Foto: Shutterstock
Tā kā oktobris ir pasludināts par pastas jeb makaronu mēnesi, tad ir tikai noderīgi apgūt klasiskās vērtības, kas padara jebkuru pastas maltīti īpašu. Viena no pamatlietām, ko vērts iemācīties, ir Alfredo mērce, ko pasniedz ar "fettuccine" gareno pastu, ko iecienījuši romieši un toskānieši. Kā tad pagatavot šo leģendāro mērci?

Itāļu virtuvē tradicionāli pasta ar siera un sviesta mērcēm tiek gatavota jau sen, taču "Fettuccine Alfredo" kļuva par populāru ēdienu pateicoties kādam itāļu šefpavāram vien 20. gadsimta sākumā, kā norāda "Foodtimeline". Princips šai maltītei ir pavisam vienkāršs – olu nūdeles tiek sajauktas ar sviestu un Parmezāna sieru. Ēdienu radījis Alfreds di Lelio, kurš 1910. gadā Romā atvēris restorānu, ko nosaucis savā vārdā. Taču pasaules sajūsmu Alfredo radītā maltīte guva vien 1927. gadā, kad viņa restorānā, medusmēneša laikā, ik dienas pastas ēdienus baudīja amerikāņu kinozvaigzne Duglas Fērbenks ar sievu Mēriju Pikfordu. Pateicoties labajām atsauksmēm, 20. gadsimta vidū Alfredo restorāns bija kļuvis par amerikāņu gardēžu obligāti apciemojamo vietu.

Taču nu par svarīgāko – pašu Alfredo mērci, kas padara īpaši gardu ne tikai "fettuccine" pastu, bet jebkuru citu tās veidu visdažādākajās formās. Oriģināli gan pats pavārs pastā enerģiski iecilājis sarīvēto sieru, lai tas karstumā izkūst. Taču ar laiku pavāri un kulinārijas entuziasti iemanījušies vienkārši pagatavot Alfredo mērci.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2 ĒK sviests;
  • 200 ml saldais krējums;
  • Sāls un pipari pēc garšas;
  • Divas saujas svaigi sarīvēts Parmezāna siers.

Vispirms nelielā katliņā uz mazas uguns izkausē sviestu – tam ir jābūt saulaini dzeltenam. Pēc tam sviestam pielej istabas temperatūrā noturētu saldo krējumu, pievieno sāli un piparus, un visu apmaisa. Ļauj saldā krējuma un sviesta masai nedaudz sākt burbuļot. Tad mērcei ļauj sabiezēt – tas aizņem 3–5 minūtes.

Kad mērces pamats pagatavots, katliņu noņem no plīts. Kamēr sastāvdaļas vēl karstas, saldā krējuma masā iemaisa sarīvētu Parmezāna sieru. Sparīgi maisi mērci ar koka karoti, lai siers izkustu vienmērīgi un nesaietu kunkuļos.

Un viss – mērce gatava! Mērci izmanto uzreiz, to pārlejot makaronu šķīvim vai otrādi – pašus makaronus iecilājot mērces katliņā. Ar Alfredo mērci vari papildināt arī ceptus vai vārītus kartupeļus, tvaicētus dārzeņus, maltās gaļas bumbiņas, gaļas maltītes un citus gardumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!