Izvēloties mērci pastas ēdieniem, jāņem vērā viens knifiņš, proti, jo garāki makaroni, jo vieglāka mērce, savukārt, ja vēlies pagatavot mērci mazākiem makaroniem, tā var būt krēmīgāka un biezāka.
Ja maltītes gatavošanai nav daudz laika, ieteicams gatavot mērci, kuras pamatā ir saldais krējums vai olīveļļa. Saldā krējuma mērces gatavo pannā, turklāt krējumu pievieno gatavošanas beigās, kad jākoriģē mērces biezums. Olīveļļas mērces gatavo vēl vienkāršāk - visas mērces sastāvdaļas tikai jāuzkarsē pannā.
Mērces ar tomātiem var uzskatīt par īstu pamatēdienu. Tās parasti gatavo uz lēnas uguns vidēji lielā katliņā. Lai pagatavotu labu karsto mērci ar tomātiem, reizēm nepieciešamas pat vairākas stundas.
Lūk, piecas klasisku mērču receptes pastas ēdienu pagatavošanai. Ņem vērā, ka sastāvdaļas tekstā norādītas, vadoties pēc klasiskajām receptēm, un var atšķirties no video redzamās receptes.
Carbonara mērce
Saldā krējuma mērce.
Sastāvdaļas: bekons, olas, Parmezāna siers, saldais krējums.
Pagatavošanss laiks: 10 minūtes
Ar ko pasniegt: spageti, penne
Gorgonzolas siera mērce
Saldā krējuma mērce
Sastāvdaļas: gorgonzolas siers, parmezāna siers, saldais krējums, sviests
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes
Ar ko pasniegt: spageti, penne
Boloņas mērce
Mērce ar tomātiem
Sastāvdaļas: tomāti, maltā gaļa, pipari, burkāni, vīns.
Pagatavošanas laiks: 2-4 stundas
Ar ko pasniegt: dažādu formu pasta
Marinara mērce
Mērce ar tomātiem
Sastāvdaļas: tomāti, vīns, baziliks, oregano, buljons
Pagatavošanas laiks: 1-2 stundas
Ar ko pasniegt: dažādu formu pasta
Al Tonno jeb Tunča mērce
Mērce ar tomātiem
Sastāvdaļas: tomāti, tuncis, sarkanā paprika
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Ar ko pasniegt: spageti