Foto: Shutterstock

Mēdz jokot, ka ar majonēzi var apēst pat treniņtērpu, un šai jokā ir daļa taisnības. Majonēze nenoliedzami uzlabo un izceļ pārējo produktu garšas īpašības, tādēļ ierasts, ka, gatavojoties svētkiem, saimnieces steidz papildināt majonēzes krājumus. Jo, kā gan bez tās lai pagatavo rasolu, vācu kartupeļu salātus, siļķi "kažokā" un citus iecienītus svētku labumus!

Teju vienīgā šī lieliskā produkta ēnas puse ir ievērojamais kaloriju daudzums, tādēļ tiem, kas rūpējas par savu figūru vai kādu iemeslu dēļ nevar uzturā lietot olas, piedāvājam "liesāku" majonēzes alternatīvu - gardu, praksē pārbaudītu mērci. Tā garšas ziņā tik ļoti līdzinās majonēzei, ka, ja vien neizpļāpāsies, viesi diez vai pamanīs kādu atšķirību.

Lai pagatavotu mērci, būs nepieciešami šādi produkti:

Foto: Shutterstock
  • ēdamkarote olīvu izspaidu vai citas eļļas ar neitrālu garšu – ēdamkarote eļļas satur 180 kcal (!) (neiesaku izmantot extra virgin eļļu, jo tai ir pārāk specifiska garša);
  • 2 ēdamkarotes citronu sulas (vari to aizstāt ar ābolu, vīna vai rīsu etiķi);
  • tējkarote klasisko vai krievu sinepju (ja vēlies, lai mērcei ir interesantāka struktūra, pievieno graudu sinepes, ja vēlies maigāku mērci, pievieno Dižonas vai franču sinepes);
  • 7 ēdamkarotes krējuma - 100g 15% skābā krējuma satur 195 kcal, 25% – 250 kcal (ja vēlies vēl vairāk samazināt kalorijas, aizstāj krējumu ar pēc iespējas biezākas konsistences grieķu jogurtu vai bezpiedevu jogurtu (100 g satur vien 60 kcal);
  • šķipsna sāls;
  • šķipsna piparu;
  • pustējkarote cukura.
No norādītā produktu daudzuma iegūsi 200 gramus mērces.

100 grami majonēzes vidēji satur 680 – 720 kalorijas, savukārt tāds pats daudzums šīs mērces satur vismaz uz pusi mazāku kaloriju daudzumu, turklāt to var būtiski samazināt, mērcei nepievienojot eļļu.

Mērces gatavošana un dažādas tās variācijas

Foto: Shutterstock

Bļodiņā lej eļļu, pievieno citrona sulu, sinepes, sāli, piparus un cukuru. Kul, līdz iegūta emulsijai līdzīga, viendabīga masa. Tad pievieno krējumu vai jogurtu un maisi, līdz iegūsti viendabīgas konsistences mērci.

Gatavu mērci lej burciņā un izmanto kā majonēzes aizstājēju visos ēdienos, kur tā nepieciešama. Praksē pārbaudīts, ka mērce lieliski der arī Cēzara salātu aizdaram.

Šo mērci vari izmantot kā pamatu dažādām citām mērču variācijām, piemēram:

  • pievieno caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku un pasniedz ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem;
  • daļu krējuma aizstāj ar sablendētu avokado, pievieno caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku un pasniedz ar kukurūzas čipsiem vai izmanto tortiju,burito vai citu meksikāņu ēdienu pagatavošanai;
  • sāli un cukuru aizstāj ar tējkaroti sojas mērces, pievieno pustējkaroti rīvēta ingvera un pasniedz ar austrumnieku gaumē gatavotiem ēdieniem;
  • pievieno mērcei rīvētu gurķi, zaļumus un pasniedz to ar grilētu gaļu, baklažāniem vai izmanto vrapu pagatavošanai;
  • pievieno pustējkaroti karija pulvera, rīvētu apelsīna miziņu, nedaudz apelsīna sulas un pasniedz kā piedevu vistas cepetim u.tt.

Kā redzi, variācijas ir teju bezgalīgas un viss ir atkarīgs tikai no tavas fantāzijas – eksperimentē uz nebēdu! Tikai ņem vērā, kaut arī šī gardā mērce satur mazāk kaloriju nekā majonēze, nevajadzētu aizrauties ar tās pārmērīgu izmantošanu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!