Foto: Shutterstock

Vai nav dīvaini, ka pelējums var būt ne vien ēdams, bet pat tik ļoti iecienīts, ka īstiem gardēžiem saskrien pilna mute siekalām jau no iedomām vien par aromātisku rokfora, stiltona vai gorgonzolas gabaliņu? Zilais siers patiesi ir viena no izcilākajām delikatesēm, kas iecienīta visā pasaulē, bet reizēm gadās, ka pēc vīna vakara ar draugiem, ledusskapja stūrī, ietīti celofānā, savu tālāko likteni gaida siera plates pārpalikumi. Nekādā gadījumā nesteidzies tos ar vieglu roku ielidināt atkritumu spainī, jo mums ir desmit ģeniāli vienkāršas idejas, kā izmantot zilo sieru, lai maltīti padarītu daudz gardāku un izsmalcinātāku.

Pirmais un visvienkāršākais variants ir - ātri un bez žēlastības iznīcināt pāri palikušo sieru, kamēr šī ģeniālā ideja vēl nav ienākusi prātā kādam citam mājiniekam.

Ja pirmais variants šķiet pārāk vienkāršs, tad sadrupini zilo sieru, samaisi ar maskarponi vai bezpiedevu krēmsieru un pasniedz kā piedevu pie "mundierī" ceptiem kartupeļiem.

Zilajam sieram ļoti piestāv medus. Pārlej sieru ar zeltaina medus stīdziņām, papildini to ar sulīgu bumbieri un izbaudi katru kumosu!

Padari izteiksmīgāku ziedkāpostu biezeni, pievienojot tam nedaudz zilā siera. Maigā ziedkāposta garša un tekstūra lieliski sader ar zilā siera pikanto raksturu.

Ja vēlies draugu priekšā īpaši izcelties ar savām kulinārajām prasmēm, tad grilēts steiks, kas pasniegts ar uz tā kūstošu zilo sieru, būs īstais veids, kā visiem pierādīt, ka virtuvē tev nevar stāties pretī pat Džeimijs Olivers.

Lieliska ideja piknikam! Bageti gareniski iegriez līdz pusei, griezuma vietu piepildi ar zilo sieru, ietin klaipiņu folijā un pāris minūtes uzsildi uz grila vai cepeškrāsnī.

Ja pievienosi rauga mīklai nedaudz zilā siera, tavas jau tā ģeniālās maizītes iegūs jaunas garšas nianses.

Zilais siers būs kā punkts uz "i" rudenīgajam ķirbju risoto. Recepti atradīsi šeit.

Ja neesi sajūsmā par ceptām bietēm, tad pamēģini šādu triku: nomizotas bietes sagriez daiviņās vai šķēlēs, liec uz cepamās plāts, pārlej ar olīveļļu, pārkaisi ar zilā siera drumstalām un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī.

Ja visi iepriekšminētie padomi nešķiet gana izsmalcināti, tad krusteniski iegriez svaigas vīģes, iegriezuma vietā liec zilo sieru, katru vīģi ietin prošuto šķēlē un un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz šķiņķis ir kļuvis zeltains un kraukšķīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!