Pirms mīklas iejaukšanas miltus pāris minūtes paturi nedaudz sasildītā cepeškrāsnī – tas palīdzēs maizei ātrāk izcepties.
Pirms maizes cepšanas miltus noteikti izsijā, lai tie bagātinātos ar skābekli. Tas palīdzēs mīklai labāk uzrūgt.
Maizes mīklu jāmīca tik ilgi, līdz tā vairs nelīp pie rokām.
Rūgstot mīklā izdalās spirts un ogļskābā gāze, kas paceļ mīklu un piebremzē rauga darbību. Raudzēšanas laikā mīklu vairākkārt atmīca atpakaļ, lai izvadītu uzkrājušos ogļskābo gāzi un rūgšana atsāktos ar jaunu spēku.
Ieteicamā raudzēšanas temperatūra ir 28–30 grādi. Ja mīkla nerūgst, iespējams, temperatūra ir pārāk zema. Ja nolikšana siltākā vietā nelīdz, var gadīties, ka vainīgs zemas kvalitātes raugs.
- Nereti maizes gatavošanai mēdz izmantot ieraugu. Kā to soli pa solim pagatavot mājās, uzzini, izlasot šo padomrakstu.
Ja mīklai pievienosi par daudz sāls vai cukura, rūgšana var palēnināties vai pat apstāties. Situāciju vari mēģināt glābt, piemīcot klāt jaunu mīklas porciju, kurai nav pievienots sāls un cukurs.
Lai maizes mīkla labāk rūgtu, tā ir jāapsedz. Parasti to pārklāj ar mitru drāniņu, bet noderēs arī celofāna maisiņš.
Receptēs norādītais miltu daudzums ir aptuvens lielums. Dažādi milti spēj uzņemt atšķirīgu šķidruma daudzumu. Ja mīkla izplūst un līp, tai jāpievieno vairāk miltu, ja iznāk cieta un sausa – pievieno vairāk ūdens.
Lai maizei piešķirtu īpašu garšu, pievieno olīvas, riekstus, sēklas, žāvētus augļus, garšaugus, kaltētus tomātus vai citas savas iecienītās garšvielas.
Lai maizei veidotos trausla garoziņa, pirms likšanas cepeškrāsnī pārzied kukulīšus ar eļļu.
Nule kā uzzinātos padomus laiks pielietot praksē, izvēloties kādu no mūsu piedāvātajām 24 receptēm.
Lai labi garšo!
Novadu kulinārais mantojums: Latgales svētku maize ar dzērveņu zaptes ieraugu
Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Malnavas "Dzīļu" maiznīcas saimniece Aina Barsukova māca, kā cepama Latgales svētku maize ar rozīnēm un dzērveņu zaptes ieraugu.
Katlā cepta Ņujorkas maize bez mīcīšanas
Ņujorkas maize bez mīcīšanas – gatavā maize ir ar skaistām, lielām, neregulārām porām, cietu garoziņu, "moderna" – bez cukura, taukvielām, bet tai ir kāda brīnišķīga īpašība – tā ir ļoti lēta!
Gardā svētku maize ar diļļu-ķiploku sviestu
Aicinot Latvijas svētkus svinēt ģimeniskā gaisotnē, kopīgi gatavojot un 18. novembrī sēžoties pie skaisti klāta svētku galdam, kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieks” iesaka iesmaržināt māju ar svaigi ceptas maizes smaržu, ceļot galdā vēl silto kukulīti ar diļļu-ķiploku sviestu.
Olīvu maize ar rozmarīnu
Itālijas garšas latvieša virtuvē – maize ar olīvām, saulē kaltētiem tomātiem un rozmarīnu! Recepti iesaka Sanita Briķe.
Kraukšķīgā fokača
Šī ir vienkāršāka un ātrāka maizes versija un lieliski piestāvēs aperatīvam, pie dažādām uzkodām, pastētēm un smēriņiem, grilētu papriku, karamelizētiem sīpoliem utt. Recepti iesaka Linda Vilmansone.
Dagdas novada tradicionālā maize
Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" tradicionālās maizes recepti piesaka Dagdas Tūrisma informācijas centrs.
Vienkāršā griķu miltu maize
"Vienkārša griķu miltu maizīte – ātri pagatavojama, garšīga un veselīga," tā savu iesūtīto recepti piesaka Maija Logina.
Mājās cepta maize no trīs veidu miltiem
Pašu cepta maize – tas nebūt nav sarežģīts uzdevums. Ja garšvielu plauktiņā ir sausais raugs, milti un ūdens, ar to pietiek, lai izceptu kārdinošu maizes klaipiņu.
Griķu maize ar sēkliņām
Bagātīga griķu maize, kuras mīklā nav izmantoti ne milti, ne olas, ne taukvielas. Var ēst, kamēr silta – tad tā būs ļoti garda.
Biešu un krēmsiera maize
Koši sārta un ļoti garda biešu un krēmsiera mīklas maize. Tā būs īpaši sātīga un izteiksmīga, pateicoties biešu garšai, tāpēc pasniedz ar sviestiņu vai svaigo sieru. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".
Vienkāršā čabatas maize bez mīcīšanas
Daudziem ir maldīgs uzskats, ka maizes cepšana ir piņķerīgs un laikietilpīgs pasākums, kas nav ieguldīto pūļu vērts. Jāatzīst, ka šis pieņēmums nav gluži bez pamata, jo ir daudzas receptes, kas paredz maizes mīcīšanu līdz septītajiem sviedriem, vairākkārtēju raudzēšanu un dažnedažādas citas izdarības, kas bieži vien, jau buroties cauri receptei, aizdzen jebkādu vēlmi tikt pie gardi smaržojoša pašcepta maizes klaipiņa. Bet ir arī tādas receptes kā šī, ko vienreiz izmēģinot, nākas secināt, ka ne vienmēr izcils rezultāts panākams tikai ar nogurdinošu darbu.
Mājās cepta saldskābmaize
Kas gan var būt labāks par siltu, pašceptu saldskābmaizes riecienu, kam tikko pakusis garšaugu sviestiņš? Īsta Latvijas garša.
Brioša maize
Izcili gaisīga un sviestaina rauga mīklas maizīte –
franču brokastu klasika. Pasniedz briošu (brioche), kamēr vēl maize silta, kopā ar iecienītāko ievārījumu.
Ķirbju un alus maize
Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.
Īru sodas maize jeb baltmaize bez rauga
Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.
Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru
Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Maize ar valriekstiem un sieru
Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.
'Peshwari Naan' apaļā maize indiešu gaumē
Garda plakanā maizīte ar saldu kokosriekstu skaidiņu un rozīņu pildījumu indiešu gaumē – "Peshwari Naan". To var ēst gan pie pamatēdieniem, gan saldajiem, apziežot maizīti ar ievārījumu, džemu vai čatniju.
Alus maize
Alus maizi var cept vai cepeškrāsnī, vai maizes cepamajā mašīnā.
No 'ķieģelīša' gatavota vecmammas smeķīgā saldskābmaize uz kļavu lapām
Viena no bērnības garšām noteikti ir sestdienas rītā tikko no krāsns izņemta saldskābmaize, ko vecmamma grieza biezās rikas un apzieda ar sviestu. Izrādās, to pagatavot ir pavisam viegli un lēti arī šodien, bet garša un smarža ir tikpat laba. Šī recepte visticamāk tapusi, jo latviešiem mest ēdienu ārā vienmēr bijis grēks - tajā izmantojami produkti, kas palikuši pāri, turklāt tie var būt arī apstāvējušies – mīkla, kas gatavota no tādiem, tikai labāk rūgs.
Ķirbju maize
Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.
Indiešu maize Naana
Svaiga, pašcepta un garda indiešu maize Naana.
Kefīra un sēkliņu saldskābmaize
Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.
Vienkāršā mājas baltmaize
Jautājot, kura smarža visvairāk saistās ar mājīgumu, nenoliedzami līderos būtu svaigi ceptas maizes smarža. Lai padarītu īpašāku kādu sestdienas rītu, iesakām reiz izcept maizi pašiem. Šai vienkāršajai receptei nevajadzēs ne raudzēšanu, ne speciālu maizes cepamo mašīnu. Izmēģini!