Foto: Shutterstock

Karstajās un saulainajās dienās it neko vairāk negribas, kā vien lielu glāzi ar atvēsinošu un atspirdzinošu dzērienu. Tāpēc, lai palutinātu sevi, pagatavo ko klasisku, piemēram, citronu limonādi. Kas jāņem vērā, lai tā izdotos īpaši atspirdzinoša un garda?

Spirdzinošas limonādes pamata sastāvdaļa, protams, ir svaigi un sulīgi citroni. Lai izspiestu no citroniem vairāk sulas, tos pirms tam pavirpini pa galda virsmu, lai tie kļūtu mīkstāki. Pēc tam citronu sulu izspied citrusaugļu spiedē (vairāk padomus meklē šeit). Rūpīgi izlasi visas citrona sēkliņas! Ja nevēlies, lai limonādē būtu biezumi, svaigi izspiesto citronu sulu izkās caur marli.

Cik daudz citronu nepieciešams? Tā kā limonādi gatavo lielā sulas krūzē, jārēķinās, ka īpaši atspirdzinošai limonādei vajadzēs 6-8 svaigus un palielus citronus. Sulīgākie citroni būs tie, kam ir gluda un plāna miziņa.

Neatsverama limonādes sastāvdaļa ir cukura sīrups – pašu gatavots. Tāpēc sagatavo to laikus un atdzesētu vasaras sezonā glabā ledusskapī – tad atliks vien sīrupu sajaukt ar citronu sulu un ledu, un limonādi varēsi veikli pagatavot, kad vien nomāks slāpes.

Kā pagatavot cukura sīrupu? Cukura sīrupu gatavo attiecībā 1:1 – sastāvdaļu mērīšanai iesakām izmantot glāzi vai krūzi. Tātad, ja sīrupa vārīšanai izmanto divas glāzes ūdens, būs nepieciešamas divas glāzes parastā cukura. Ūdeni ielej katliņā, pieber cukuru un vāra uz lēnas uguns, līdz cukurs izkusis. Tiklīdz cukura graudiņi izšķīduši, sīrupu pārtrauc karsēt. Pēc karsēšanas to atdzesē.

Nākamais solis ir pavisam vienkāršs – sajauc limonādi. Tā kā cukura sīrups ir ļoti salds, bet sula skāba, būs nepieciešams auksts ūdens, lai šķidrumus atšķaidītu. Vispirms sulas glāzē ielej cukura sīrupu, tad citronu sulu, bet pēc tam ūdeni – visu samaisa un pagaršo, lai pārliecinātos, ka limonādes garša ir garšu kārpiņām tīkama.

Kad limonāde sajaukta, laiks pievienot ledu un kādu zaļumu, piemēram, piparmētru lapiņas. Ledus atvēsinās dzērienu, bet piparmētras piešķirs limonādei svaigu aromātu un garšas noti. Lapiņas pirms sabēršanas sulas krūkā mazliet saberz – tā aromāti no piparmētrām limonādē iejauksies labāk.

Ja klasiskā citronu limonāde garša kārpiņām kļuvusi par vienmuļu, izmanto šobrīd tik aktuālos rabarberus – pievieno strēmelēs saplūkātus vai gabaliņos sagrieztus skābenos kātus, un limonāde iegūs pavisam citas garšas notis. Citronu vietā patīkamu atspirdzinājumu piešķirs arī apelsīni, laims, greipfrūts, kā arī pērnā gada saldēto ogu krājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!