Foto: Shutterstock
Dodoties tuvākā vai tālākā ceļojumā ar mašīnu, autobusu, prāmi, vilcienu vai citu transporta līdzekli, svarīgi ir jau laikus padomāt par ceļojumam atbilstošu ēdienkarti, lai jau ceļa sākumā nenoķēpātu drēbes ar neglītiem pleķiem vai – kas vēl ļaunāk –, neiedzīvotos veselības problēmās, saindējoties ar pārtiku. Tādēļ šoreiz izvēlējāmies veselīgus, garšīgus un ceļotājiem parocīgi baudāmus ēdienus un izveidojām sarakstiņu ar līdzņemšanai piemērotiem pārtikas produktiem.

Vispirms jau būtu jāparūpējas par to, lai līdzi būtu paņemts pietiekami daudz dzeramā ūdens un citu atspirdzinājumu. Tas var būt gan negāzēts, gan gāzēts ūdens, gan sulas vai termosā ielieta tēja, vai kafija – galvenais, lai pie rokas vienmēr būtu kaut kas, ar ko veldzēt slāpes.

Kādi tad ir produkti, kuru uzglabāšanas laiks ir salīdzinoši ilgs, tādēļ tie lieti noderēs ceļojuma pārtikas somas (ideālā variantā – aukstuma somas) papildināšanai:

  • maize;
  • auksti kūpināti un vītināti gaļas izstrādājumi;
  • cepumi, grauzdiņi, sausiņi, speķa pīrādziņi un tml.
  • jogurts mazajos iepakojumos;
  • konservi (gaļas, zivju, dārzeņu, pākšaugu u.c.);
  • cieti vārītas olas;
  • siers;
  • vārīti kartupeļi vai kartupeļi mundierī;
  • vārīti makaroni (stingro formu, piemēram, "farfalle", "rigatoni", "fusilli");
  • vārītu vai tvaicētu gaļu būtu ieteicams realizēt pirmo 6-8 stundu brauciena laikā, jo tā bojājas salīdzinoši ātrāk.

Foto: Shutterstock

No dārzeņiem līdzņemšanai īpaši ieteicami ir:

  • gurķi;
  • tomāti (iepriekš atbrīvo tos no zaļajiem kātiņiem, lai novērstu miziņas bojājumus);
  • paprika;
  • burkāni;
  • ziedkāposts vai brokolis.


No augļiem – citrusaugļi, banāni, āboli, bumbieri, lieti noderēs arī nektarīni vai plūmes, ja vien tie nav pārāk gatavi un mīksti. Līdzņemšanai paredzētos augļus un dārzeņus labāk nesmalcini, lai tie nezaudētu sulīgumu un nesāktu bojāties.

Lasot tālāk, uzzināsi idejas līdzņemšanai, kā iepriekš pieminētos produktus izmantot parocīgi un ērti apēdamu ēdienu pagatavošanai, ar ko papildināt ceļojuma pārtikas krājumus, kā arī piedāvāsim dažādu veselīgu uzkodu variantus un 20 receptes ceļojuma ēdienkartes dažādošanai.


Idejas un receptes līdzņemšanai ērtiem ēdieniem un veselīgām uzkodām

Foto: Shutterstock

Sviestmaizes
ir viens no ātrāk un vienkāršāk pagatavojamiem ēdieniem līdzņemšanai ceļojumā, kas lieti noderēs vismaz pirmajās 12 stundās. Tās var pagatavot veselīgi, baltmaizi aizstājot ar graudu maizes vai rupjmaizes šķēlēm, pildījumam izmantojot konservētu tunci, kam noliets šķidrums, vārītas olas, liesu vārītu gaļu (
te
uzzināsi vienkāršu knifu, kā izvārīt nepārspējami sulīgu vistas fileju) salātlapas un plānas dārzeņu šķēlītes, bet devīgo sviesta kārtu aizstājot ar kādu karoti krēmsiera, rikotu, bezpiedevu jogurtu, pesto vai kādu pašgatavotu mērcīti (
šeit
atradīsi receptes mērcēm, ko pāris minūšu laikā vari pagatavot blenderī).
Foto: Shutterstock

Vienīgais sviestmaižu mīnuss ir tāds, ka pildījums vai mērce ēšanas laikā mēdz nodevīgi uzpilēt uz apģērba, atstājot neglītus pleķus. Lai mazinātu tādu iespēju, jau iepriekš, pērkot benzīntankā, kioskā vai lielveikalā "trīsstūrmaizes" un apēdot tās, iepakojumu neizmet – to varēsi izmantot vairākkārt, lai parocīgi iepakotu sviestmaizes līdzņemšanai ceļojumā. Vēl viens variants, kā izvairīties no drēbju apskādēšanas: sacep maizītes sviestmaižu tosterī, izmantojot labi kūstošu sieru ar pēc iespējas zemāku tauku saturu – maizītes labi garšos arī atdzisušas, turklāt pildījums būs labi noslēpts un netecēs ārā.

Foto: Shutterstock

Ēšanai mašīnā īpaši parocīgi ir lavaši, tortiljas un vrapi ar dažādiem pildījumiem. Protams, ja vien tos prasmīgi sarullē. Ja vēlies uzzināt, kā to paveikt, izlasi šo padomrakstu un noskaties video.


Ceļojuma ēdienkartes dažādošanai noderēs arī pavasara rullīši jeb "spring rolls" – tradicionāls vjetnamiešu virtuves gardums. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – izmērcētā plānajā rīsu papīrā ietin dažādus gardumus: dārzeņus, sēnes, jūras veltes, iepriekš apceptas gaļas strēmelītes, novārītas nūdeles, tvaicētu lasi vai jebko citu, kas iet pie sirds. Tad pildījumu cieši ievīsta rīspapīra rullītī un bauda, pamērcējot kādā gardā mērcītē. Izklausās garšīgi vai ne? Te soli pa solim uzzināsi, kā pagatavot šo ēdienu.

Foto: Shutterstock

Arī tvaicētas vai cepeškrāsnī ceptas gaļas vai zivju bumbiņas ir gana ērti noēdamas, pat braucot pie stūres. Vienpadsmit īpaši veselīgas gaļas bumbiņu un kotletīšu versijas meklē te. Izcila piedeva šajā gadījumā būs svaigi salāti, ko vari iepakot gan burciņā, gan aizvākojamā plastmasas kārbiņā. Lai salāti nesaplaktu un neatsulotos, mērci iepako atsevišķā trauciņā un pievieno salātiem vien brīdi pirms ēšanas.


Foto: Shutterstock

Arī veselīgas uzkodas nav mazsvarīga ceļojuma ēdienkartes sastāvdaļa. Ātrai izsalkuma remdēšanai noderēs kāda saujiņa riekstu, augļi, salmiņos sagriezti dārzeņi (sagatavo arī mērcīti, ieliekot to nelielā, cieši aizvākojamā trauciņā), pašgatavoti enerģijas batoniņi, bezpiedevu jogurts, kas papildināts ar karoti medus vai ievārījuma, saldie un sāļie kēksiņi vai mājās gatavoti dārzeņu čipsi (te atradīsi padomus, kā tos pagatavot).

Līdzņemšanai ceļojumā piemērotus un parocīgi baudāmus ēdienus atradīsi mūsu sarūpētajā izlasē, bet komentāros aicinām dalīties ar saviem iecienītākajiem ceļojumu ēdieniem un produktiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!