Foto: Shutterstock
Daudzviet grilēšanas sezona jau atklāta un bez desiņām uz karstā grila tiek likti arī nopietnāki gaļas gabaliņi. Daudz esam ierosinājuši marinēt gaļu pašiem, jo tāda gaļa ir visgardākā. Tomēr ir dažas kļūdas, ko bieži mēdz pieļaut, gatavojot marinādes un marinējot pašu gaļu. Kādas tās ir, un kā no tām izvairīties?

Jāatgādina, ka bez pieminētajām lietām, vienmēr nepieciešams izlasīt noskatīto recepti līdz galam. Tas palīdzēs ne tikai neaizmirst kādu būtisku sastāvdaļu, bet arī zināt, cik ilgi un kā jāgatavo gaļa. Tāpat jāatceras, ka gaļa ir delikāts produkts un tai ir vajadzīga piemērota uzglabāšana ledusskapī.

Iedvesmu dažādām marinādēm var smelties šajā rakstā!

Gaļa tiek marinēta ilgāk par vienu nakti

Foto: Shutterstock

Marinēšana ir vienkāršs veids, kā panākt to, ka gaļa un zivis iegūst garšu. Tomēr arī marinēšana ir jāveic ar mēru. Skābās marinādes, kurās ir etiķis, citronu sula vai vīns, var krietni izmainīt gaļas tekstūru, ja gaļa marinādē tiek noturēta pārlieku ilgu laiku.

Taču to var novērst, ierobežojot marinēšanās laiku. Piemēram, vistas gaļai un zivīm nepieciešams pavisam īss laiks, lai šie produkti būtu gatavi cepšanai – tos marinādē vajag noturēt vien pusstundu. Bet lielākiem liellopa un cūkgaļas gabaliem obligāti nav vajadzīgas 12 stundas, lai iemarinētos. Reizēm pietiek vien ar 4–8 stundām.

Par daudz sāls marinādē

Foto: Shutterstock

Sāls ir tā garšviela, kas no gaļas izvelk visu mitrumu. Tāpēc, ja gaļu paredzēts vairākas stundas marinēt, no marinādes izņemtie gabaliņi, ja tajā ir bijis daudz sāls, pēc cepšanas būs visai sīksti, norāda "Cookinglight.com". Par sulīgumu varēsi aizmirst. It īpaši tas attiecas uz vistas gaļu.

Tā vietā, lai sāli bērtu pie etiķa un eļļas bagātīgi, pievieno marinādei to pavisam nelielā daudzumā. Kad gaļa izmarinējusies un gatava cepšanai, tikai tad domā par sālīšanu. Ar sāli apkaisi gabaliņus īsi pirms tam, kad gatavojies cept gaļu. Garša nezudīs un gaļa nebūs sausa.

Marināde steikiem arī cepšanas laikā

Foto: Shutterstock

Steiku grilēšana nav sarežģīta, tomēr arī to marinēšanā ir dažas lietas, kas jāievēro. Piemēram, ar marinādi nevajag pārspīlēt. Jā, steiku vēlams iepriekš iemarinēt izteiktākai garšai. Tomēr nevajadzētu gaļas gabaliem pārlieku pievienot atlikušo marinādi.

Tāpēc, ja cepšanas laikā esi iecienījis apsmērēt gaļas gabaliņus ar marinādi, nedari to visu laiku. Pietiks vien, ja marināde tiks uzsmērēta gandrīz gatavajam gaļas gabalam dažas minūtes, pirms tas ir gatavs.

Par daudz etiķa

Foto: Shutterstock

Marinādei, protams, ir nepieciešams skābums, ko dod etiķis vai citronu sula, tomēr to nevajadzētu izmantot par daudz. Lai būtu drošs par to, ka marināde būs labi pagatavota un garša nebūs pārāk spēcīga, sastāvdaļas izmanto vienādās proporcijās.

Piemēram, ja kaula karbonādes marinē etiķa, citronu sulas un eļļas marinādē ar garšaugiem un garšvielām, izmanto visu vienādos daudzumos. Nelielā bļodiņā ielej divas ēdamkarotes citronu sulas vai etiķa, tad divas ēdamkarotes eļļas, pievieno tikpat daudz sakapātu garšaugu. Neaizmirsti arī par pipariem. Tad marinādi samaisi un iesmērē ar to gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!