Foto: Shutterstock
Ja vēlies nobaudīt nevainojami gardu un sulīgu šašliku, atceries, ka viss sākas ar marinādi. Padomdevēju šai jomā netrūkst, jo teju katram ir viedoklis par to, kas būtu pievienojams gaļai, lai rezultātā šašlika gabaliņi būtu mutē kūstoši. Ne reizi vien ir dzirdēts, ka daudzās marinādēs klātesošais etiķis var sausināt gaļu, padarot to sīkstu un nebaudāmu. Bet, kādas tad ir marinādes sastāvdaļas, kas palīdzēs mīkstināt gaļas šķiedras?

Ja esi apjucis plašajā padomu jūrā un nezini, ar ko šašlika marinādē aizstāt etiķi, piedāvājam desmit pārbaudītas vērtības, kas neliks vilties nevienam cepējam un ēdājam.

Minerālūdens–sojas marināde

Foto: Shutterstock

Šis marinēšanas veids ir īpaši ieteicams jēra gaļai, jo minerālūdens mazinās arī jēra gaļas specifisko aromātu, kas ne visiem ir tīkams

Sastāvdaļas:

  • 1 kg gaļas;
  • 1 l gāzēta minerālūdens;
  • sojas mērce;
  • sīpoli.

Sagriež gaļu gabaliņos, pārlej to ar minerālūdeni. Atstāj uz pusstundu iesūkties. Minerālūdens sastāvā ir soda, kam piemīt gaļu mīkstinošas īpašības. Tad minerālūdeni nolej un pievieno sojas mērci, sagrieztus sīpolus. Visu samaisa, pievienojot nedaudz sāli. Ļauj visam ievilkties pāris stundas un var cept.

Padoms: minerālūdenī mīkstinātus gaļas gabaliņus pēcāk vari marinēt ne tikai sojas mērcē un sīpolos, bet arī jebkurā citā tev tīkamā veidā.

Kādēļ soda būtu jāpievieno arī kotletēm, biezpiena plācenīšiem un pākšaugiem to vārīšanas laikā, uzzināsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi receptes vēl deviņām šašlika marinādēm.


Kivi marināde


Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:
  • 4 kivi;
  • puse ēdamkarotes sāls;
  • svaigi malti melnie pipari;
  • kapāts rozmarīns;
  • 0,5 l apelsīnu sulas
  • 1 kg gaļas.


Notīra kivi miziņu un uz rupjas rīves sarīvē, pievieno apelsīnu sulu, sāli un pārējās garšvielas. Pārlej ar marinādi gaļas gabaliņus, samaisa un ļauj marinēties vismaz 1 stundu.


Portera marināde

Foto: Shutterstock

Portera alus marināde cūkgaļas šašlikam.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg gaļas;
  • 1 l portera;
  • sāls un pipari pēc garšas.


Karbonādi sagriež kubiņos, liek bļodā, pārlej ar porteri un pārkaisa ar sāli un pipariem. Lai iegūtu nepieciešamo garšu un aromātu, alum jāļauj ievilkties, tāpēc gaļu vislabāk ieteicams marinēt iepriekšējā vakarā pirms cepšanas.

Grilē, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, līdz gaļa gatava, un pasniedz ar marinētiem sīpoliem (recepti atradīsi šeit).


Rabarberu marināde


Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg gaļas;
  • 3-4 rabarberu kāti;
  • 3 ĒK medus;
  • sāls pēc garšas;
  • kapāts baziliks;
  • timiāns.


Marinējot gaļu rabarberu sulā, sanāk interesants, nedaudz saldskābs un ļoti sulīgs šašliks. Saliek gaļu bļodā, izspiež sulu no rabarberiem, pārlej gaļu, lai sula nosegtu gaļu, nedaudz pievieno arī rabarberu izspaidas (rabarberus var arī sarīvēt vai sablendēt putriņā).

Pieliek medu, garšaugus un sāli. Atstāj uz pāris stundām ievilkties un cep uz grila vai cepeškrāsnī.


Kefīra marināde


Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:
  • 500 ml kefīra;
  • 200 ml minerālūdens ar gāzi;
  • nedaudz sāls;
  • 1 ĒK cukura;
  • svaigi malti melnie pipari;
  • buntīte kapātu diļļu;
  • buntīte kapātu piparmētru
  • 4-5 rīvētas ķiploka daiviņas;
  • 1 kg gaļas.


Sajauc kefīru ar ūdeni un garšvielām. Ar marinādi aplej gaļu, labi izmaisa un atstāj marinēties uz 2 – 4 stundām. Pēc tam gaļu saver uz iesmiem un cep uz grila gatavu. Var cept arī uz pannas.


Granātābolu sulas marināde


Foto: Shutterstock

Grieķi gaļu marinē, sajaucot dabīgo granātābolu sulu ar degvīnu un garšvielām. Šī marinādes padarīs šašliku ļoti maigu un aromātisku, vienalga, kādu gaļu izmantosi.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg gaļas;
  • 500 ml granātābolu sulas;
  • 2 uz rupjās rīves sarīvēti sīpoli;
  • sāls un pipari pēc garšas;
  • buntīte kapātas kinzas.


Gaļu sagriež gabaliņos, pārlej ar marinādi. Ieteicams paturēt gaļu marinādē ne mazāk kā 2 stundas. Tad to ver uz iesmiem un cep.


Vīna marināde


Foto: Shutterstock

Vīna marināde ir ieteicama šašlikam tādēļ, ka spirts padara gaļu mīkstāku. Spirtu vai degvīnu iesaka pievienot jebkurai marinādei, izejot no aprēķina, 15 – 20 g uz 1 kg gaļas

Sastāvdaļas:

  • 500 ml sausā baltvīna;
  • 200 ml gāzēta minerālūdens;
  • sāls;
  • 1 ĒK cukura
  • svaigi malti melnie pipari;
  • timiāns;
  • 3 – 4 sīpoli;
  • 1 kg gaļas.


Sajauc vīnu ar ūdeni, pievieno garšvielas, sagriež biezās ripās sīpolus, pievieno. Marinādē liek gaļu, labi izmaisa atstāj uz 3 – 5 stundām. Pēc tam gaļu nosusina ar papīra dvieli, saver uz iesmiem un cep uz grila gatavu. Var cept arī uz pannas.


Sinepju un alus marināde


Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:
  • 250 g krievu sinepju;
  • 250 ml tumšā alus;
  • sāls;
  • svaigi malti melnie pipari;
  • 1,5 kg gaļas.


Sagriež gaļu gabaliņos, ieberzē ar sinepēm (vistas gaļai piemērotākas būs maigās franču sienepes), uzkaisa sāli un piparus. Atstāt gaļu marinēties uz 1 stundu. Pēc tam gaļu aplej ar alu un turpina marinēt vēl 2 – 3 stundas. Tad gaļu saver uz iesmiem un cep uz grila gatavu. Var cept arī uz pannas. Grilēšanas laikā var apslacīt ar sālsūdeni.


Degvīna marināde

Foto: Shutterstock

Šajā marinādē gaļa sanāks īpaši mīksta un nevainojama. Vispiemērotākā šai marinādei būs vistas, pīles un tītara filejas vai šķiņķīši.

Sastāvdaļas:

  • 7 ēdamkarotes sojas mērces;
  • 70 g degvīna;
  • 1 kg gaļas.


Gaļu sagriež gabaliņos. Samaisa degvīnu ar sojas mērci un aplej gaļu, labi izmaisa. Bļodu nosedzot ar vāku, atstāj gaļu marinēties uz 1 – 1,5 stundām. Pēc tam gaļu nosusina ar papīra dvieli, cep vai sutina gatavu.


Melnās tējas marināde

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sastāvdaļas:
  • 1 l stipras melnās tējas;
  • 1 kg gaļas;
  • svaigs baziliks;
  • svaigi malti pipari;
  • 3–4 krustnagliņas;
  • sāls.


Tējas marināde būs piemērota visiem gaļas veidiem. Tā neticami labi mīkstina gaļu. Uzvāra tēju un atdzesē. Sagriež gabalos gaļu, saplucina baziliku, samaisa ar garšvielām. Pāri lej tēju tā, lai gaļa būtu nosegta. Ļauj marinēties 8-12 stundas.

Šajā padomrakstā atradīsi noderīgus ieteikumus, kas jāņem vērā, marinējot cūkgaļas šašliku, bet te atradīsi idejas, kā iemarinēt vistas gaļu, lai tā būtu maiga un sulīga.

Ja tomēr piederi pie tiem, kas uzskata, ka marināde bez etiķa nav nekāda marināde, te atradīsi klasisku etiķotā šašlika recepti.

Vēl tikai atliek izvēlēties, ar kādu gardu mērcīti pasniegt šašliku, lai vēl vairāk izceltu sulīgo gaļas gabaliņu garšu. Vienkārši pagatavojamu mērču receptes atradīsi šeit.

Lai lustīgi svētki!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!