, saldējuma vai majonēzes alternatīva? Mēs, iedvesmojoties no huffingtonpost.com speciālistu ieteikumiem, sastādījām noderīgu "špikeri", kas, cerams, padarīs tavas ikdienas maltītes veselīgākas un palīdzēs atbrīvoties no pāris liekiem kilogramiem.

Ar ko aizstāt makaronus?

Foto: Shutterstock

Kaut pareizi pagatavoti un samērīgā daudzumā baudīti pastas ēdieni ir veselīgi, tomēr tie satur daudz ogļhidrātu. Tu vari tos aizstāt ar dārzeņu "spageti", ko vari ar speciālas rīves vai naža palīdzību pagatavot no burkāniem vai cukīni.

Ar ko aizstāt frī kartupeļus un čipsus?

Foto: Shutterstock

Frī kartupeļi un čipsi, protams, ir ļoti gardi, bet tie tiek vārīti eļļa, tādēļ satur pārmērīgi lielu tauku daudzumu, turklāt bieži vien tiem tiek pievienots pārāk daudz sāls. Tu vari aizstāt frī un čipsus ar mājās gatavotiem kartupeļu čipsiem vai superveselīgajiem lapu kāposta jeb kale kāposta čipsiem.

Ar ko aizstāt pienu?

Foto: Shutterstock

Ja tavs kuņģis jūtīgi reaģē uz govs piena produktiem, lieliska un veselīga alternatīva ir mandeļu, rīsu vai kokosriekstu piens. Baudi tos ar brokastu pārslām, musi maisījumiem, svaigiem augļiem vai pievieno putrām.

Ar ko aizstāt augļu sulas?

Foto: Shutterstock

Lielākoties sulās ir ļoti daudz dabīgo cukuru, tādēļ tās var mēģināt aizstāt, piemēram, ar ekoveikalos nopērkamo kokosriekstu ūdeni. Tas ir ļoti atsvaidzinošs, lieliski remdē slāpes un sniedz enerģijas devu.

Ar ko aizstāt cukuru?

Foto: Shutterstock

Medus, agaves un kļavu sīrups ir produkti, ar ko vari aizstāt "balto nāvi" jeb rafinēto cukuru. Ieradumam ir liels spēks tādēļ pakāpeniski sāc kafijai un tējai pievienot arvien mazāku saldinātāja daudzumu. Jau pēc pāris nedēļām nesapratīsi, kā agrāk varēji dzert tik pārsaldinātus dzērienus.

Ar ko aizstāt saldējumu?

Foto: Shutterstock

Veikalā nopērkamo, ar cukuru un dažādām nevajadzīgām piedevām pārbagāto saldējumu tu vari aizstāt ar daudz veselīgāku mājās pagatavojamu alternatīvu: sasaldē pāris banānus, tad liec tos blenderī un samal līdz viendabīgai konsistencei. Ja vēlies, vari pievienot apelsīna miziņu, karotīti iebiezinātā piena vai medu.

Ar ko aizstāt majonēzi?

Foto: Shutterstock

Veikala majonēzi, protams, vari aizstāt ar mājās gatavot majonēzi, bet vēl labāka alternatīva ir veselīgais avokado, kas satur lielu daudzumu "labo" tauku. Vari to sagriezt šķēlītēs un pievienot salātiem vai maizītēm. Vēl viens variants: sablendē avokado ar pāris pilieniem laima sulas, zaļumiem un šķipsnu savu iecienīto garšvielu.

Ar ko aizstāt kartupeļu biezputru?

Foto: Shutterstock

Daudzu iecienīts ēdiens ir kartupeļu biezputra, kas, lai iegūtu krēmīgu un maigu garšu un konsistenci, bagātīgi aizdarīta ar saldo krējumu. Pamēģini to aizstāt ar ziedkāpostu biezeni, kam pievienots nedaudz mandeļu piena vai karote gī sviesta. Ja ziedkāpostu biezeņa garšu papildināsi ar gabaliņu aromātiskās pastinaka saknes un šķipsnu jūras sāls, kartupeļu biezputras tev noteikti nepietrūks.

Ar ko aizstāt vārāmo sāli?

Foto: Shutterstock

Vārāmo sāli aizstājot ar Himalaju sāli, katru dienu papildus uzņemsi 80 vērtīgas minerālvielas, kas ir šīs vērtīgās sāls sastāvā. Organisms tev būs pateicīgs par šo mazo, bet ļoti veselīgo ikdienas paraduma maiņu.

Ar ko aizstāt rīsus?

Foto: Shutterstock

Baltos, pulētos rīsus aizstāj ar brūnajiem rīsiem vai savvaļas rīsiem, jo tiem ir daudz augstāka uzturvērtība. Vēl veselīgāka alternatīva ir ziedkāpostu rīsi - vienkārši liec ziedkāpostu rozetes virtuves kombainā un sasmalcini līdz rīsu konsistencei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!