Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā aizvien lielāku popularitāti virtuvēs ir iekarojis dzidrinātais sviests – parastā sviesta "attīrīta" versija, kurā nav sviestā esošā ūdens un piena proteīnu. Kā par veselīgu atzīto sviestu pagatavot mājas apstākļos, lai varētu izmantot dažādu ēdienu pagatavošanai?

Lai pagatavotu dzidrinātu sviestu, nepieciešams vien parasts krējuma sviests, kam nav pievienots sāls, katliņš un plīts ar pavisam nelielu liesmiņu. Sviestu liek katliņā un karsē, ļaujot tam izkust – kušanas laikā virs taukainā šķidruma nostāsies putas. Kā norāda Culinaryarts.about.com, tie ir sviestā esošie piena proteīni, kas atdalās no sviesta taukiem. Ūdens nostājas katla dibenā.

Kad piena putas nostājušās virs sviesta, tās ar putu karoti nosmeļ nost kādā traukā. Pēc tam nosmeļ dzidro sviestu un pārlej burciņā vai kādā citā traukā. Ūdens būs nostājies katliņā. Šis dzidrinātā sviesta gatavošanas paņēmiens būs piemērots lielam sviesta daudzumam.

Indieši gatavo dzidrināto gī sviestu mazliet citādāk – ļaujot piena proteīnu putām pārvārīties. Sviestu tāpat kā iepriekšējā metodē kausē uz lēnas uguns. Kad no tā izdalījušās putas, tās nenosmeļ, bet ļauj sviestam vārīties tālāk. Tādā veidā putas sadalīsies un kļūs par sviesta "atkritumiem". Kad sviests viegli burbuļo, putas nozudušas un tam ir zeltaina krāsa, to var nokāst, norāda Seriouseats.com speciālisti.

Sagatavo trauku, kuram pa virsu uzklāta marle. Sviestu no katliņa izkāš caur marli, lai piena biezumi paliktu auduma gabaliņā. Iegūto dzidrināto sviestu izmanto cepšanai, dažādu mērču pagatavošanai un glazēšanai.

Dzidrinātā sviesta gatavošanas ilgums atkarīgs no tā, cik daudz sviesta tiek izmantots. Piemēram, ja gatavota tiek tikai paciņa sviesta, tad dzidrināšanai būs nepieciešamas vien 15 minūtes. Ja dzidrinātā sviesta pagatavošanai tiek izmantots vismaz kilograms sviesta, jārēķinās, ka tas aizņems pat divas stundas laika.

Foto: Shutterstock

Kāpēc izmantot dzidrināto sviestu

Pēc sviesta dzidrināšanas paliek pāri tīri sviesta tauki, kuriem ir lielāka degšanas temperatūra, nekā sviestam ar piena proteīniem tā sastāvā. Dzidrinātam sviestam degšanas temperatūra ir 232 grādi, bet vienkāršam sviestam 176 grādi. Tas nozīmē, ka apcepot dažādus produktus sviestā, nebūs jāraizējas par to, ka tie pārlieku ātri sadegs. Tāpat, izmantojot dzidrinātu sviestu, Holandes mērci, ar kuru pārliet plaucētu olu, pagatavot būs krietni vieglāk, jo veidosies vienmērīga emulsija.

Dzidrinātais sviests arī nesabojājas tik ātri, kā parasts krējuma sviests, jo tā sastāvā vairs nav piena proteīnu. Pēc pagatavošanas, ja tas nepieciešams šķidrs tuvāko stundu laikā, to glabā siltā vietā. Bet pēc tam to var ielikt kādā trauciņā ledusskapī un izmantot tāpat, kā parastu sviestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!