Foto: Shutterstock
Salātu gatavošana ir atbildīgs darbs. Taču kāpēc vienai saimniecei tie izdodas kraukšķīgi un apetītlīgi, savukārt citai – ūdeņaini un sapļekuši? Lai zaļumi būtu ne tikai garšīgi, bet arī izskatīgi, jāzina daži knifiņi.

Ar rokām nenospiež, ar nazi negriež

Gaisīgi un kraukšķīgi ir nemazgāti salāti. Ja salātu lapas un zaļumi (mizuna, rukola, redīsu lapas, lapu sinepes, dilles, pētersīļi, selerijas u.c.) tomēr ir netīri, tos ieliek lielā bļodā, uzlej aukstu ūdeni un atstāj uz 2–3 minūtēm. Tad uzmanīgi ar rokām apmaisa un pārbauda, vai zeme un gruži nomazgājušies. Kad nolej ūdeni, salātus nosusina speciālā žāvētājā (ierīce darbojas pēc centrbēdzes principa – tā griežas, un liekais mitrums no zaļajām lapām pilnībā zūd). Līdzīga iedarbība būs, zaļumus ieliekot kādā drānā (sausā dvielī) un strauji griežot gaisā. Salātus var arī izklāt caurdurī vai uz papīra dvieļa, ik pa brītiņam viegli ar rokām apmaisīt, un pēc pusstundas tie būs nožuvuši. Galvenais ir zaļās lapiņas nesaspiest, jo tad būs ūdeņaina, nebaudāma masa.

Salātu lapiņas nav ieteicams griezt ar nazi, bet saplūkāt ar pirkstiem. Izņēmums ir pētersīļi, dilles un lociņi – tiem ēteriskā eļļa izdalās tieši griežot. Zaļumu smalcināšanai der speciālas šķēres, kam ir vairāki asmeņi.

Galvenā nots − mērcei

Tieši mērce spēlē pirmo vijoli gardu salātu pagatavošanā. Zaļajiem salātiem vispiemērotākā ir mērce no eļļas, citrona sulas un garšvielām dažādās variācijās.

  • 4 ēdamkarotes kvalitatīvas augu vai riekstu eļļas
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas
  • Ēdamkarote medus
  • ½ tējkarotes maltu melno vai krievu sinepju
  • ⅓ tējkarotes maltu melno piparu
  • ⅓ tējkarotes sāls

Visas sastāvdaļas sajauc un īsi pirms pasniegšanas galdā mērci uzrasina salātiem. Garšas dažādošanai citrona sulas vietā var ņemt svaigi spiestu apelsīna sulu, sakapātu ķiploka daiviņu vai asafetīdu (vērtīga garšviela, garša mazliet atgādina sīpolus un ķiplokus, plaši lieto Indijas virtuvē).

Viegls citrona aromāts un skābumiņš

Ja zaļumu salātus nedaudz pārslaka ar citrona sulu, labāk uzsūcas dzelzs (jo īpaši no spinātiem), savukārt kalciju saturošie produkti, piemēram, kefīrs un krējums, kavē dzelzs uzsūkšanos. Ikdienā ieteicams izvairīties no mākslīgajiem skābinātājiem, piemēram, citronskābes, etiķa, kas organismā rada neveselīgu skābu vidi. Tos labāk atstāt svētku reizēm, kad salātiem var pagatavot gardu mērci, piemēram, no balzametiķa, olīveļļas, Dižonas sinepēm un sasmalcinātas ķiploka daiviņas.

Pat ja mērci gatavo bez citrona, salātus pirms pārliešanas var nedaudz apslacīt ar citrona sulu. Ērti to izdarīt ar citrona sulas smidzinātāju. Ierīce sastāv no plastmasas uzgaļa un silikona uzmavas, to var iegādāties gan virtuves piederumu veikalos (cena līdz 8 eiro), gan internetā (e-bay un citos ārzemju internetveikalos par 0,99 eiro). Komplektā var būt divi smidzinātāji: viens – laimam un maziem citroniem, otrs – apelsīniem un liela izmēra citroniem. Lai lietotu, citronam nogriež galu un tajā ieskrūvē piltuvi, kurā pa caurumiņiem satecēs citrona sula. Ar smidzinātāju sulu uzrasina salātiem.

Ja negribas gatavot mērci

Ja nav laika gatavot mērci, zaļumus skaisti izkārto šķīvī (lielākās lapas saplucina ar pirkstiem). Kad viena kārta izklāta, zaļumus apsmidzina ar olīveļļas aerosolu, pēc tam ar citrona sulas izsmidzinātāju, uzkaisa melnos piparus un sāli, tad liek nākamo zaļumu kārtu un visu atkārto. Šādā veidā eļļa un citrona sula uz salātiem nonāk pavisam plānā kārtiņā – salāti nav trekni, eļļas pietiek, lai organisms labi uzsūktu vērtīgās vielas un garša būtu patīkama. Labāk izvēlēties eļļas aerosolus, kuru sastāvā ir olīveļļa (parasti extra virgin un otrā spieduma maisījums). 200 ml iepakojums maksā aptuveni 4 eiro, var iegādāties lielveikalos un vairumtirdzniecības bāzēs. Olīveļļas aerosolus var izmantot ne tikai salātiem, bet arī pirms ēdiena grilēšanas, gatavošanas cepeškrāsnī, jo viegli kontrolēt izmantoto daudzumu – nekas nepeld eļļā.

Zaļo lapu salātus var papildināt ar grauzdētiem riekstiem un sēkliņām, jo pat visvienkāršākie salāti tad iegūst bagātīgu garšas buķeti. Zaļumiem piestāv arī ogas un augļi – zemenes, jāņogas, bumbieri, āboli.

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem

Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar liellopu gaļas stērbelītēm un sēņu pastētes grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Šos salātus visizdevīgāk gatavot nākamajā dienā pēc steika ballītes, izmantojot liellopa gaļas pārpalikumus. Lai gan gaļu var arī speciāli cept par godu šiem gardajiem salātiem, jo tos var pasniegt gan ar aukstu gaļu, gan siltu. Grauzdiņiem būs nepieciešama sēņu pastēte, kuras recepti var izlasīt
šeit
.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar papriku un zaļo pākšu pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ja arī tavs vēders ir izsalcis pēc svaigas un pavasarīgas maltītes, tad šie salāti būs kā radīti šī kārdinājuma remdināšanai. Viegli, veselīgi un pats galvenais – traki gardi!

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un kūpinātu lasi

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties
Šie ātrie, svaigie un veselīgie dārzeņu salāti ir nobaudīšanas vērti.Sastāvdaļu attiecības nepavisam nav būtiskas. Ja gribi zaļākus, svaigākus salātus, pievieno vairāk dārzeņu, savukārt, ja prasās ko nedaudz sātīgāku - pievieno lielāku daudzumu turku zirņu. Lasi var aizstāt, piemēram, ar grilētu vistas fileju, kādu no mīkstajiem sieriem vai arī neko - jo arī tāpat šie salāti, ko iesaka kulinārijas bloga
"Gards ka nenoēsties!"
autore, būs gana gardi.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām īpaši labi saderēsies ar dažādām grilētām, pikantām gaļām. To viegli saldā un atsvaidzinošā garšas buķete līdzsvaros marinādes pikantumu. Salātu pagatavošanai lieliski noderēs kartupeļu nazis, ar kuru dārzeņus var sagriezt garās, platās, dekoratīvās strēmelēs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!