Foto: Shutterstock

Zupa ir tā maltīte, kas ne tikai patīkami sasilda vēsajā laikā un atveldzē karstumā (ja pagatavota aukstā zupa), bet arī ir tas ēdiens, kuru baudīt visdažādākajās variācijās, biezumos un sastāvdaļu bagātībā. Sastāvdaļu ziņā tā ir pateicīga – virtuvē varam droši eksperimentēt ar visu, kas atrodams ledusskapī un pieliekamajā, un kombinēt garšas pēc ēdāju kaprīzēm. Bet, lai veiksmīgi pagatavotu gardo viru pusdienām vai vakariņām, ir jāņem vērā dažas pamatlietas, pēc kuru apgūšanas var ne vien labāk izprast, kāpēc recepte ir tāda, kāda tā ir, bet arī paļauties uz intuīciju reizēs, kad maltīti gatavo improvizējot.

1. Sīpolus un garšaugus apcep katliņā – ja zupai pievieno sasmalcinātu sīpolu, ķiploku, puravus un garšaugus, tos, pirms sākts vārīt zupu, apcep sviestā vai pavisam nelielā daudzumā eļļas. Tāpat pievieno arī sagrieztus burkāna gabaliņus, ja tos izmanto zupā. Šādā veidā tiks izveidots aromātisks pamats, kas noteiks zupas garšas notis.

2. Apdomā kārtīgi, cik ilgi katru sastāvdaļu nākas gatavot, līdz tā ir mīksta – ja zupā liec zaļos zirnīšus, tad tos noteikti liksi pēc tam, kad kartupeļi vai burkāni jau būs teju gatavi.

3. Ja vāri buljonu zupai pats, tad atceries to pietiekami ilgi novārīt un pievienot garšvielas. Buljonam ir jābūt dzidram un jāpaspilgtina dārzeņi un gaļa, kas pievienota pēc tam. Bet, ja buljonu nav laika vārīt, rūpīgi apsver to, kādus buljona kubiņus, koncentrēto buljonu vai citu ražojumu izmantosi.

4. Sāli pievieno beigās – ņemot vērā to, ka zupai tiek pievienotas dažādas sastāvdaļas, saldākas un sāļākas, sāli atstāj uz beigām. Piemēram, ja soļankai pievieno olīvas, kas pašas par sevi ir sāļas, tad sāls zupai būs vajadzīgs mazāk vai nebūs vajadzīgs nemaz.

5. Zupu vāri uz lēnas uguns – lai tā vienmērīgi izvārītos un visas sastāvdaļas būtu pietiekami mīkstas, virums jāvāra uz lēnas uguns, lai tas viegli burbuļotu. Pārāk strauji, uz lielas liesmas vārīta zupa nebūs baudāma, jo kartupeļi izšķīdīs pārāk ātri un tā paliks miltaina.

6. Dārzeņus griez nelielos gabaliņos – kas attiecas uz zupā liktajiem kartupeļiem, burkāniem, tomātiem, papriku, gaļu un citiem produktiem, tie jāsagriež tik lieli, lai ēdājiem zupas baudīšana nesagādātu grūtības. Tāpēc, kad griežot sastāvdaļas, jādomā par to, cik liela ir karote. Pārāk sīki gabaliņi zupu padarīs biezu un tumīgu, bet pārāk lieli gabali neļaus tā vienkārši karoti ielikt mutē.

7. Ja zupa padevusies pārāk šķidra nesteidzies nosmelt šķidrumu. Viens no veidiem, kā nedaudz sabiezināt gatavo zupu – auzu pārslas. Zupai pieber pavisam nedaudz auzu pārslu, kas ātri uzbriedīs un sabiezinās zupu. Tās pievieno pa nelielai porcijai un vēro, kas notiek ar virumu, lai tā no pārāk šķidras nekļūtu pārāk bieza.

8. Ja zupa sanākusi pārāk bieza vai sāļa, pievieno tai karstu buljonu. Šajā situācijā glābiņš būs verdošā ūdenī izšķīdināti buljona kubiņi. Pievienojot buljonu, jāskatās, lai tas būtu piemērots pašai zupai – dārzeņu zupām dārzeņu buljons, vistas zupām vistas buljons.

Smelies garšīgu iedvesmu no Tasty.lv recepšu krājumiem un pagatavo garšīgu zupu pusdienās pats!

Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.

Lasīt vairāk

Puravu zupa ar vistas stilbiņiem

Foto: Shutterstock

Fantastiski smaržīgā puravu zupas recepte saglabājusies no Viduslaikiem, ko raksturo pievienotās garšvielas - safrāns, kanēlis, muskatrieksta ziedi, krustnagliņas un ingvers. Zupai, protams, netika pievienoti kartupeļi, jo tajā laikā Eiropa kartupeļus vēl nepazina. Ja vēlies, tu vari zupu papildināt arī ar kartupeļiem. Zupai ir ļoti patīkama, svaiga garša, un ingvers kombinācijā ar pipariem tai piešķir nelielu asumiņu.

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.

Lasīt vairāk

Pupiņu un lapu kāpostu zupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja ir vēlme atsvaidzināt savu ēdienkarti, tad tradicionālā zupa, kuras sastāvā ir neparastās kale jeb lapu kāposta lapas, būs īstā izvēle. Zaļais kāposts kombinācijā ar pupiņām zupu padarīs krāsainu, bet Parmezāns finālā tai piešķirs nedaudz pikantāku garšu.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām

Foto: Shutterstock

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock

Tradicionālā pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām ikdienas ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Soļanka no trīs veidu gaļas

Foto: Shutterstock

Soļanka no trīs veidu gaļas - daudz vienkāršāk un ātrāk, nekā izklausās.

Lasīt vairāk

Grētas iecienītā biešu zupa

Foto: I. Kalniņa

Bloga letpetitpot.lv autore Inga Kalniņa piedalījās BioLoģiski! zupu izaicinājumā, gatavojot savas mazās meitas Grētas mīļāko zupu - biešu zupu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar šķiņķi un rupjmaizes graudziņiem

Foto: Shutterstock

Dārzeņu zupa ar rupjmaizes grauzdiņiem žāvētas gaļas pavadījumā.

Lasīt vairāk

Dzidrais liellopa buljons ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Dzidrais liellopa buljons ar dārzeņiem - viegla ikdienas zupa.

Lasīt vairāk

Sakņu zupa ar jaunlopa gaļu

Foto: E. Kataja

Eva Kataja, uztura speciāliste, Kampaņas BioLoģiski.lv ietvaros piekrita uztaisīt bioloģisko zupu, maksimāli daudz izmantojot tieši vietējos Latvijas labumus. Sanāca sakņu zupiņa ar jaunlopa gaļu jeb “visi mājās atrodamie bioloģiski sertificētie produkti vienā katlā”.

Lasīt vairāk

Franču sīpolu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar nūdelēm ķīniešu gaumē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vistas zupa ar nūdelēm – variācija par ķīniešu zupām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!