Foto: Shutterstock
Tikko no krāsns izvilkts siltas maizes rieciens, kas devīgi pārziests ar kūstošu sviestiņu. Mmm... Ziemīgi vēsās dienas ir īstais laiks, kad izmēģināt spēkus maizes cepšanā, jo tur, kur cepas maize, valda siltums, omulība un patīkama smarža. Mājās ceptai maize ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, maizes cepšanas process ir ļoti interesants – mīcīt un raudzēt mīklu, veidot klaipiņus un sekot, kā tie cepas, otrkārt, cepot maizīti, vari eksperimentēt ar sastāvdaļām un droši zināt, ka nogrieztajā riecienā nebūs lieku E vielu un citu nevēlamu komponentu, treškārt – maizi cept ir stilīgi. Nav nozīmes, vai tu cepšanai izmantosi modernāko maizes mašīnu, cepeškrāsni vai atjaunotu lauku mājas maizes krāsni. Galvenais ir vēlme darboties un eksperimentēt. Mēs sagatavojām tev receptes un noderīgus padomus, kas palīdzēs ātrāk apgūt maizes cepšanas smalkumus.

Pirms mīklas iejaukšanas miltus pāris minūtes paturi nedaudz sasildītā cepeškrāsnī – tas palīdzēs maizei ātrāk izcepties.

Pirms maizes cepšanas miltus noteikti izsijā, lai tie bagātinātos ar skābekli. Tas palīdzēs mīklai labāk uzrūgt.

Maizes mīklu jāmīca tik ilgi, līdz tā vairs nelīp pie rokām.

Rūgstot mīklā izdalās spirts un ogļskābā gāze, kas paceļ mīklu un piebremzē rauga darbību. Raudzēšanas laikā mīklu vairākkārt atmīca atpakaļ, lai izvadītu uzkrājušos ogļskābo gāzi un rūgšana atsāktos ar jaunu spēku.

Foto: LTV publicitātes foto

Ieteicamā raudzēšanas temperatūra ir 28–30 grādi. Ja mīkla nerūgst, iespējams, temperatūra ir pārāk zema. Ja nolikšana siltākā vietā nelīdz, var gadīties, ka vainīgs zemas kvalitātes raugs.

  • Nereti maizes gatavošanai mēdz izmantot ieraugu. Kā to soli pa solim pagatavot mājās, uzzini, izlasot šo padomrakstu.


Ja mīklai pievienosi par daudz sāls vai cukura, rūgšana var palēnināties vai pat apstāties. Situāciju vari mēģināt glābt, piemīcot klāt jaunu mīklas porciju, kurai nav pievienots sāls un cukurs.

Lai maizes mīkla labāk rūgtu, tā ir jāapsedz. Parasti to pārklāj ar mitru drāniņu, bet noderēs arī celofāna maisiņš.

Receptēs norādītais miltu daudzums ir aptuvens lielums. Dažādi milti spēj uzņemt atšķirīgu šķidruma daudzumu. Ja mīkla izplūst un līp, tai jāpievieno vairāk miltu, ja iznāk cieta un sausa – pievieno vairāk ūdens.

Lai maizei piešķirtu īpašu garšu, pievieno olīvas, riekstus, sēklas, žāvētus augļus, garšaugus, kaltētus tomātus vai citas savas iecienītās garšvielas.

Foto: Shutterstock

Lai maizei veidotos trausla garoziņa, pirms likšanas cepeškrāsnī pārzied kukulīšus ar eļļu.

Nule kā uzzinātos padomus laiks pielietot praksē, izvēloties kādu no mūsu piedāvātajām 24 receptēm.

Lai labi garšo!

Novadu kulinārais mantojums: Latgales svētku maize ar dzērveņu zaptes ieraugu

Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Malnavas "Dzīļu" maiznīcas saimniece Aina Barsukova māca, kā cepama Latgales svētku maize ar rozīnēm un dzērveņu zaptes ieraugu.

Lasīt vairāk

Katlā cepta Ņujorkas maize bez mīcīšanas

Ņujorkas maize bez mīcīšanas – gatavā maize ir ar skaistām, lielām, neregulārām porām, cietu garoziņu, "moderna" – bez cukura, taukvielām, bet tai ir kāda brīnišķīga īpašība – tā ir ļoti lēta!

Lasīt vairāk

Gardā svētku maize ar diļļu-ķiploku sviestu

Aicinot Latvijas svētkus svinēt ģimeniskā gaisotnē, kopīgi gatavojot un 18. novembrī sēžoties pie skaisti klāta svētku galdam, kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieks” iesaka iesmaržināt māju ar svaigi ceptas maizes smaržu, ceļot galdā vēl silto kukulīti ar diļļu-ķiploku sviestu.

Lasīt vairāk

Olīvu maize ar rozmarīnu

Itālijas garšas latvieša virtuvē – maize ar olīvām, saulē kaltētiem tomātiem un rozmarīnu! Recepti iesaka Sanita Briķe.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā fokača

Šī ir vienkāršāka un ātrāka maizes versija un lieliski piestāvēs aperatīvam, pie dažādām uzkodām, pastētēm un smēriņiem, grilētu papriku, karamelizētiem sīpoliem utt. Recepti iesaka Linda Vilmansone.

Lasīt vairāk

Dagdas novada tradicionālā maize

Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" tradicionālās maizes recepti piesaka Dagdas Tūrisma informācijas centrs.

Lasīt vairāk

Vienkāršā griķu miltu maize

"Vienkārša griķu miltu maizīte – ātri pagatavojama, garšīga un veselīga," tā savu iesūtīto recepti piesaka Maija Logina.

Lasīt vairāk

Mājās cepta maize no trīs veidu miltiem

Pašu cepta maize – tas nebūt nav sarežģīts uzdevums. Ja garšvielu plauktiņā ir sausais raugs, milti un ūdens, ar to pietiek, lai izceptu kārdinošu maizes klaipiņu.

Lasīt vairāk

Griķu maize ar sēkliņām

Bagātīga griķu maize, kuras mīklā nav izmantoti ne milti, ne olas, ne taukvielas. Var ēst, kamēr silta – tad tā būs ļoti garda.

Lasīt vairāk

Biešu un krēmsiera maize

Koši sārta un ļoti garda biešu un krēmsiera mīklas maize. Tā būs īpaši sātīga un izteiksmīga, pateicoties biešu garšai, tāpēc pasniedz ar sviestiņu vai svaigo sieru. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".

Lasīt vairāk

Vienkāršā čabatas maize bez mīcīšanas

Daudziem ir maldīgs uzskats, ka maizes cepšana ir piņķerīgs un laikietilpīgs pasākums, kas nav ieguldīto pūļu vērts. Jāatzīst, ka šis pieņēmums nav gluži bez pamata, jo ir daudzas receptes, kas paredz maizes mīcīšanu līdz septītajiem sviedriem, vairākkārtēju raudzēšanu un dažnedažādas citas izdarības, kas bieži vien, jau buroties cauri receptei, aizdzen jebkādu vēlmi tikt pie gardi smaržojoša pašcepta maizes klaipiņa. Bet ir arī tādas receptes kā šī, ko vienreiz izmēģinot, nākas secināt, ka ne vienmēr izcils rezultāts panākams tikai ar nogurdinošu darbu.

Lasīt vairāk

Mājās cepta saldskābmaize

Kas gan var būt labāks par siltu, pašceptu saldskābmaizes riecienu, kam tikko pakusis garšaugu sviestiņš? Īsta Latvijas garša.

Lasīt vairāk

Brioša maize

Izcili gaisīga un sviestaina rauga mīklas maizīte –
franču brokastu klasika. Pasniedz briošu (brioche), kamēr vēl maize silta, kopā ar iecienītāko ievārījumu.

Lasīt vairāk

Ķirbju un alus maize

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Īru sodas maize jeb baltmaize bez rauga

Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.

Lasīt vairāk

Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru

Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Maize ar valriekstiem un sieru

Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.

Lasīt vairāk

'Peshwari Naan' apaļā maize indiešu gaumē

Garda plakanā maizīte ar saldu kokosriekstu skaidiņu un rozīņu pildījumu indiešu gaumē – "Peshwari Naan". To var ēst gan pie pamatēdieniem, gan saldajiem, apziežot maizīti ar ievārījumu, džemu vai čatniju.

Lasīt vairāk

Alus maize

Alus maizi var cept vai cepeškrāsnī, vai maizes cepamajā mašīnā.

Lasīt vairāk

No 'ķieģelīša' gatavota vecmammas smeķīgā saldskābmaize uz kļavu lapām

Viena no bērnības garšām noteikti ir sestdienas rītā tikko no krāsns izņemta saldskābmaize, ko vecmamma grieza biezās rikas un apzieda ar sviestu. Izrādās, to pagatavot ir pavisam viegli un lēti arī šodien, bet garša un smarža ir tikpat laba. Šī recepte visticamāk tapusi, jo latviešiem mest ēdienu ārā vienmēr bijis grēks - tajā izmantojami produkti, kas palikuši pāri, turklāt tie var būt arī apstāvējušies – mīkla, kas gatavota no tādiem, tikai labāk rūgs.

Lasīt vairāk

Ķirbju maize

Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.

Lasīt vairāk

Indiešu maize Naana

Svaiga, pašcepta un garda indiešu maize Naana.

Lasīt vairāk

Kefīra un sēkliņu saldskābmaize

Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršā mājas baltmaize

Jautājot, kura smarža visvairāk saistās ar mājīgumu, nenoliedzami līderos būtu svaigi ceptas maizes smarža. Lai padarītu īpašāku kādu sestdienas rītu, iesakām reiz izcept maizi pašiem. Šai vienkāršajai receptei nevajadzēs ne raudzēšanu, ne speciālu maizes cepamo mašīnu. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!