Foto: Shutterstock

Bez garšvielām neviens ēdiens nebūtu pilnīgs. Sāls, pipari un cukurs ir absolūtais iztikas minimums, taču bez dažādiem garšvielu maisījumiem arī neiztikt. Tomēr, tā vietā, lai tos pirktu gatavus, pamēģini pagatavot pats!

Paša gatavotos garšvielu maisījumos nebūs nekā lieka. Visas sastāvdaļas būs zināmas un tām nebūs pievienots nekas lieks. Paštaisīti garšvielu maisījumi ir arī lielisks veids, kā izmantot nelielās kaltēto garšaugu porcijas, kuru paciņas aizķērušās garšvielu skapītī.

Citronpipari – būs nepieciešama sarīvēta miziņa no trim citroniem, aptuveni trīs ēdamkarotes ar pipariem un divas ēdamkarotes sāls. Visas sastāvdaļas saber nelielā stikla burciņā un sakrata. Pēc tam izmanto, kā iecerēts, pie gaļas vai citiem ēdieniem. Lieliski garšos kopā ar lasi.

Karija garšvielu maisījums – vajadzēs divas ēdamkarotes kumina pulvera, divas ēdamkarotes malta koriandra, divas ēdamkarotes kurkuma, pusotru tējkaroti malta kardamona, pustējkaroti kanēļa un pustējkaroti kajēnas piparu pulvera. Visas sastāvdaļas saber nelielā stikla burciņā un sakrata. Karijs gatavs!

Garšvielu maisījums saldajām mīklām jeb "all spice" – pa ēdamkarotei no malta muskatrieksta, kanēļa un maltām krustnagliņām. Garšvielas saber stikla burciņā un sakrata. Izmanto dažādu smalkmaizīšu un kūku pagatavošanai.

Itāļu garšvielu maisījums – divas ēdamkarotes kaltēta bazilika, divas ēdamkarotes kaltēta oregano, viena ēdamkarote kaltēta timiāna, viena ēdamkarote kaltēta rozmarīna, viena ēdamkarote ķiploku pulvera, ¼ tējkarote sīpolu pulvera un ¼ tējkarote sāls. Visas sastāvdaļas saber nelielā burciņā un sakrata. Itāļu garšvielu maisījumu var izmantot salātu mērču pagatavošanai, vistas gaļas ēdienos un dažādos sautējumos.

Garšvielas maltajai gaļai – divas ēdamkarotes jūras sāls, 60 grami melno piparu, divas ēdamkarotes malta muskatrieksta, viena ēdamkarote kaltētas salvijas. Visas sastāvdaļas saber nelielā burciņā un sakrata. Garšvielas piestāvēs maltās gaļas ēdieniem un mājās gatavotām desiņām.

Kanēļa cukurs – 50 grami cukura un pusēdamkarote malta kanēļa. Sastāvdaļas saber nelielā burciņā, sakrata un izmanto dažādiem saldajiem ēdieniem. Ja kanēļa garšu gribas spēcīgāku, to pievieno vairāk.

Ķiploku sāls – trīs ēdamkarotes sāls un viena ēdamkarote ķiploku pulvera. Sastāvdaļas rūpīgi samaisa. Izmanto gaļas ēdienos, zupās, salātos un citās maltītēs.

Čili garšvielu maisījums – divas ēdamkarotes čili, viena tējkarote kumina, viena tējkarote koriandra, viena tējkarote kakao pulvera, pustējkarote ķiploku pulvera, ¼ tējkarote kajēnas piparu pulvera, pustējkarote sāls, viena tējkarote paprikas pulvera un viena tējkarote kūpinātas paprikas pulvera. Visas sastāvdaļas saber garšvielu burciņā un sakrata. Izmanto pie dažādiem asajiem ēdieniem.

Raksta tapšanā izmantota informācija no WomensHealth.com un Keeperofthehome.org.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!