Foto: Shutterstock

Šampinjoni ir visplašāk izmantotās sēnes kulinārijā, un ne velti – tās pieejamas svaigas visu cauru gadu. Kamēr gaidām īsto sēņu laiku pie mums, kad varēsim doties mežā salasīt dabas veltes, jāiztiek ar tiem gardumiem, kas pieejami veikalos. Tāpēc lūk, daži padomi, kā apieties ar šampinjoniem, lai to maltītes izdotos visgardākās!

Neatkarīgi no tā, vai šampinjoni ir svaigi, marinēti, cepti, grilēti, tvaicēti vai citādi apstrādāti, tie iegūs patīkamu, maigu garšu un papildinās jebkuru ēdienu. Svaigi un kvalitatīvi šampinjoni būs gaiši, stingru cepurīti un kātiņu. Bet ar laiku sēnes mēdz kļūt tumšākas, to sporas zem cepurītes nomelnē pavisam, tāpēc veikalā meklē šampinjonus, kas izskatās kā tikko nogriezti. Šajā sakarā vienmēr labāk izvēlēties sveramos, nevis jau safasētos šampinjonus.

Pirms gatavošanas šampinjonus, tāpat kā jebkuras citas sēnes, vēlams noskalot zem vēsa ūdens. Galvenais ir sēnes nemērcēt ūdenī, bet gan pēc noskalošanas uzreiz nosusināt papīra dvielī. Pēc nomazgāšanas nogriež nelielu daļu kātiņa. Šampinjonus var cept un grilēt veselus – tie garšos izcili pildīti ar svaigo sieru vai arī apviļāti eļļā un citronu sulā. Nevajag vairīties šampinjonus pirms gatavošanas nedaudz iemarinēt, jo tie pateicīgi uzņem citas garšas.

Ja sēnes pievieno zupai, sautējumiem vai sacepumiem, tad tās sagriež smalkās šķēlītēs. Tā kā šampinjoni cepšanas laikā saraujas, jārēķinās, ka tos var vajadzēt daudz vairāk, lai pietiktu iecerētajai receptei. Lai sēnes nekļūtu sausas un sīkstas, tās gatavotajai maltītei pievieno vēlāk, jo šampinjoni būs gatavi vien dažās minūtēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!