Foto: Shutterstock
Biezpiena sacepums ir ļoti garšīgs, vienkāršs, bet tajā pašā laikā "viltīgs" ēdiens, jo, pat stingri ievērojot receptes norādījumus, gadās, ka kaut kas tomēr noiet greizi: malas piedeg, bet vidū sacepums vēl ir šķidrs vai arī izskatās kārdinoši, bet tomēr ir pārāk sauss. Atsaucot atmiņā bērnudārza laikus, neviļus nākas aizdomāties, vai tikai pavārītēm nebija zināmi kādi īpaši knifiņi, jo viņām biezpiena sacepums vienmēr izdevās izcili gards, sulīgs un ar kārdinoši zeltainu garoziņu. Izrādās, šim ēdienam tiešām ir savi noslēpumi, kas jāzina, lai iemācītos to prasmīgi pagatavot.

Kādi tad ir galvenie iemesli, kādēļ teju nevienam ar pirmo "šāvienu" neizdodas pagatavot izcili gardu biezpiena sacepumu, atklāj portāla "Woman365" speciālisti, minot piecas biežāk pieļautās kļūdas.

Piena produktu izvēle

Ja vēlies baudīt izcilu garšu, tad šajā gaidījumā vari aizmirst par kaloriju skaitīšanu, jo, lai biezpiena sacepums izdotos sulīgs un maigs, to būtu ieteicams gatavot no trekna lauku biezpiena un skābā krējuma. Kvalitatīvu piena produktu izvēle būs visai droša garantija tam, ka biezpiena sacepums gan pēc konsistences, gan pēc garšas līdzināsies bērnībā baudītajam.

Foto: Shutterstock

Olu kulšana

Kvalitatīvas sastāvdaļas, protams, ir no svara, tomēr ne mazāk svarīga ir pareiza gatavošanas tehnoloģija. Viena no panākumu atslēgām ir arī pareiza olu kulšana – tās ar cukuru jākuļ tik ilgi, līdz olu masa ir dubultojusies apjomā, kļūstot gaišāka un gaisīgāka. Miltus pievienot nevajag! Lai sacepums būtu gaisīgs un pufīgs, miltu vietā izmanto mannu – tā neļaus sacepumam saplakt. Noteikti ļauj gatavajai sacepuma masai pirms cepšanas vismaz 20 minūtes "atpūsties" cepamajā formā, lai manna pa šo laiku paspētu piebriest.

Lasi tālāk un uzzini pārējos noslēpumus, lai iemācītos pagatavot nevainojami gardu biezpiena sacepumu bērnudārza pavārmākslas labākajās tradīcijās, kā arī uzzini klasisko recepti.

Biezpiena sacepuma gatavošanas noslēpumi


Foto: Shutterstock

Mannas pievienošana

Lielākajā daļā recepšu tiek ieteikts biezpiena sacepuma gatavošanai izmantot sausus mannas putraimus, bet, lai uzlabotu ēdiena garšu, pamēģini tos aizstāt ar iepriekš novārītu mannas biezputru, kā to mēdz darīt bērnudārzos strādājošie pavāri. Šis knifiņš nodrošinās to, ka sacepuma garša būs īpaši maiga, turklāt tas lieliski saglabās formu un nesaplaks arī pēc atdzišanas.

Cepšanas temperatūra

Maksimālā krāsns temperatūra, ko nevajadzētu pārsniegt, gatavojot biezpiena sacepumu, ir 200 grādi pēc Celsija skalas. Ieteicamākā temperatūra ir 175–180 grādi, jo šādi sacepums izcepsies vienmērīgi. Izvēloties augstāku cepšanas temperatūru, var gadīties, ka sacepums no ārpuses būs pārcepts, iegūstot nepievilcīgu, tumši brūnu garoziņu, savukārt iekšpusē tas būs vēl šķidrs.

Rozīņu mērcēšana

Ja vēlies sacepumam pievienot rozīnes, tad tās iepriekš ir jāizmērcē. Ja pārliesi rozīnes ar verdošu ūdeni un noturēsi pārāk ilgi, tās kļūs bezgaršīgas, blāvas un pārāk mīkstas. Lai "atmodinātu" rozīņu garšu, 2–3 minūtes pirms pievienošanas sacepumam, pārlej tās ar stipru melno tēju. Kad tēju noliesi, rozīnes būs piebriedušas, tai pat laikā saglabājot garšu, krāsu un formu.

Klasiska biezpiena sacepuma recepte – gluži kā bērnudārzā


Foto: Shutterstock

Sekojot receptes norādēm, bērnudārza labāko pavārmākslas tradīciju cienīgu biezpiena sacepumu mājās pagatavot nebūs sarežģīti – apgalvo " Woman365" speciālisti.
Tev būs nepieciešami šādi produkti:
  • 300 grami biezpiena;
  • 4 ĒK mannas;
  • 120 g skābā krējuma;
  • 4 ĒK cukura;
  • 2 olas;
  • 1 ĒK cepamā pulvera;
  • 100 g rozīņu;
  • 1 TK vanilīna cukura;
  • 1 ĒK sviesta;
  • 1/4 TK sāls.

Krējumu samaisa ar mannu, ļauj mannai uzbriest 10–15 minūtes.

Biezpienu iztrin caur sietu, pievieno cepamo pulveri, vanilīna cukuru, sāli un ar mannu sajaukto krējumu. Ar mikseri kuļ, līdz iegūta viendabīga konsistence.

Rozīnes noskalo, pārlej ar verdošu melno tēju. Pēc pāris minūtēm tēju nolej.

Olas liek atsevišķā traukā, pievieno cukuru un ar mikseri kuļ, līdz masa kļūst gaisīga un dubultojas apjomā. Čaganajā olu masā uzmanīgi iecilā un iemaisa biezpiena masu un rozīnes.

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem.

Cepamo veidni ieziež ar sviestu, izkaisa ar mannu veidnes apakšu un sieniņas. Lej masu veidnē, liek cepeškrāsnī un cep 40-45 minūtes, pārbaudot gatavību ar koka irbulīti.

Lai labi garšo!

Biezpiena sacepums ar žāvētiem augļiem


Biezpiena sacepums ar žāvētiem augļiem launagam vai svētku reizei.

Lasīt vairāk

Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm


Biezpiena sacepums gluži kā skolas laikos – salds, garšīgs un ar rozīnēm. Atdzesētu sacepumu var kāri noēst tāpat vai ar ogu ķīseli, skābo krējumu vai kādu saldu mērci.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar upenēm

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar āboliem


Krēmīgais, vieglais un tik brīnišķīgi smaržojošais biezpiena sacepums būs jauks pusdienu deserts. To pasniedz vēl nedaudz siltu, pārkaisītu ar pūdercukuru vai arī ar dzērveņu mērci. Šim sacepumam vispiemērotākais būs mīksts, mitrs biezpiens bez graudiem. Tie, kas vēlas, biezpienā var iemaisīt arī rozīnes.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar mellenēm


Dzīves garšas dažādošanai izmēģini klasisko biezpiena sacepumu, kurā rozīnes un žāvētus augļus aizstāj ar mellenēm - no meža vai dārza. Pasniedz ar putotu saldo krējumu vai vaniļas saldējumu!

Lasīt vairāk

Rikotas sacepums ar mannu, rozīnēm un citrona miziņu


Biezpiena sacepums, ko pasniedz vēl siltu - ar jogurtu, skābo krējumu vai svaigu ogu mērci, vai ēd aukstu. Vienkārši un ļoti garšīgi.

Lasīt vairāk

Saldais biezpiena sacepums ar vaniļu un rozīnēm


Biezpiena sacepums ar rozīnēm - pēc vēlmes pasniedzams ar ķīseli.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar āboliem


Biezpiena sacepums ar āboliem - kompromiss ābolu vai biezpiena plātsmaizei.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar mandelēm


Bagātīgs biezpiena sacepums ar mandelēm un žāvētiem augļiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!