Foto: Shutterstock

Pirms neilga laiciņa "Tasty" komanda pasludināja jauno kartupeļu sezonu par atklātu, stāstot, kā tupeņus izvārīt divtik ātri un ar kādām garšīgām piedevām pasnieg (rakstu atradīsi šeit). Bet, ja nu kāds vēl nav paspējis nobaudīt pašmāju zemnieku jauno ražu, tad piedāvājam iepazīties ar latviešu tautas ticējumiem, kādas izdarības un rituālus ir ieteicams veikt, vasarā pirmo reizi ceļot galdā kūpošu jauno tupeņu bļodu, jo, kas zina – tautas gudrībās noteikti ir arī sava daļa taisnības.

Latviešu tautas ticējumi par to, kas jādara jaunās ražas kartupeļus pirmo reizi ēdot:

"Kad jaunus kartupeļus vāra, tad pirmam jāēd mazākam ēdājam, tad kartupeļi visu gadu ir sātīgi." (Z. Grīnberga, Sigulda.)

"Kad jaunus kartupeļus vāra, tad pirmam jāēd tam, kas vismazāk ēd, lai kartupeļi būtu visu gadu." (M. Breikša, Līgatne.)

"Kad pirmo reiz jaunus kartupeļus un vispār svaigas saknes ēd, tad jāsit nama mātei pa pieri ar karoti, tad otru gadu labi paaug." (M. Valtere, Jelgavas Kalnmuiža.)

"Jaunus kartupeļus pirmo reiz ēdot, ēdāji sit viens otram ar koka karoti pa pieri." (V. Kancāns, Asare.)

"Kad pirmo reiz ēd jaunus kartupeļus, tad trīs reiz jānospļaudās, lai nepārēstos." (K. Jansons, Plāņi.)

"Kartupeļus nedrīkst durstīt katlā ar dakšiņām, jo tad ēdāji dabū caureju." (P. Zeltiņa, Ikšķile.)

"Ceptus kartupeļus delnās miltinot, saka: "Sūrums ārā, saldums iekšā!"" (K. Jansons, Plāņi.)

"Jaunus kartupeļus ēdot, jāsaka: "Lāča spēks, zīles vēders", lai tie būtu sātīgi."" (K. Līdeka, Meirāni.)

Ja tev radās iedvesma celt galdā jaunās ražas tupeņus, lai pārbaudītu ticējumu patiesumu, vari pagatavot kādu no mūsu piedāvātajām receptēm

Lai garšīgi!

Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī brokastis var būt sātīgas! "Fritatta" ir itāļu brokastu maltīte, kuru gatavo pannā. Vizuāli tā ir līdzīga omletei, tomēr sastāvdaļu ziņā tā ir daudz bagātīgāka.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Folijā cepti jaunie kartupeļi

Foto: Shutterstock

Folijā cepti jaunie kartupeļi ar krējuma un lociņu mērcīti.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar jaunajiem kartupeļiem

Beidzot klāt ir atvaļinājumu laiks ar laiskiem vakariem, lēniem rītiem un iespēju gatavot ikdienas maltītes pārdomāti un skaisti. Izmanto iespēju izmēģināt jaunas receptes!

Vislabāk šo salātu gatavošanai izmantot jaunos kartupeļus, kas ir aromātiski un garšo pēc vasaras! Tā būs laba piedeva grilētiem ēdieniem vai piestāvēs vieglām vakariņām ģimenes lokā.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ja meklē idejas, kā gardi pagatavot jaunos kartupelīšus, izmēģini šo sacepumu ar Knorr 4 sieru un brokoļu mērces maisījumu! Sātīgas un garšīgas vakariņas vai pusdienas būs gatavas rekordīsā laikā - aptuveni 30 minūtēs!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!