Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pat gatavojot maltītes pannā ar nepiedegošo pārklājumu, bez kādas taukvielas neiztikt. Taču kas cepšanai ir piemērotāks – sviests vai eļļa?

Ja nevari izlemt, cept eļļā vai sviestā, atceries šo vienkāršo principu – ja cepsi uz ļoti karstas uguns, jāņem eļļa, bet, ja cepšana-sautēšana paredzēta uz vidējas liesmas, derēs arī sviests. Jāatceras gan, ka sviestā esošās piena sausnas pakļauj šo taukvielu piedegšanai, kas pēcāk ietekmē arī pašas maltītes garšu.

Parasti eļļā tiek apcepta gaļa, jo tai ir vajadzīgs lielāks karstums, bet dārzeņi tiek cepti sviestā, jo tas piešķir tiem patīkamu, maigu garšu. Abas taukvielas būs piemērotas jūras velšu un zivju gatavošanai. Sviestam uz pannas viegli jāputo un jāsaglabā gaišā krāsa – tiklīdz tas kļūst brūns, tas jau tuvojas degšanas punktam. Cepšanai pateicīgas ir augu eļļas, piemēram, rapšu, saulespuķu un zemesriekstu eļļas.

Tomēr ir viens triks, kas var palīdzēt izvairīties no sviesta pāragras apdegšanas, un tā ir augu eļļa. Brīdī, kad sviesta piciņa tiek ielikta pannā, lai izkustu, piepilini tai klāt pavisam nedaudz augu eļļas – tas palīdzēs sviestam tik ātri nekļūt brūnam, norāda Cook's Illustrated.

Bet, ja ātrajai apcepšanai sviestu neizmanto, jāņem vērā, ka dažādām eļļām ir atšķirīga degšanas temperatūra. Par to vairāk vari uzzināt šajā rakstā par vārīšanu eļļā. Bet šajā rakstā vari uzzināt, kādām gatavošanas metodēm kuras eļļas būs piemērotākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!