Foto: Shutterstock

Turku zirņi jeb aunazirņi, kā tos mēdz dēvēt, ir viens no tiem produktiem, kas noteikti būtu jāiekļauj pilnvērtīga uztura ēdienkartē. Tajos ir ne tikai maz kaloriju, bet arī daudz olbaltumvielu un proteīna. Turklāt pietiek ar nelielu turku zirņu porciju, lai cilvēks justos paēdis un drīz pēc ēdienreizes nebūtu jāmeklē kāds našķis.

Izrādās, turku zirņiem ir daudz vairāk pielietojumu, nekā tikai vienkārša to izvārīšana. "Onegreenplanet" apkopojuši 10 interesantus ēdienu veidus, kuru pagatavošanā var izmantot turku zirņus.

Gardas uzkodas


Lai gan turku zirņi ir nelieli, un pasniegti vieni var neizraisīt tūlītējas garšu kārpiņas simpātijas, tie uzkodas pirms pusdienām vai vakariņām padara īpašas. Pamēģini izvārītus turku zirņus nedaudz sasmalcināt, pievienot tiem olīveļļu, smalki sagrieztu papriku un zaļumus, izveido nelielus plācenīšus un pasniedz starterī.

Apgrauzdēti turku zirņi kā našķis


Izvārītus turku zirņus, līdzīgi kā mandeles, zemesriekstus vai Indijas riekstus, var apviļāt sālī un citās garšvielās, laima sulā un apgrauzdēt uz pannas vai cepeškrāsnī. Cepti turku zirņi būs īpaši kraukšķīgi, bet citrusu sulas un garšvielu kombinācija radīs fenomenālu un patīkamu garšu sprādzienu mutē. Kas to lai zina, varbūt šis kļūs par tavu mīļāko graužamo našķi sāļo zemesriekstu vai čipsu vietā.

Piedeva dažādiem salātiem


Vai arī tev, pagatavojot zaļos lapu salātus, kuros ir rukola, ledus salāti, spināti un citas lapiņas, ir bijusi sajūta, ka bez tomātiem, sēkliņām vai kā cita vēl kas pietrūkst tekstūrai un garšai? Turku zirņi būs lieliska piedeva šādās reizēs, jo piešķirs pusdienu salātiem ne tikai garšu un "biezumu", bet arī papildinās ar tik vērtīgajiem proteīniem. Bet, ja turku zirņus izvēlies kā salātu pamatsastāvdaļu, pievieno tiem mīksti novārītas grūbas, nedaudz saulespuķu sēkliņas, labu olīveļļu un mazliet citronu sulas. Rezultāts būs garšīgs, un nebūs jāuztraucas par to, ko lai paņem līdzi uz darbu pusdienu kārbiņā.

Cepumu mīkla


Pirmajā brīdī varbūt tas neliekas gluži kārdinoši, taču no turku zirņiem var pagatavot visai labu cepumu mīklu. Konservētus vai mīksti novārītus turku zirņus sablendē, pievieno tiem nedaudz miltu (bez tiem var arī iztikt), cukuru, sviestu un vienkārša cepumu mīkla gatava. Pēc tam no tās cep nelielus cepumiņus, vai arī ēd tāpat – no turku zirņiem sanāks savdabīga, humusam līdzīga biezā mērce.

Foto: Shutterstock

Veģetārie burgeri


Ja esi nolēmis kādu laiku atteikties no gaļas, vai, ja kāds no ģimenes locekļiem vai svinību viesiem ir veģetārietis, turku zirņu burgeri būs veids, kā kārtīgi pabarot ēdājus. Tā kā turku zirņi garšas ziņā ir maigi, tie kā sūklis "uzsūc" pievienotās garšas. No sasmalcinātajiem zirņiem veidoti plācenīši, kas pēc tam apcepti, lieliski iederēsies starp burgeru maizīšu pusītēm, ja tiem klāt tiks liktas salātu lapas, sinepju mērce, kāda bietes šķēle un, piemēram, nedaudz fetas siers.

Maize no turku zirņiem


No turku zirņu miltiem, līdzīgi kā griķu miltiem, var izcept gardas un vienkāršas tortiljām līdzīgas plakanās maizītes. Tādu pagatavošanai nepieciešama viena glāze turku zirņu miltu un glāze ūdens. Mīklai pēc garšas var pievienot arī sāli, piparus un saspiestu ķiploka daiviņu. Mīklu izlej uz cepamās pannas, liek labi sakarsētā cepeškrāsnī (ap 180 grādiem) un cep, līdz maize apbrūnējusi. Pēc tam to var pildīt ar visu, ko vien sirds vēlas.

Turku zirņu milti dažādās mīklās


Ja mājās ir spēcīgas kafijas dzirnaviņas, tad tajās var pats samalt neizvārītus turku zirņus miltos. Pēc tam no miltiem sanāks burvīga mīkla pankūkām, panējumiem, bezolu brokastu sacepumiem un citiem ēdieniem, jo turku zirņu miltiem būs nepieciešams vien ūdens. Tā kā turku zirņos ir daudz olbaltumvielu un proteīnu, jēlo olu mīklai nav nepieciešams pievienot. Tieši šī iemesla dēļ turku zirņus iecienījuši vegāni.

Ar turku zirņiem aizvietot zivi


Ja pēkšņas atklāsmes dēļ, ka vēlies kaut ko savos ēšanas paradumos mainīt, esi nolēmis, ka kļūsi par vegānu – turku zirņi būs tie, ar kuriem maltītes aizvietot arī zivis. Novārītos vai konservētos turku zirņus sablendē līdz biezputras konsistencei, pievieno tiem jūras kāpostus, dilles un citronu sulu, un sanāks plācenīši, kas apcepti garšos pēc zivīm.

Turku zirņi desertos


Divas lietas, kas prātā absolūti neiet kopā – turku zirņi un deserts. Taču tas nebūt neizklausās tik neiespējami. Līdzīgi kā kūkas tiek ceptas no bietēm, arī brūnīši un mafini var tikt gatavoti no turku zirņiem. Samīcīti turku zirņi vai to milti gan vairāk derēs bezglutēna desertiem, kuros ir šokolāde, jo turku zirņu miltiem ir visai izteikta garša, kuras nomākšanai saldajos ēdienos noderēs cukurs. Taču, ja vien tiešām personai nav glutēna nepanesamība, šādus eksperimentus virtuvē iesakām vien tiem, kas nebaidās no neparastām garšām.

Turku zirņi kā aizvietotājs olu baltumiem


Šis nu ir padoms, kas noderēs tiem, kuri spiesti atteikties no olu baltumiem alerģijas dēļ. Izrādās, ka konservēto turku zirņu šķidrumu, kas palicis bundžiņā, var izmantot, lai pagatavotu olbaltumu putas. Šo sālsūdeni mēdz dēvēt par "aquafaba", un, lai pagatavotu olbaltumu masu, no kuras pēc tam cept bezē, nepieciešama vien tase turku zirņu sālsūdens, kuru kārtīgi ar mikseri saputo. Tam pēc tam pakāpeniski pievieno pūdercukuru un dažus pilienus vaniļas ekstrakta. "Tasty" šo jaunatklājumu pārbaudīja, un droši varam teikt, ka atšķirību, vai tie būtu olbaltumi vai zirņūdens, praktiski nejūt.

Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē

Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.

Lasīt vairāk

Gandrīz omlete, tikai bez olām. Ditas Lases recepte

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu un turku zirņu krēmzupa

Kamēr vēl ir iespēja baudīt pašu vai omītes siltumnīcā augušos tomātus, jāizmanto katra iespēja, turklāt variācijas to pagatavošanai ir bez gala un bez malas. Viens no vieglāk un ātrāk pagatavojamiem ēdieniem ir krēmzupas, turklāt tieši no svaigiem tomātiem tā garšos vēl brīnišķīgāk. Pagatavo un pārliecinies pats!

Lasīt vairāk

Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'

Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un kūpinātu lasi

Šie ātrie, svaigie un veselīgie dārzeņu salāti ir nobaudīšanas vērti.Sastāvdaļu attiecības nepavisam nav būtiskas. Ja gribi zaļākus, svaigākus salātus, pievieno vairāk dārzeņu, savukārt, ja prasās ko nedaudz sātīgāku - pievieno lielāku daudzumu turku zirņu. Lasi var aizstāt, piemēram, ar grilētu vistas fileju, kādu no mīkstajiem sieriem vai arī neko - jo arī tāpat šie salāti, ko iesaka kulinārijas bloga "Gards ka nenoēsties!" autore, būs gana gardi.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni ar turku zirņiem un brokoļiem

Pasta ar sieru, pasta ar Boloņas mērci, pasta ar tunci... Šovakar - pasta ar turku zirņiem un brokoļiem! Recepte tiem, kuri meklē jaunas garšas un nolēmuši kaut uz brīdi atteikties no gaļas.

Lasīt vairāk

Karstie salāti ar baklažāniem, turku zirņiem un vistas fileju

Turku zirņu labās īpašības neaprobežojas tikai ar lielu olbaltumvielu, vitamīnu un minerālu daudzumu. Šis pākšaugs ir ļoti universāls. To var izmantot gan karstajos ēdienos, gan sātīgos salātos. Salāti ar vistas gaļu, baklažāniem un turku zirņiem patiks tiem, kam nepatīk salāti, kuros ir "daudz lapu". Brīnišķīgs variants otrajām brokastīm.

Lasīt vairāk

Sildošā marokāņu zupa ar turku zirņiem

Marokas virtuvei raksturīgas asas un intensīvas garšas. Šī tradicionālā zupa ar turku zirņiem dos siltumu, asās garšvielas stiprinās imunitāti. Šis ēdiens, kas apgādā organismu ar olbaltumvielu rezervēm, ir īpaši piemērots vēsiem vakariem.

Lasīt vairāk

Rudenīgais ķirbju sautējums ar kokosriekstu pienu un turku zirņiem

Aromātisks un sildošs ķirbju sautējums rudenīgām pusdienām vai vakariņām. Sautējumu maigāku padarīs pievienotais kokosriekstu piens, bet mazliet svaiga aromāta piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Burkānu-siera humuss ar ceptiem dārzeņiem

Mazliet citādāks turku zirņu humuss ar burkāniem un sieru. Ideāli garšos kopā ar karstiem, krāsnī ceptiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Pikantais tomātu humuss ar baziliku

Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Pannā apgrauzdēti turku zirņi ar garšvielām

Pikanta un ļoti ātri pagatavojama uzkoda – turku zirņi ar "garam masala" garšvielām. Turku zirņiem var pievienot arī citas asās garšvielas pēc katra paša gaumes.

Lasīt vairāk

Ātrā humosa recepte

Humoss ir lieliska veģetārā piedeva ne vien maizītēm, bet fantastiski garšo kopā ar dārzeņiem, ja to izmanto kā uzkodu mērci. Humusu itin ātri var pagatavot no konservētiem turku zirņiem, bet, ja to gribas autentisku ēdienu, tad izmanto kaltētos turku zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcējot.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem

Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!