Foto: Shutterstock
Kam gan nav gadījies, atnesot mājās groziņu, pildītu ar sārtām un sulīgām zemeņogām, jau pēc pāris stundām secināt, ka apakšējās ogas ir saspiedušās, sākot atsuloties un šķīst teju acu priekšā. Lai zemenes pēc iespējas ilgāk saglabātos kā tikko no dobes plūktas, vajadzētu ņemt vērā dažus knifiņus.

Jābūt uzmanīgam jau iepērkoties un jālūko, lai pārdevējs tev "neiesmērē" bojātas ogas. Zemenēm ir jābūt stingrām, spožām, smaržīgām un bez iespiedumiem. Ja iepērcies tirgū, noteikti pirms iepirkšanās pagaršo kādu ogu, lai skaidri zinātu, ka tās novāktas pilnbriedā un nav skābas, jo reiz noplūktas zemenes vairs neturpina gatavoties, tādēļ nekļūs saldākas un aromātiskākas.

Ogas mazgā tikai mirkli pirms ēšanas vai gatavošanas. Ja zemenes piesūksies ar ūdeni, tās sāks ātri vien bojāties. Zaļos kātiņus noplēs tikai pēc tam, kad zemenes nomazgātas.

Ja gadījies nopirkt vairāk zemeņu, nekā spēj apēst, nemazgātas uzglabā tās ledusskapī. Pēc izņemšanas no ledusskapja, ļauj ogām sasilt līdz istabas temperatūrai, lai zemenes atgūtu savu garšu un aromātu, un tikai tad ķeries pie mielošanās.

Saspiestās vai citādi bojātās ogas vislabāk tūlīt atlasīt un nekavējoties apēst vai vismaz pārbērt ar cukuru. Veselās ogas ledusskapī vari uzglabāt 2–3 dienas, tās uzmanīgi izkārtojot kārbiņā, kas izklāta ar papīra dvieļiem.

Ja ogas paredzēts izmantot kūkas vai kāda cita deserta gatavošanai, un tām jāizskatās patiesi nevainojami, vislabāk šim nolūkam paredzētās zemenes pa vienai saliec papīra olu kastēs – šādi nodrošināsi, ka tās būs drošībā līdz pat izmantošanas brīdim, skaidro vietne "Takprosto".

Foto: Shutterstock

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!