Foto: Shutterstock

Dažādi triki un padomi ir tie, kas mums palīdz ne vien ikdienas dzīvē, bet arī ēst gatavošanā un citos virtuves darbos. Katram no mums ir savi dzīves īsceļi, reizēm saukti par "life hacks", kas ir pārsteidzoši vienkārši un palīdz būt izciliem virtuves guru. Tāpēc Tasty.lv atlasīja 12 virtuves gudrības no savas pūra lādītes, kas tev noteikti jāzina!

Kā ātrāk nogatavināt avokado un banānus? Vai iespējams neraudāt, griežot sīpolus? Ko dod tas, ja sviestu sasaldē un sarīvē? Par to lasi tālāk!

Kā pagatavot balzamiko krēmu?

Foto: Shutterstock

Balzamiko krēmu jeb biezo mērci, kas lieliski papildina salātus, mājās var pagatavot ikviens. Vajadzīgas vien divas svarīgākās sastāvdaļas un mazliet pacietības pie plīts. To vari pagatavot no balzamiko etiķa un brūnā cukura.

Kas jādara? Dziļā pannā lej balzamiko etiķi un pievieno ēdamkaroti brūnā cukura. Šķidrumu karsē uz mērenas uguns, lēnām maisot, līdz tā sabiezē. Kad šķidrums sarucis līdz vēlamajai konsistencei, krēms gatavs! Vairāk lasi šeit.

Kā pesto pagatavot krēmīgu?

Foto: Shutterstock

Lai bazilika mesto mērce būtu īpaši krēmīga un saglabātos zaļa, tai var pievienot citronu sulu. Tomēr ir viens cits pārsteidzošs triks, kas panāk mērces gaisīgo un maigo konsistenci. Izrādās, tam vajadzīga ļoti auksta blendera krūze un ledusauksts asmenis.

Blendera sastāvdaļas uz dažām minūtēm ieliek saldētavā, un tikai tad sāk gatavošanu. Vispirms samaļ gaišās sastāvdaļas un tikai tad zaļās bazilika lapiņas. Vairāk lasi šeit.

Kā saputot pienu bez speciāla aparāta?

Foto: Shutterstock

Kapučīno vai gaisīgo kafiju latte vari baudīt arī tad, ja mājās nav smalka kafijas aparāta, kam ir piena putotājs. Kā to panākt? Vajadzēs vien pienu, stikla burciņu un mikroviļņu krāsni.

Lai pagatavotu piena putas, burciņā ielej pienu, aptuveni līdz pusei, un uzskrūvē vāciņu. Tad burciņu sparīgi krata. Kad piens sakratīts, burciņai noņem vāku un liek karsēties mikroviļņu krāsnī vismaz 30 sekundes. Video pamācību meklē šeit.

Kā ideāli piegriezt cepampapīru kantainai formai?

Foto: Shutterstock

Perfekta cepamā papīra izklāšana kvadrāta vai taisnstūra formas cepamajos traukos nereti sagādā problēmas. Taču tam ir pavisam viegls risinājums! Vajadzīgs vien zīmulis un nazis – vispirms atzīmē vietas, kurās jāveic iegriezumi.

Pēc tam ar naža palīdzību izgriež liekos trijstūrus, kas parasti ir jāieloka formā. Pēc tam papīra sloksni liek formā un izlīdzina ar rokām, lai tā pieliptu. Šeit palīdzēs tas, ja forma pirms tam būs ietaukota. Video pamācību meklē šeit.

Kā ātri uzasināt nazi?

Foto: Shutterstock

Ēst gatavot vēl patīkamāk būs tad, ja visi instrumenti būs darba kārtībā. Ko darīt ar nazi, kas kļuvis truls, bet speciāla asināmā nav pa rokai? Talkā var ņemt parastu keramikas krūzīti.

Nazi var uzasināt pret keramikas krūzītes dibena malu. Pirms ķeries klāt, apskati, kādā leņķī iepriekš asināts nazis un centies turēt to tādā pašā leņķī, velkot nazi pret krūzītes kanti. Kā to izdarīt, skaties šeit.

Ko darīt, lai apaļais kēkss neliptu pie formas?

Foto: Shutterstock

Ko darīt, lai gatavais kēkss iznāktu no formas bez starpgadījumiem? Paša kēksa pagatavošana, protams, nav nekas sarežģīts. Bet, ja to cep apaļajā formā, mēdz gadīties, ka tas ne visai padodas izņemšanai.

Viss slēpjas formas pamatīgā ietaukošanā. Vispirms iekšpusi rūpīgi ieziež ar sviestu vai eļļu, visu lieko iztecinot, lai formā neveidotos mazas peļķītes. Pēc tam formu apbārsta ar miltiem – tā, lai gan pamatne, gan malas būtu nosētas. Liekos miltus izkrata laukā, un tad var liet gatavo mīklu. Vairāk lasi šeit.

Kā bez raudāšanas sagriezt sīpolus?

Foto: Shutterstock

Viena no problēmām, kas pat visrūdītākos ēst gatavotājus var atturēt no sīpolu pievienošanas maltītēm ir tas, ka tie liek pamatīgi raudāt. Ko darīt, lai divas sīpola griešanas minūtes pārciestu bez slapjām acīm? Viens no palīgiem reizēs, kad jāgriež tā pavairāk sīpolu, ir peldbrilles. Tās uzliekot uz acīm, sīpolu griešanas process kļūst kaut maķenīt vieglāks.

Vēl viens variants – sīpolus un arī nazi pirms griešanas izmērcē aukstā ūdenī. Ūdens no sīpola izvilks allilpropildisulfīdu, aktīvo vielu, kas izraisa asaras, un to griešana vairs nebūs tik "sāpīga". Bet ja tas galīgi nelīdz, var mēģināt mutē ielikt arī baltmaizes šķēlīti. Vairāk par to lasi šeit.

Kā padarīt garšīgus vakardien vārītus rīsus?

Foto: Shutterstock

Iepriekšējā dienā vārītie rīsi ne vienmēr ir tik apetītlīgi, kā cerēts. Kā vēlreiz pagatavot jau izvārītus rīsus, lai tie garšotu kā tikko izvārīti? Vispirms, tikko pēc vārīšanas vajadzētu atlikt to daļu, ko plānots apēst nākamajā dienā.

Kamēr rīsi vēl silti, tos ieliek cieši noslēdzamā (aizvelkamā) plastmasas maisiņā. Pēc tam rīsus liek ledusskapī, lai tie nesabojātos. Kad rīsus iecerēts uzsildīt atkārtoti, maisiņu ar rīsiem liek mikroviļņu krāsnī un silda aptuveni minūti. Sildīšana mikroviļņu krāsnī maisiņā radīs tvaicēšanas efektu, kas uzbriedinās rīsus, un tie būs tikpat ''lipīgi", kā nesen izvārīti.

Kā ātri nogatavināt banānus?

Foto: Shutterstock

Lai izceptu ideāli smaržīgo un kārdinošo banānmaizi, ir nepieciešami gatavi banāni. Ko darīt, ja sakārojas banānmaizi, bet mājās ir tikai cieti banāni viegli zaļganiem kātiem? Palīgā var ņemt viegli uzkarsētu cepeškrāsni.

Cepeškrāsnij jābūt 150°C karstai (bez ventilatora). Banānus pa vienam liek uz plāts un plāti – karstā cepeškrāsnī, ļaujot tiem karsēties 30 minūtes. Pēc 30 minūtēm banāni būs kļuvuši melni, mīksti, aromātiski, perfekti, lai tos izspiestu no mizas un pievienotu banānmaizes mīklai vai varbūt pankūku mīklai. Vairāk lasi šeit.

Labākas smilšu mīklas noslēpums – rīvēts sviests

Foto: Shutterstock

Ideālas mīklas gatavošanā liela nozīme ir ne tikai tam, kādā secībā sajaucam sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri un cukuru atsevišķi, olas, sviestu un pienu – bet arī kā katra izejviela tiek iejaukta. Neliels triks sviesta pievienošanā var mainīt ļoti daudz, un padarīt virtuves gaitas vieglākas.

Reizēs, kad sviestam vajag labi sajaukties ar miltiem – to pirms tam sasaldē, bet pēc tam sarīvē. Šādā veidā tas ne tikai ātrāk izkusīs, bet nebūs jāuztraucas par to, ka mīklā ir sviesta kunkuļi. Vairāk par to, kur rīvētu sviestu izmantot, lasi šeit.

Kā ātri nogatavināt cietus avokado?

Foto: Shutterstock

Avokado ir izcili gards auglis – ja vien tas ir labi nogatavojies un mīksts. Kā pasteidzināt procesu un panākt, lai tas nogatavojas ātrāk nekā četrās dienās? Lai ātri nogatavinātu avokado, būs nepieciešams papīra maisiņš, ābols un cieti avokado.

Papīra maisiņā liec ābolu ar negatavajiem avokado un cieši jo cieši aizloki, lai maisiņš būtu noslēgts. Pēc tam maisiņu atstāj virtuvē uz nakti un ļauj augļiem pašiem paveikt maģiju. Kāpēc šis triks strādā, lasi šeit.

Kā no citroniem izspiest vairāk sulas?

Foto: Shutterstock

Reizēm, kad ļoti vajag svaigi spiestu citronu sulu, ir žēl noskatīties, ka pie mizas vēl aizķērušies mīkstuma gabaliņi, kuriem netiec klāt un nevari to kārtīgi izspiest. Ko darīt lietas labā? Izrādās, palīdzēs tas, ja citronu pirms sulas spiešanas sasildīsi ūdenī, kā arī paspaidīsi pret galda virsmu.

Nedaudz saspiežot augli, sula būs vieglāk iztecināma, un mazāk paliks pie miziņām. Šo pašu metodi var attiecināt uz laimu, kas bieži vien ir ar cietu mizu un sulu grūti izspiest. Sulu var izspiest ar rokām, citronu spiedes palīdzību vai talkā ņemot ēdamkaroti. Vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!