Foto: Santa Maria
Garšvielas ir neatņemama ēst gatavošanas sastāvdaļa un ienes dažādību mūsu uzturā. Pat tikai nedaudz pievienojot kādu no tām ēdienam, jaunu garšu iegūst gan ātri pagatavojamas ikdienas maltītes, gan izsmalcināti svētku mielasta ēdieni.

AS "Santa Maria" sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova atklāj četrus faktus par garšvielām un to uzglabāšanu.

Pipari Viduslaikos tikuši uzskatīti par melno zeltu

Pasaulē populārākā garšviela ir melnie pipari. Tos kā vienu no pirmajām garšvielām Viduslaikos ieveda Eiropā, pēc vērtības pielīdzinot zeltam un sudrabam. Viena no piemērotākajām vietām pasaulē piparu audzēšanai ir Indija. Piparu audzēšanai nepieciešams lietus un karstuma periods. Audzētavās piparus rūpīgi nolasa ar rokām. Brīvā dabā šie vīteņaugi var sasniegt pat 20 metru augstumu. Atkarībā no šķirnes un pārstrādes veida iegūst dažāda veida piparus, kuru izsmalcinātās garšas galvenais uzdevums ir bagātināt ēdienu, nenomācot citu tā sastāvdaļu garšu.

Piekto pamatgaršu izceļ no jūras dzelmes

Umami ir piektā pamatgarša ēdiena kopējās garšas līdzsvarošanai, un to iegūst no jūras aļģēm. Umami nosaukums ir aizguvums no japāņu valodas un nozīmē "patīkami pikanta garša". Daudziem ēdieniem, piemēram, gaļai un dārzeņiem, dabiski piemīt umami. Visbagātīgākie umami avoti ir zivis, jūras veltes, sēnes, dārzeņi (piemēram, svaigi tomāti, spināti, selerijas u. c.), zaļā tēja un raudzēti vai nogatavināti produkti, piemēram, siers un sojas mērce.

Kā pareizi uzglabāt garšvielas

Garšvielas jāglabā vēsā, tumšā vietā un slēgtā veidā – cieši aizveramās paciņās vai traukos, lai tās nezaudētu aromātu, garšu un citas vērtīgas īpašības. Garšvielu glabāšanu var organizēt dažādos veidos, bet gatavot būs vieglāk, ja varēsi viegli un ātri orientēties garšvielu krājumā. Piemēram, garšvielu paciņas var pakārt uz āķīšiem, attiecīgi grupējot vistas, cūkas, liellopa gaļas vai dārzeņu ēdieniem paredzētas. Statīvu ar sagrupētām garšvielu paciņām ērti varēsi arī iznest dārzā, gatavojot uz grila, vai paņemt līdzi brīvdabas piknikā.

Reizi pusgadā jārevidē garšvielu krājumus

Garšvielu optimālais glabāšanas periods ir divi gadi. Vēlāk tās zaudē savu aromātu un ēdienam vairs nesniedz paredzēto garšu un aromātu, tādēļ reizi pusgadā vēlams pārskatīt garšvielu krājumus un pārliecināties par to derīguma termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!