Foto: Shutterstock
Vairāku pavārgrāmatu autors, kulinārā bloga "David Lebovitz. Living the Sweet Life in Paris"  autors un pasaules apceļotājs Deivids Lebovics gan profesionālās, gan pavisam vienkāršās virtuvēs pavadījis ļoti garas stundas. Sekojot savai sirdsbalsij un no ASV pārceļoties uz Franciju, viņš ieguva neatsveramu pieredzi un piedzīvoja jaunus kulināros atklājumus. Tagad Deivids saimnieko savā Parīzes virtuvē un dalās padomos ar gardēžiem visā pasaulē par to, kā pagatavot visgardākās maltītes, viskrēmīgākos saldējumus un visgaisīgākās kūkas.

1. Turi tuvumā! Tos katlus un pannas, ko izmanto visbiežāk, neliec tālu prom plauktos. Atstājot tos uz plīts, gatavošanas procesā ietaupīsi daudz laika. 

2. Saimnieko nelielā virtuvē? Uztraukumam nav pamata - ja gatavo maltīti lielākam draugu pulkam un jūti, ka sāk trūkt darba virsmas, ienes virtuvē un apklāj ar ūdeni necaurlaidīgu materiālu visparastāko gludināmo dēli: tas lieliski kalpos kā pagaidu plaukts.

3. Nekad un nekādā gadījumā neliec savu šefa nazi trauku mazgājamajā mašīnā. Karstums var neatgriezeniski sabojāt asmeni, turklāt nazis var tikt sabojāts, ilgākā mazgāšanas procesā "sitoties" pret citiem virtuves rīkiem. 

4. Turi pa rokai - ja bieži gatavo kūkas vai cepumus, vai vienkārši izmēģini jaunas receptes, mērkarotes un mērtraukus neglabā atvilktnēs, bet gan noliec zināmā vietā uz virtuves darba virsmas. Ja izmanto svarus, tad vienmēr tuvumā glabā lieku bateriju pāri, lai kūka nepaliktu neizcepta dēļ nesavlaicīgas plānošanas.

5. Pērc vairumā - īpaši tādas bieži izmantojamas lietas kā sviests, cukurs, milti un šokolāde. Sviestu var glabāt saldētavā, bet pārējām izejvielām ir gana ilgs uzglabāšanas termiņš, lai nebūtu jāskraida uz veikalu ik pārdienas. Turklāt varēsi ietaupīt, jo lielie iepakojumi ir ievērojami lētāki.

6. Netaupi uz kvalitāti - tas īpaši attiecas uz šokolādi. Ja plāno baudīt šokolādi "tīrā veidā", izvēlies vislabāko pieejamo, bet, ja izmantosi to cepumos vai citos konditorejas izstrādājumos, izvēlies produktu, kurš ir paredzēts kausēšanai, tomēr ar pietiekami augstu kakao saturu. Vari to iegādāties vairumā, jo, glabāta vēsā un tumšā vietā, tumšā šokolāde būs derīga gandrīz piecus gadus. 

7. Nopērc cimdus! Īpaši, ja tavā virtuvē nav trauku mazgājamās mašīnas, gumijas cimdi ir pirmās nepieciešamības prece, lai saudzētu rokas, nagus un ādu. Uz cimdiem netaupi, bet nopērc kvalitatīvu pāri, lai tie kalpotu tev gadiem ilgi.

8. Investē krāsns termometrā - pat viskvalitatīvākā cepeškrāsns mēdz "mānīties", t.i., ne vienmēr var ticēt, ka tā temperatūra, ko uzrāda digitālais ekrāns, ir tā, kas patiešām ir iekšā krāsnī. Neatkarīgs termometrs parādīs tev patieso situāciju.

9. Atlicini pāris minūtes un vienmēr rūpīgi izlasi recepti, pirms sāc gatavot. Tad zināsi, kādi virtuves piederumi un instrumenti būs nepieciešami, kā arī varēsi saprast, cik daudz darba no tevis prasīs konkrētā ēdiena pagatavošana.

10. Turi atkritumu trauku pa rokai - ja tuvākā atkritumu tvertne atradīsies trīs metru attālumā vai arī, lai tai piekļūtu, nemitīgi jāvirina skapīša durvis, zaudēsi ievērojamu daudzumu laika un padarīsi gatavošanas procesu apgrūtinošu. Šim nolūkam izvēlies lielāku plastmasas bļodu, turi to pa rokai visu atlikumu savākšanai un iztukšo gatavošanas procesa beigās. 

11. Pārbaudi ēdiena gatavību vēl pirms "oficiālā" gatavības laika iestāšanās - atkarībā no krāsns temperatūras, katla diametra un materiāla, kā arī vēl daudz dažādām lietām, ēdiens var pagatavoties gan ātrāk, gan vēlāk, nekā konkrētajā receptē minēts. Tādēļ panna vai katls jāsāk uzmanīt, tiklīdz tas tuvojas gatavošanas laika beigām. Jāuzticas savai intuīcijai, jo, piemēram, daudzi šokolādes deserti labāk garšo līdz galam neizcepti nekā pārcepti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!