Foto: DELFI

Ja Lieldienas mums sniedz iespēju četras dienas atpūsties, tad tas jāizmanto pēc pilnas programmas, un kāpēc gan šī nebūtu īstā reize bezē cepumu pagatavošanai? Visiem zināms fakts – tie garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem, turklāt šajā versijā piedāvājam tos pagatavot svētkiem atbilstošā noformējumā.

Bezē cepumi ir viens no tiem kārumiem, kas piestāv teju visiem svētkiem. Ja vēl nedaudz padomā par noformējumu, tie būs svētku galda galvenie varoņi. Domājot par Lieldienām, bija skaidrs, ka šoreiz jāpagatavo kaut kas olveidīgs, un tā tapa trīs versijas Lieldienu cepumiņiem. Vieni, kas izskatās gluži kā ola bez čaumalas, un divi krāsaināki varianti ar dekoratīviem krikumiem. Seko līdzi pamācībai un pagatavo arī savās mājās bezē cepumus svētku noformējumā, ko novērtēs gan mājinieki, gan viesi. Starp citu, bērniem šo cepumu gatavošana noteikti būs īsts piedzīvojums!

Foto: DELFI

Bezē cepumu pamatrecepte

3 olu baltumi
200 g cukurs
1 citrona sula
Šķipsna sāls

Lai arī sastāvdaļu nav daudz, bezē cepumu gatavošana ne visiem izdodas, un ir nianses, kas jāievēro, lai gala rezultāts nebūtu sausi, ieplaisājuši vai vidū cieti cepumi.

Olbaltuma putošanai nepieciešama tīra stikla bļoda. Pa vienam olu baltumam liec bļodā, uzmanot, vai līdz ar to neiekrīt kāds krikums dzeltenuma. Ja tā, tad olbaltuma masa nesaputosies pienācīgi. Vispirms puto tikai olu baltumu, līdz tas jau saputojies baltās putās. Tad pa vienai karotei pievieno cukuru, nepārtraucot putošanu. Puto aptuveni desmit minūtes, ik pa brīdim pievienojot cukuru un beigās arī citronu sulu un sāli. Olu baltumam jābūt spīdīgam, gludam un biezam. Pacilājot to ar karoti, jāpaliek galiņam stingram, masa nedrīkst būt plūdoša.

Kad olbaltuma masa gatava, izvēlies, kādus cepumus vēlies gatavot – ar citronu krēmu vai krāsainām skaidiņām, un vadies pēc attiecīgajām gatavošanas norādēm zemāk.

Bezē jācep iepriekš sakarsē krāsnī 100 grādos, ventilatora režīmā, 30 minūtes. Pēc tam atstāj pannu krāsnī atdzist, lai tiem nav straujas temperatūras svārstības un cepumi nesaplaktu.

Bezē no pannas noņem tikai tad, kad tie ir pilnībā atdzisuši.

Bezē kā olas bez šaumalas

Foto: DELFI

Uz cepamās veidnes izklāj cepampapīru, konditorejas maisā ar apaļu uzgali iepildi olbaltuma masu un spied ovālas formiņas, kas līdzinās olām. Ja neizdodas izspiest vēlamo formu, masu var izlīdzināt ar karotes palīdzību. Centies cepuma vienā pusītē atstāt nelielu iedobīti, kur iepildīt citronu krēmu.

Citronu krēmam jābūt iepriekš pagatavotam, sabiezējušam un noteikti atdzisušam. Olbaltuma masai pa virsu uzliec citrona krēma pikuci. Tas nekas, ka krēms nedaudz pārlīst pāri, tieši nevērīgais noformējums vairāk līdzināsies īstai olai bez čaumalas.

Liec cepties olu cepumiņus 100 grādos uz 30 minūtēm, kā tas norādīts pie pagatavošanas apraksta. Tikai tad, kad cepumi atdzisuši uz pannas, tos var noņemt un pasniegt uz šķīvja vai kūkas stenda.

Olbaltuma cepumi ar dekoratīvem krikumiem

Foto: DELFI

Arī šos cepumus, kam pārbērti pāri krāsaini krikumi, gatavo tieši tāpat. Saputo olu baltumu, izspied formas uz plāts un izkaisi dekoratīvos krikumus. Šiem cepumiem nevajag veidot iedobīti, centies tos vairāk veidot gludus kā olas. Labi izskatīsies, ja noformējumā izmantosi arī kādu dzeltenu, apaļu konfektīti, kas atgādinās olu dzeltenumu.

Ja netīk krāsainie krikumi, var izmantot arī brūnās šokolādes skaidiņas un dzeltenu konfektīti, ko ielikt pa vidu kā olu dzeltenumu.

Priecīgus un gardiem ēdieniem bagātus svētkus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!