Foto: Shutterstock
Ikvienai saimniecei virtuvē ir viens vai divi griežamie dēlīši. Tomēr vai visi griežamie dēlīši ir piemēroti visiem darbiem? Kāds ir piemērotākais dēlīša izmērs? Kā to kopt un mazgāt? Kopumā varētu nosaukt astoņas visbiežāk pieļautās kļūdas, lietojot griežamo dēlīti.

Gaļa un dārzeņi tiek griezti uz viena dēlīša


Iegādājies atsevišķus dēlīšus gaļai un atsevišķus dārzeņiem. Lai varētu nekļūdīgi atšķirt, kurš dēlītis kādiem produktiem domāts, iezīmē tos vai izvēlies atšķirīgas krāsas. Piemēram, lieto sarkanu gaļai, bet zaļu dārzeņiem. Koka dēlīšiem ar ūdens izturīgu marķieri var uzrakstīt burtus.

Griežamais dēlītis darba laikā ir kustīgs


Ja dēlītis nav ļoti liels un smags, tad, visticamākais, ja tas netiks speciāli nostiprināts, tas griešanas brīdī būs kustīgs. Taupi savu laiku un pirkstus, griežamo dēlīti pirms darba nostiprinot. Pirmkārt, dēlīti liec uz tīras darba virsmas, bez liekiem priekšmetiem. Dēlītis nedancos, ja uz galda uzklāsi mitru papīra dvieli, bet uz tā liksi dēlīti.

Griežamais dēlītis nav atbilstošā izmērā


Pārāk mazs dēlītis virtuvi padara netīru. Palutini sevi un iegādājies pietiekami lielu dēlīti, lai pietiktu vieta griešanai, sagriezto produktu nostumšanai malā. Lai pārbaudītu, vai dēlītis ir piemērots darāmajam darbam, salīdzini to ar savu nazi. Noliec nazi pa diognāli pāri dēlītim - ja nazis ir garāks par to, tad dēlītis ir par mazu. Nazim vajadzētu būt apmēram 4 cm īsākam par dēlīša diognāli.

Dēlītis tiek mazgāts trauku mazgājamā mašīnā


Vienalga, vai dēlītis ir izgatavots no koka, vai plastikas, to nevajadzētu mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Dēlītim būs daudz ilgāks mūžs, ja to pēc darba uzreiz nomazgāsi ar siltu ūdeni un mazgājamo līdzekli. Gaļas dēlīti pēc darba uz 15 minūtēm iemērc etiķūdenī, kas sajaukts attiecībās 1:4, pēc tam dēliti nomazgā.

Koka dēlītis netiek ieeļļots


Pat, ja dēlītis vienmēr tiek mazgāts ar rokām, koka dēlītis samērā ātri kļūst sauss, tādēļ to ik pa laikam nepieciešams ieeļļot. Vari izmantot jebkuru augu eļļu.

Dēlītis izgatavots no stikla, akmens vai cita līdzīga materiāla


Šie dēlīši nav paredzēti darbam. Tie ir dekoratīvi un tos var izmantot ēdiena pasniegšanai, nevis produktu griešanai. Šie materiāli tavus nažus padarīs neasus neticamā ātrumā. Turklāt šie materiāli ir bīstami pirkstiem, jo nazis pa tiem var slīdēt neparedzamos virzienos.

Tiek lietots bambusa dēlītis kombinācijā ar neasu nazi


Bambusa dēlītis ir ļoti ciets, daudz cietāks par koka dēlīti. Tas nozīmē, ka nazis daudz ātrāk kļūst neass nekā griežot uz koka dēlīša. Ja tev patīk strādāt ar bambusa dēlīti, tad seko līdzi, lai tavi naži būtu ļoti asi un laicīgi uzasināti.

Tiek lietoti pārāk veci griežamie dēlīši


Līdzko dēlītī ir izveidojušās dziļas griezuma pēdas un rievas, ir pienācis laiks iegādāties jaunu dēlīti, jo šādu rievotu dēlīti ir ļoti grūti kopt. Dziļajos iegriezumos var attīstīties nelabvēlīgas baktērijas, kas var sabojāt svaigos produktus.

Kad ir izvēlēts piemērots dēlītis griešanai, var ķerties pie darba:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!