Foto: Shutterstock
Mājas virtuvi var pielīdzināt nelielai laboratorijai, kur nemitīgi tiek veikti vairāk vai mazāk veiksmīgi eksperimenti. Šie 12 noderīgie padomi palīdzēs tev ātrāk un veiksmīgāk sasniegt pavārmākslas virsotnes, apkarojot problēmu cēloņus jau pašā saknē.

Sauso sastāvdaļu mērīšana šķidrumiem domātā mērtraukā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāpēc tas nav ieteicams: Milti, ieberot tos traukā līdz vajadzīgajai iedaļai, tiek izlīdzināti sakratot, līdz ar to mērtraukā tie sablīvējas vairāk, nekā nepieciešams receptē. Gatavotās kūkas vai mafini būs pārlieku sausi, jo tiem tiks pievienots vairāk miltu, nekā receptē norādīts.

Kā rīkoties: Izmantot speciālus mērtraukus, kas domāti miltu, cukura, kakao u.c. sauso produktu mērīšanai. Šo mērtrauku malas ir lēzenākas, tāpēc tu varēsi vieglāk nomērīt nepieciešamo produktu daudzumu. Ieberot vajadzīgo sastāvdaļu mērtraukā un tad nolīdzinot maliņas ar nazi, iespējams izvairīties no produkta sablīvēšanas.

Nepareiza naža izmantošana

Foto: Shutterstock

Kāpēc tas nav ieteicams: Tu sabojā savu ēdienu, griežot to ar nepiemērotu nazi. Ja kādreiz esi mēģinājusi griezt maizi ar profesionālu pavāra nazi, tad noteikti sajuti atšķirību. Izvēloties atbilstošu nazi katram produktam, tu vari labāk kontrolēt naža asmens kustības, sagriežot produktu glītāk, ātrāk un pasargājot savus pirkstus.

Kā rīkoties: Produktu smalcināšanai, kapāšanai vai sagriešanai kubiciņos izvēlies nazi ar garu un platu asmeni. Šāds nazis noderēs cietu dārzeņu sagriešanai (sīpoli, burkāni), kā arī produktu smalcināšanai. Savukārt maizes griešanai, kā arī augļiem vai dārzeņiem ar gludu mizu, piemēram, tomātiem, izmanto nazi ar robotu asmeni. Smalkiem konditorejas izstrādājumiem un saldajiem krēmiem, diemžēl, šāds nazis nederēs.

Produktu griešana, izmantojot pārak mazu virtuves dēlīti

Foto: Shutterstock

Kāpēc tas nav ieteicams: Tev nebūs pietiekami daudz vietas uz mazā virtuves dēlīša virsmas, lai veikli manervētu ar asu nazi, līdz ar to tu riskē traumēt sevi. Turklāt šādi radīsi arī nekārtību virtuvē un izniekosi savu laiku, jo griežot produktus uz maza virtuves dēlīša, tie visticamāk birs un ripos pāri tā malām.

Kā rīkoties: Izmantojot mazu virtuves dēlīti, izmanto mazu nazi, un otrādi - liela virtuves dēļa "pārinieks" ir liels nazis. Iegādājies virtuves dēlīti, kas ir vismaz 20-40cm plats, tas būs pietiekami liels, lai sagrieztie produkti nekristu pāri virtuves dēlīša malām. Jo, piemēram, smalcinot seleriju, tev būs nepieciešams viens laukums kātu sagriešanai un otrs - lapu smalcināšanai, līdz ar to uz dēlīša izveidosies liela zaļumu kaudze, tādēļ griešanas paliec zem tā virtuves dvieli, lai pēc tam varētu vieglāk savākt pāri malām nobirušās produkta sastāvdaļas.

Profesionālo nažu mazgāšana trauku mazgājamā mašīnā

Foto: Shutterstock

Kāpēc tas nebūtu ieteicams: Augsta spiediena ūdens strūkla trauku mazgājamā mašīnā izraisa naža asmens bojājumus un to notrulināšanos. Turklāt ūdens strūklas intensīvais karstums var deformēt naža rokturi un tā kniedes.

Kā rīkoties: Mazgā nažus ar rokām. Nomazgā ar švammīti naža asmeni un pēc mazgāšanas nekavējoties noslauki asmeni ar dvieli, lai izvairītos no korozijas traipiem.

Produktu cepšana pārpildītā pannā

Foto: Shutterstock

Kāpēc no tā vajadzētu izvairīties: Lai izvairītos no netīro trauku kalniem vai vienkārši laika trūkuma dēļ, tu reizēm mēdz, piemēram, pannā ietilpināt milzīgu kartupeļu kaudzi. Tā kā panna ir pārpildīta, ēdiena virsējā kārta neapcepas, bet apakšējā kārta bieži vien mēdz piedegt. Turklāt, apmaisot ēdienu, tas bieži vien pārkrīt pari pannas malām, noķēpājot plīts virsmu.

Kā rīkoties: Ja nepieciešams, nosusini dārzeņus ar papīra dvieli - tas palīdzēs ēdienam labāk izcepties, nesalipt un izveidot zeltaini kraukšķīgu garoziņu. Ja tev nav pietiekami liela katls vai cepešpannas, gatavo maltīti vairākos piegājienos, jau izceptos produktus turot siltumā, pārklātus ar foliju. Vari izmēģināt arī vienlaicīgu cepšanu divās pannās.

Liesa lielopa maltā gaļa maltītei

Foto: Shutterstock

Kāpēc tas nav ieteicams: Nekas nevar būt sliktāks par neizteiksmīgu un sausu kotleti vai frikadelēm. Un tieši tāds iznākums tevi gaida, ja tu šo ēdienu pagatavošanai izmantosi pārāk liesu gaļu, Taukiem bagātāka gaļa rezultātā būs maigāka un sulīgāka.

Kā rīkoties: Izmanto malto gaļu, kam pievienoti 15-20% taukuma. Cepšanai nav nepieciešams izmantot eļļu vai citas taukvielas, jo cepoties no gaļas izdalās liels tauku daudzums, turklāt savā sulā cepta gaļa ir daudz aromātiskāka.

Ēdiena gatavošana aukstā pannā ar aukstām taukvielām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāpēc tas nebūtu ieteicams: Ja eļļa nav gana karsta, tā ar savu līmei līdzīgo konsistenci salipina dārzeņus un citas ēdiena sastāvdaļas, kas visticamāk veicinās produktu piedegšanu.

Kā rīkoties: Pirms cepšanas karsē pannu apmēram 1- 2 minūtes, tad pievieno taukvielas. Kad eļļa ir vajadzīgajā karstumā, tā sāk kļūt spīdīga un vizuļojoša, bet sviests ir uzkarsis, kad tas sāk putot. Ja tu izmanto pannu ar nepiedegošu pārklājumu, eļļu vai sviestu pievieno pirms pannas karsēšanas.

Gaļas cepšana pārāk mazā karstumā

Foto: Vida Press

Kādēļ tas nav ieteicams: Cepot steiku uz ātras uguns, gaļa iegūst vienmērīgi brūnu garoziņu, saglabājot iekšpusē sulas un aromātus. Ja gatavosi maltīti uz mazas uguns, steiks zaudēs sulīgumu un sāks sautēties savā sulā.

Kā rīkoties: Noregulē vidēju liesmu - vari uzkarsēt pannu, pievienot eļļu un ļaut tai pāris minūtes sprakšķēt, pirms tajā tu ieliec gaļu. Lai rezultāts būtu vēl efektīvāks, izmanto smagāku, piemēram, čuguna pannu, kas labi saglabā karstumu.

Pārlieku agra ķiploku pievienošana

Foto: Shutterstock

Kādēļ tas nav ieteicams: Ķiploki karstā eļļa apbrūnē jau pāris minūtēs, tādēļ, ja tu ķiplokus cepsi vienlaicīgi ar, piemēram, vistas stilbiņiem, tie līdz gaļas cepšanās beigām sadegs un kļūs rūgti.

Kā rīkoties: Cepšanai labāk izmanto ķiplokus, kas sagriezti šķēlēs vai arī sadalīti daiviņās, jo šādi samazinās to iespējamība apdegt. Pievieno ķiplokus pannas saturam gatavošanas procesa beigās. Izņēmums ir mērce vai sautējums, jo šķidrums pasargā ķiplokus no sadegšanas.

Ēdiena apmaisīšana cepšanas brīdī

Foto: Shutterstock

Kādēļ tas nav ieteicams: Jo vairāk tu spaidi un grūsti ēdienu uz pannas, jo vairāk šķidruma izdalās no produktiem. Rezultatā tie kļūst sausi un gumijoti.

Kā rīkoties: Ja tev nav pārliecības par to, vai cūkgaļa ir apcepusies, ar standziņu palīdzību pacel šķēles un apskaties, vai gaļa ir pietiekami brūna. Gaļu jāapgriež tikai tad, ja redzi, ka apakšiņa jau ir skaisti apbrūnējusi.

Nepiemērotas temperatūras produktu izmantošana gatavošanai

Foto: Shutterstock

Kādēļ tas nav ieteicams: Istabas temperatūras produkti (olas, sviests, piens) mīklas gatavošanas gaitā gaisam izplešoties, cepoties veido gaisīgu un kraukšķīgu garoziņu. Tikko no ledusskapja izņemtus produktus būs grūti "satrādāt" viendabīgā mīklā, kā rezultātā maize, kūkas un cepumi sanāks cieti un blīvi. Izņēmums ir kārtainā mīkla, "scones" cepumi un vēl pāris mīklas izstrādājumi.

Kā rīkoties: Izņem produktus no leduskapja vismaz 30 minūtes pirms to izmantošanas. Ja tev tam nav laika, sagriez sviestu aptuveni 2 cm platos gabaliņos un ieliec mikroviļņu krāsnī uz 10 sekundēm. Olas vari ielikt siltā, bet ne karstā ūdenī.

Gaļas griešana uzreiz pēc cepšanas

Foto: Shutterstock

Kādēļ tas nav ieteicams: Kad gaļa ir karsta, muskuļu šķiedras salīp un gaļas sula izkliedējas. Ja iegriezīsi nepareizā vietā, liela daļa gaļas sulas iztecēs uz delīša.

Kā rīkoties: Pēc cepšanas ļauj gaļai "atpūsties", lai tajā iesūcas sulas. Pirms lielu cepeša gabalu un vistas sadalīšanas nogaidi vismaz 15 minūtes. Mazākiem cepešiem un steikam pietiks ar 5 -10 minūšu "atpūtu". Un atceries, kad gatavais cepetis jāgriež pret šķiedru, tas iznīcinās sliktās šķiedras, līdz ar to gaļa būs vēl baudāmāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!