Foto: Shutterstock
Putras jau sen vairs nav tikai brokastu maltīte – papildinātas ar visdažādākajām piedevām, tās var ēst teju visas dienas garumā. Tā kā viena no klasiskākajām izvēlēm ir auzu pārslu putra, viena no lietām, ar kuru nākas saskarties, ir tas, ka ar laiku tās liekas pārlieku pliekanas. Kā pagatavot šo putru tā, lai katru dienu izgaršotu ko citādāku?

Tā kā veikalos pieejamās auzu pārslas nu ir visdažādāko veidu – gan ilgi vārāmās, gan ātri, variējot ar pašu auzu produktu veidiem, var panākt, ka putra iegūst mazliet citādāku tekstūru. Tāpēc nevairies katliņā sajaukt nešķeltās auzas un pāršķeltās, plakanās auzu pārslas. Pat ja tām atšķiras vārīšanas ilgums, vispirms katliņā vari bērt tās, kas jāvāra ilgāku laiku. Nevajadzētu putru pārvārīt – ja auzu pārslas izšķīdīs, putra nebūs baudāma. Tāpēc vienmēr jāseko norādījumiem uz iepakojuma, jo vārīšanas ilgums starp ražotājiem mēdz atšķirties.

Putrai labāku garšu var piešķirt arī ar šķidruma palīdzību, kurā tā tiek vārīta. Ja esi radis auzu putru vārīt vien ar ūdeni, pamēģini pusi aizvietot ar pienu. Piens piešķirs putrai maigāku garšu. Izmēģini daļēji vai pilnībā ūdeni aizstāt ar kādu riekstu pienu, arī tas liks garšu kārpiņām sajust ko citādu. Vērts padomāt arī par dažādiem saldinātājiem – tā vietā, lai vienkārši piebērtu cukuru, vērts padomāt par medu, veselīgāko brūno cukuru, kļavu vai agaves sīrupu. Ja ar saldinātāju ir par maz, putrai droši var pievienot garšvielas, piemēram, kanēli, kardamonu, sarīvētu muskatriekstu vai maltas krustnagliņas. Bet – ar mēru!

Un nu svarīgākais – piedevas. Auzu pārslu putrai piestāvēs gan svaigi, gan žāvēti un saldēti augļi un ogas. Tāpat putrai var pievienot sēkliņas, biezeņus, riekstus, ievārījumus un citas lietas. Vajadzētu ielāgot proporcijas – ja pievieno augļus/ogas, tad tiem jāsastāda vismaz divas trešdaļas no visām piedevām. Ja putrai pievieno saldētas ogas, tās pieber jau katliņā, lai ogas nedaudz atkustu siltajā vārījumā.

Idejas piedevām:

  • Saldētas mellenes, avenes, upenes, jāņogas;
  • Svaigi āboli, nektarīni, persiki, banāni, kivi (ripiņās);
  • Kokosriekstu skaidiņas, mandeles, pekanrieksti, valrieksti;
  • Rozīnes, žāvētas plūmes, žāvētas aprikozes, dateles;
  • Ķirbju biezenis, sablendētas saldētās zemenes;
  • Visdažādākie ievārījumi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!