Foto: Shutterstock
Pat ja esi vispieredzējušākais mājas konditors un tevis gatavotā kūka tiek gaidīta gluži kā svētki, mazas ķibeles, kas skar cepšanu ir neizbēgamas. Te biskvīts ne tā pacēlies, te pamatne izjukusi, te vidus saplaisājis. "BBC Good Food" apkopojuši 10 izplatītākās ķibeles un to, kā mazos misēkļus atrisināt.

Kūkas vidus par daudz pacēlies un saplaisājis. Šai problēmai ir iespējami trīs cēloņi – mīklai pievienots par daudz cepamais pulveris vai soda, kūkas forma ir pārāk maza vai krāsns temperatūra ir pārāk augsta. Nākamo reizi, kad gatavo kūku, pamēģini biskvītu necept pārāk mazā formā, lai tas nebūtu tik augsts, pārliecinies, vai nav nepieciešama zemāka krāsns temperatūra vai arī samazini cepamā pulvera daudzumu.

Neizcepies kūkas vidus. Ja biskvītkūkas vidus ir neizcepies un mīkla vēl ir "jēla", tad kūku esi cepis pārāk īsu laiku. Kad grasies kūku izņemt no krāsns, ar zobu bakstāmo kociņu vai bambusa iesmiņu iedur tās vidū – ja kociņam nekas nav pielipis pēc izvilkšanas, biskvīts būs gatavs. Ja pie kociņa pieķeras mīkla, cep to vēl kādu mirkli.

Pārcepies biskvīts. Ja biskvīts ir krietni brūnāks, kādam tam būtu jābūt, bet vidus kūkai ir ēdams, tad pie vainas ir cepamā forma – tā izvēlēta pārāk liela.

Saplakusi kūka ar gaisa burbulīšiem. Šai neveiksmei arī ir divi cēloņi – vai nu kūka nav ielikta cepties tiklīdz, kā uzjaukta mīkla, vai arī krāsns nav bijusi pietiekami karsta brīdī, kad kūkas forma tajā ielikta. Ir svarīgi biskvītkūkas cept tiklīdz, kā mīkla uzjaukta, citādi mīklā veidosies gaisa burbulīši, kas sabojās biskvītu.

Biskvīts iekrities vidū. Šīs problēmas cēlonis var būt krāsns durtiņu virināšana, pirms biskvīts sarecējis. Vēl viens variants – mīklai pievienots pārāk daudz cepamais pulveris. Nākamreiz centies nevirināt cepeškrāsni un nomērīt nepieciešamo cepamā pulvera daudzumu precīzi, vadoties pēc receptes.

Biskvīta malas ir apdegušas un kraukšķīgas. Var gadīties, ka pie šī rezultāta novedis tas, ka mīklā ir bijis pārāk daudz sviests vai eļļa. Vēl pie vainas var būt cepamā forma, pārāk karsta krāsns, ilga cepšana vai izmantotas taukvielas, kas nepavisam nav piemērotas kūku gatavošanai.

Kūku nevar izņemt no formas. Šai problēmai ir tikai viens iemesls – nepietiekama formas ietaukošana vai cepamā papīra neieklāšana. Nevairies piegriezt cepamo papīru precīzi formā – tu taču nevēlies, lai tava biskvītkūka izkristu no formas vairākos gabalos?

Kūka ir ļoti blīva. Ja biskvītkūka sanākusi ļoti blīva un cieta, mīklā ticis par maz gaisa vai izmantots pārāk liels daudzums ar cepamo pulveri. Jaucot mīklu, centies sausās sastāvdaļas sajaukt atsevišķi no mitrajām un tad vienu masu iejaukt otrā ar putu slotiņas palīdzību.

Mīkla plūst pāri formai. Atkal esi izvēlējies pārāk mazu formu. Jebkura kūkas formā jāpiepilda līdz trim ceturtdaļām, lai biskvīts varētu skaisti pacelties un viss izdotos.

Virsma apdegusi, vidus negatavs. Arī šim misēklim pie vainas ir pārāk maza forma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!