Foto: Shutterstock

Atceries savu bērnību? Kad mamma gāja uz veikalu, pīrāgu cepšanai mājās atceļoja baltie kviešu milti, no kuriem tapa pankūkas svētdienas brokastīm un dažādi gardumi svētku galdam. Tagad situācija ir krietni mainījusies un mūsu virtuves plauktus "apdzīvo" daudz un dažādi milti - pilngraudu, rudzu, speltas kviešu, kā arī dažādu riekstu milti. Kā tos pareizi uzglabāt un cik ilgi tie saglabājas svaigi? Padomus par šo gardēžiem interesanto tēmu portālam "The Kitchn" sniedz ekspertes Sūzana Rīda un Kesidija Stoktone.

Rafinētie milti

Rafinētos miltus ražo, no grauda noņemot dīgli un apvalku, tādējādi miltos vairs nepaliek tik daudz eļļas, tie ir sausāki un piemēroti ilgākai uzglabāšanai. 

Veidi: kviešu milti, kviešu milti ar pievienotu cepamo pulveri, sijātie kviešu milti

Glabāšana: vēsā un sausā vietā

Derīguma termiņš: 1-2 gadi

Vai vēl izmantojami? Jāpaiet ilgam laikam, lai milti sabojātos, bet to varēs viegli pateikt pēc smaržas - veci milti būs ar skābu smaržu. 

Pilngraudu milti

Kā zināms, pilngraudu milti izmantošanai uzturā ir daudz veselīgāki - tiem nav noņemts dīglis un apvalks, līdz ar to graudā saglabājas visas vērtīgās uzturvielas. Bet līdz ar šīm uzturvielām pilngraudu miltos ir lielāks eļļas saturs. Un, eļļai saskaroties ar gaisu, tā sāk oksidēties un milti ātrāk kļūst uzturā neizmantojami. 

Veidi: kviešu, speltas, kvinojas, prosas, amaranta, miežu, griķu, augu un rudzu milti.

Uzglabāšana: miltu sasaldēšana apturēs oksidēšanās procesu, bet, ja tava saldētava ir pārpildīta, tad uzglabā šos miltus ledusskapī. 

Derīgums termiņš: daži mēneši

Vai vēl izmantojami? Tavs deguns būs vislabākais palīgs. Ja milti smaržo pēc degušas gumijas vai dzēšgumijas, tad ir skaidrs, ka to var izmantot tikai, izkaisot dārzā cīņai ar nezālēm vai liekot kompostā.

Riekstu un citi 'alternatīvie' milti 

Tāpat kā pilngraudu miltiem, arī riekstu miltiem ir augsts eļļas līmenis, tieši tāpat tos pakļaujos ātrākai oksidācijai un bojāšanās procesam. 

Veidi: riekstu malumi un milti (piemēram, mandeļu un lazdu riekstu), kokosriekstu milti, , rīsu, linsēklu un kaņepju sēklu milti.

Uzglabāšana: ledusskapī vai vislabāk - saldētavā.

Derīgums termiņš: 6 mēneši saldētavā, 12 mēneši ledusskapī.

Vai vēl izmantojami? Šiem miltiem ir jāsmaržo saldi un riekstaini. Ja smaržā parādījies rūgtenums, tad milti ir kļuvuši veci. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!