Foto: Shutterstock

Katram pavāram ir savi mazie noslēpumi, kas ir ārkārtīgi svarīgi, jo tieši nelieli knifiņi nosaka – ēdiens garšos tiešam izcili vai stipri viduvēji. Daudzi maldīgi uzskata, ka dzeramā soda, kas atrodama teju katrā virtuvē, ir izmantojama tikai izlietnes mazgāšanai vai piedegušas pannas beršanai, bet, tici vai ne, soda var lieti noderēt, arī gatavojot šašlikus, zupas, kotletes un citus gaļas ēdienus. Izrādās, viens no ķīniešu pavāru slepenajiem trikiem, lai gaļa vienmēr būtu mīksta un sulīga, ir šķipsniņa sodas, ko pievieno marinādei. Soda gaļas un dažādu citu produktu mīkstināšanai tiek izmantota arī ebreju nacionālajā virtuvē. Lasi tālāk un uzzini, kādēļ tā.

Pirmkārt, sodai piemīt gaļu, zivis, dārzeņus un pākšaugus mīkstinošas īpašības, skaidro interneta vietne "Shkolazhizni". Kādēļ tā? Izrādās, sārmainā vidē produkti kļūst mīkstāki un ātrāk pagatavojami.

Otrkārt, soda ir universāls dažādu aromātu neitralizētājs – zivju, sīpolu, dažādu taukvielu.

Treškārt, nav iemesla baidīties, ka, pievienojot sodu, ēdiens iegūs nepatīkami sārmainu piegaršu, jo tiek pievienota vien neliela sodas šķipsniņa, kas marinēšanas vai termiskas apstrādes laikā izreaģē, neatstājot uz produktu garšas īpašībām nekādu ietekmi.

Ceturtkārt, ja tev šķiet, ka sodas pievienošana gaļai var būt kaitīga, tad jājautā, vai tu izjūti līdzīgas bažas ik reizi, kad pievieno sodu vai cepamo pulveri (soda ir tā sastāvā) biezpiena plācenīšu un dažādu konditorejas izstrādājumu mīklai.

Foto: Shutterstock

Lielākoties viss ir atkarīgs no pieraduma, tādēļ, iespējams, pienācis laiks lauzt iesīkstējušos uzskatus un izmantot šo daudzu pavāru pārbaudīto paņēmienu, piemēram, pievienojot pupiņām, lai tās izvārītos divtik ātri.

Arī, cepot sīpolus, soda paveiks brīnumus – tiklīdz pievienosi sīpoliem šķipsnu sodas, tie sāks kļūt zeltaini tavu acu priekšā un būs gatavi daudz ātrāk nekā parasti. Šis knifs noderēs, lai krietni saīsinātu, piemēram, klasiskās franču sīpolu zupas gatavošanas laiku.

Ja vēlies pagatavot sulīgu un mīkstu cepeti, ierīvē to ar sodu, ietin pārtikas plēvē vai ieliec maisiņā un uz pāris stundām (ja gaļa ir pavisam sīksta, tad labāk uz visu nakti) ievieto ledusskapī. Pirms cepšanas gaļas gabalu viegli noskalo, ierīvē ar ķiplokiem, eļļu, sāli, pipariem un citām sev tīkamām garšvielām un cep kā parasti – gaļa izcepies ātrāk un būs mīksta.

Foto: Shutterstock

Šķipsna sodas, kas pievienota jebkāda veida marinādei, padarīs mīkstāku arī šašliku, steikus un citus gaļas ēdienus. Ja vēlies, vari sodu aizstāt ar gāzētu minerālūdeni, jo tā sastāvā ir soda. Vari gaļas marinēšanai pagatavot arī sodas ūdens šķīdumu, litrā ūdens izšķīdinot 0,5-1 TK sodas. Pat īpaši sīksti gaļas gabali, piemēram, liellopu aknas, pāris stundas noturēti šādā šķīdumā un tad noskaloti, kļūs daudz mīkstāki.

Foto: Shutterstock

Ja vēlies, lai gulašs nav tik ilgi jāsutina, tad sagriez gaļu palielos kubiņos, nosusini tos, pārkaisi ar nelielu šķipsnu sodas un rūpīgi ierīvē to gaļā. Tad strauji apcep gaļas gabaliņus nelielā daudzumā eļļas – tie ātri vien iegūs skaisti brūnu garoziņu. Tālāk gatavo gulašu kā parasti, tikai samazinot sutināšanas laiku. Pagaršo kādu gabaliņu pēc aptuveni pusstundas – gaļai jau ir jābūt mutē kūstošai.

Soda noderēs, arī gatavojot gaļu ar tev netīkamu aromātu. Piemēram, daudziem nepatīk jēra gaļas specifiskais smārds – šai gadījumā sodas ūdeni var izmantot aromāta neitralizēšanai.

Foto: Shutterstock

Arī kotletes un šniceles soda var pacelt nākamajā līmenī – pamēģini uz kilogramu maltās gaļas pievienot pusi tējkarotes sodas (protams, neaizmirstot arī pārējās sastāvdaļas), tad gaļu kārtīgi izmīci un cep kā parasti. Tikai ņem vērā, ka šajā gadījumā soda jāpievieno un jāiestrādā gaļā tieši pirms gatavošanas, lai tā sāktu reaģēt, nonākot saskarē ar pannu un padarītu kotletes un šniceles īpaši pufīgas.

Vari pievienot nelielu šķipsniņu sodas, vārot jebkuru ilgi gatavojamu gaļas zupu vai buljonu, lai tā pagatavotos ātrāk un gaļa būtu mīkstāka.

Ja ēdienam pievieno sodu, tad jāpievieno uz pusi mazāk sāls (jo nātrija joni ir ne vien sāls, bet arī sodas sastāvā) pretējā gadījumā var šķist, ka produkts ir pārsālīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!