Foto: Shutterstock
Pirmais sniedziņš nu ir sagaidīts, bet līdz ar to varam pasludināt par atklātu arī pilošo degunu un slapjo kāju sezonu. Rūpējoties par tavu labsajūtu, "Tasty" neizsīkstošajos padomu krājumos sameklējām 11 spēcinošus dzērienus, kas palīdzēs tev sasildīties un, ja nepieciešams, arī uzveikt pirmos saaukstēšanās simptomus.

Vārot tēju, nav nepieciešams ūdeni uzkarsēt, līdz tas sāk burbuļot. Ja redzi, ka ūdenī sāk virmot pirmie mazie burbulīši, vari gatavot tēju. Ņem vērā, ja tev ir iekaisis kakls, nekādā gadījumā nedzer karstu tēju – pagaidi, kamēr tā nedaudz atdziest, citādi tu riskē vēl vairāk sakairināt kakla gļotādu. Atceries, ka medu un citronu ieteicams pievienot tējai, kad tā ir patīkami silta, jo verdošā šķidrumā iet bojā daļa no medus un citrona sastāvā esošajām veselīgajām vielām, to speciālisti teikuši neskaitāmas reizes un nebeidz atgādināt.

Karsts piens ar minerālūdeni

Piens ir labs līdzeklis pret kakla, ausu, rīkles iekaisumiem. Visideālākā siltā piena un medus proporcija ir piens, kas uzsildīts līdz 40 grādu temperatūrai, kam pievieno gabaliņu sviesta un 1 tējkaroti medus. Šo saldo, silto pienu iesaka dzert tieši pirms miega, jo nomierina arī nervu sistēmu un uzlabo miegu.

Ja pienam pievienosi gāzētu dabīgo minerālūdeni (3:1) un uzkarsēsi, šis dzēriens atvieglos krēpu atdalīšanos. Ja tevi moka sausa klepus lēkmes, kuras neļauj aizmigt, uzkarsētam pienam pievieno šķipsnu sodas un iemaisi nedaudz sviesta.

Indijā jau gadu tūkstošiem kā dziedinošs un nomierinošs dzēriens tiek lietots zeltainais piens. Atslēgas sastāvdaļa siltajam dzērienam ir brīnumainā kurkuma. Pamatrecepte paredz, ka ūdenī vārītai kurkumai beigās pievieno pienu un mandeļu eļļu, to visu vēl var papildināt pēc sirds patikas – ar kanēli, safrānu, muskatriekstu. Kā pagatavot šo Indijā iecienīto veselības dzērienu, uzzini šeit.

Starp citu, portālā "Rutks" atradīsi arī citus ieteikumus, kā pagatavot gardus un veselīgus dzērienus imunitātes uzlabošanai.

Žāvētu augļu kompots

Žāvētu augļu kompots mūsu platuma grādos visiem ir pazīstams jau kopš bērnības. Kompots palīdz aktivizēt organisma aizsargspējas un mīkstina gļotādas. Sasmalcini 100 gramus žāvētu ābolu vai bumbieru, noskalo tos silta ūdenī. Pievieno 3 ēdamkarotes cukura, pārlej ar litru ūdens un vāri 30 minūtes. Piecas minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno rozīnes vai citas žāvētas ogas. Gatavam kompotam vari pievienot citrona vai apelsīna sulu, medu.

Vairāk par žāvētiem augļiem un to izmantošanas iespējām uzzināsi, izlasot šo rakstu.

Foto: Shutterstock

Aveņu tēja ar liepziediem

Pārlej liepziedu un aveņu tējas maisījumu ar karstu ūdeni, pārklāj ar vāciņu un ļauj, lai dzēriens ievelkas 30 minūtes. Šim dzērienam ir izteikti sviedrējošs efekts, tādēļ to ieteicams lietot pirms gulētiešanas. Ja aveņu tēja nav pieejama, vari to aizstāt ar aveņu ievārījumu.

Šeit uzzini vairāk par liepziedu veselīgajām īpašībām, bet "Rutks" skaidro, kā rīkoties, ja tējas un citi tautas līdzekļi temperatūras mazināšanai nelīdz.

Smiltsērkšķu un medus dzēriens

Smiltsērkšķis ir lielisks imūnsistēmu stiprinošs līdzeklis, tā sastāvā ir vairāk nekā 190 bioloģiski aktīvu komponentu. Smiltsērkšķu sula savienojumā ar medu, ingveru un kanēli ir organismu vispārspēcinošs dzēriens, kas sasilda, stimulē asinsriti un paaugstina organisma spēju pretoties infekcijām.

Dzēriena recepti atradīsi šeit, bet portālā "Rutks" publicētajā rakstā uzzināsi izsmeļošu informāciju par smiltsērkšķi un tā izmantošanas veidiem.

Tēja ar medu un citronu

Tikko, kā jūti pirmos saaukstēšanās simptomus, pagatavo vieglu melno vai zaļo tēju, pievieno tai tējkaroti medus un pāris šķēlītes citrona.

"Tasty" krājumos ir daudz recepšu, kā vari vitamīniem bagāto citronu un vērtīgo medu izmantot veselīgākai "pārziemošanai".

Piens ar ķiploku sulu

Foto: Shutterstock

Piens ar ķiploka sulu neizklausās iedvesmojoši, tomēr runā, ka tas palīdzot atgūt veselību pat vienas nakts laikā. Glāzei silta piena pievieno 10 pilienus ķiploku sulas un izdzer pirms gulētiešanas. Ja šis salikums šķiet pārāk ekstremāls, pievieno pāris ķiploka daiviņas siltai ingvera vai piparmētru tējai un pievieno pāris šķēles citrona – šādi ķiploka garša būs mazāk jūtama.

Knifus, kā pareizi pagatavot un izmantot ķiplokus uzzināsi te, bet šeit atradīsi padomu, kā pagatavot izcili gardus un maigus krāsnī ceptus ķiplokus.

Mežrozīšu augļu tēja

Visiem zināms, ka mežrozīšu augļi ir lielisks C vitamīna avots. Sasmalcini trīs ēdamkarotes kaltētu mežrozīšu augļu, pārlej ar puslitru karsta ūdens un uz nakti atstāj termosā. No rīta izkās caur sietu un lieto pa pusglāzei četras reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas.

Lasi arī to, kādām zāļu tējām jābūt mājas aptieciņā, lai stiprinātu organisma aizsargspējas saaukstēšanās sezonā.

Dzērveņu vai brūkleņu morss

Dzērvenēm un brūklenēm ir unikālas baktericīdās īpašības. Lai pagatavotu morsu, saberz ogas ar medu vai cukuru (3:1) un 2 ēdamkarotes maisījuma pārlej ar puslitru silta ūdens.

Neskādēs arī, ja stiprināsi veselību, pagatavojot kādu dzērvenīgu kārumu. Dzērveņu receptes meklē šeit, bet tiem, kam saldētavā glabājas brūklenes, noderēs brūkleņu recepšu apkopojums un interesanti fakti par šīm sārtajām, veselīgajām odziņām.

Ingvera tēja ar medu

Foto: iStock

Šis dzēriens lieliski sasilda vēsā rudens dienā, turklāt tas palīdz nostiprina imunitāti un paaugstina darba spējas. Glāzē karsta ūdens iemaisi ēdamkaroti medus, ēdamkaroti citrona sulas, pus tējkaroti nomizotas, sasmalcinātas ingvera saknes un šķipsnu kanēļa. Ja vēlies, vari pievienot arī pāris svaigas vai kaltētas piparmētras lapiņas.

Video pamācība tiem, kas vēlas iemācīties veikli nomizot ķeburaino ingveru, bet receptes, kas palīdzēs iedzīvināt ingveru, kas ir viena no piecām populārākajām garšvielām pasaulē, arī tavā virtuvē, atradīsi te.

Karstvīns

Lielisks, turklāt garšīgs, līdzeklis saaukstēšanās profilaksei. Karstvīna garšvielu maisījumu ber katliņā, pārlej ar 100 ml ūdens, uzvāri, noņem no plīts un ļauj 10 minūtes ievilkties, tad nokās. Sagriez daiviņās apelsīnu. Katliņā lej vīnu, garšvielu ūdeni, apelsīna daiviņas, cukuru pēc garšas un uzkarsē, bet ne līdz vārīšanās temperatūrai.

Karstvīnam vari pievienot arī medu, ābola šķēlītes, rozīnes. Baudot šo dzērienu, labāk pieturies pie sekojoša scenārija: karsējot kājas, iemalko glāzi karstvīna un tad nekavējoties dodies pie miera.

Kumelīšu tēja

Kumelītes ir lielisks pretiekaisuma līdzeklis. Kombinējot tās ar liepziediem un medu, iegūsi lielisku dzērienu, kurš palīdzēs tikt galā ar saaukstēšanās simptomiem. Vienu tējkaroti kumelīšu ziedu un liepziedu pārlej ar glāzi ūdens un uzvāri, tad ļauj iestāvēties 20 minūtes un nokās. Lieto trīs reizes dienā pa 1/3 glāzei pirms ēšanas. Vari pievienot nedaudz medus.

Starp citu, kāda ASV pētījuma dati liecina - regulāra kumelīšu tējas dzeršana var pat palīdzēt pagarināt mūža ilgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!