Foto: Shutterstock

Cukīni, kas ir kabača itāļu radinieks, savu vietu mūsu virtuvēs jau ir iekarojis. Taču vēl viena trausla un ārkārtīgi garda cukīni daļa, kas noteikti jānobauda, kamēr tumši zaļie cukīni vēl nav izauguši pilnībā – to ziedi. Kā tos pagatavot?

Viens no veidiem, kā tos nogaršot – gatavojot kādu cukīni ēdienu, ziediņus no dārzeņa noņem, un izdekorē ar tiem maltīti. Ar cukīni kumosiem nobauda arī tā ziedus, lai saprastu, vai tie iet pie sirds vai nē. Noplūktos ziedus glabā cieši noslēgtā traukā ledusskapī līdz pat piecām dienām. Cukīni ziedi garšo līdzīgi pašiem dārzeņiem, taču ir nedaudz maigāki un saldāki.

Cukīni ziedus, kā arī mūsu pašu kabaču ziedus, novāc tad, kad tie ir lieli un skaisti, bet pie tā piestiprinājies auglis vēl pavisam neliels. Lielie ziedi ir ideāli piemēroti, lai tos pildītu ar dažādām sastāvdaļām – sieriem, dārzeņiem, gaļu, garnelēm, zivīm un citām jūras veltēm. Pagatavo pildījumu, samaisa to ar eļļu vai kādu mērci, un pilda cukīni ziedos. Ziedus izkārto uz cepamās pannas un cep cepeškrāsnī. Ja ir vēlme pēc kraukšķīgākām ziedlapiņām, tos var apvārtīt olā un miltos, un cept uz pannas.

Piemēram, viens no variantiem ir cukīni ziedu pildīšana ar rikotas sieru, ķiplokiem, baziliku, olu un sāli. Sarīvētu sieru sajauc ar sakapātu ķiploku, baziliku, sakultu olu un nedaudz sāls. Pildījumu ievieto cukīni ziedos, ziedlapiņas aizver un apvārta miltu un minerālūdens mīklā. Cukīni ziedus fritē eļļā pāris minūtes. Šādā veidā ziediem būs kraukšķīgs panējums, bet siers vidū būs patīkami izkusis.

Ja paši dārzeņi pie zieda ir vidēja izmēra – izcep tos vienkārši cepeškrāsnī vai uzliek uz grila. Gatavos dārzeņus ar visiem ziediem servē uz šķīvja un apkaisa ar garšaugiem, parmezānu vai kādu citu cieto sieru.

Cukīni (vai kabaču) ziedus var apcept vienkārši tāpat, apvārtot tos miltu un gāzēta ūdens mīklā. Vēl viens variants – ziedus apvārta sakultā olā. Ziedlapas cep karstā eļļā pavisam neilgu brīdi. Šādi iegūsi gardu, vasarīgu uzkodu. Un kas to lai zina, varbūt tas kļūs par ballīšu top ēdienu!

Bet, kamēr cukīni ziedu baudīšanai vēl gatavojies, aplūko kādu no Tasty.lv kolekcijas receptēm ar cukīni un kabačiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!