Foto: Shutterstock
Cepšana cepampapīra aploksnē jeb "en papillote" (ar tādu nosaukumu šī metode atpazīstama visā pasaulē) ir vienkāršs un ļoti veselīgs veids, kā pagatavot zivi vai vistas fileju, lai tā būtu nepārspējami sulīga un aromātiska. Un, kas nav mazvarīgi – arī bez liekām kalorijām.

Lai izmēģinātu šo metodi, ņem cepamā papīra loksni (tās izmērs atkarīgs no iekšā liekamo produktu daudzuma) un novieto to uz plāts. Tad pārloki loksni uz pusēm un ar šķērēm apgriez maliņas, izveidojot sirds formu. Atloki papīra sirdi vaļā, kreisās puses vidū liec tos produktus, kas paredzēti gatavošanai: zivi vai vistas fileju un dažāda veida dārzeņus pēc savas izvēles.

Četras idejas pildījumam:

  • Sauja sparģeļu, zivs vai vistas fileja, sīpolu riņķīši, citrona šķēles, dilles;
  • Plānās šķēlēs sagriezts kabacis, zivs vai vistas fileja, kausēts sviests ar zaļumiem un ķiplokiem;
  • Sauja zaļo pākšu pupiņu, zivs vai vistas fileja, pesto mērce, tomātu šķēles;
  • Šķēles sagriezts burkāns, brokoļa rozetes, rīvēts ingvers, zivs vai vistas fileja, terijaki vai sojas mērce.

Labākam rezultātam filejai vajadzētu būt ne biezākai kā 2 cm, tādēļ pirms cepšanas gaļu saplacini ar gaļas āmuriņa plakano pusi. Savukārt zivs šķēlēm, lai tās nepaliktu ūdeņainas, nevajadzētu būt pārlieku plānām.

Visu vari papildināt ar dažādām garšvielām, kapātiem zaļumiem, šļuciņu citrona sulas, sausa baltvīna, sojas mērces vai eļļas. Kad aploksne ir piepildīta, atliek to vien pareizi aizlocīt. Sākot no augšmalas, savieno abas papīra sirds puses, ik pa pāris centimetriem stingri nolokot un veidojot stipru savienojuma vīli, kas cepšanas laikā aizturēs radušos tvaiku un visus aromātus aploksnes iekšpusē, piešķirot gatavotajam produktam īpašu sulīgumu, skaidrots kulinārijas portālā "Thespruce".

Kad viss paveikts, liec aploksni iepriekš sakarsētā krāsnī un cep receptē norādīto laiku. Kaut gan ir grūti noteikt, kad tieši produkts būs gatavs, bet zivs gatavosies aptuveni 10 minūtes, vistas fileja – aptuveni 20 minūtes. Viens no drošākajiem rādītājiem, ka ēdiens ir gatavs ir tas, ka papīra aploksne ir uzpūtusies un kļuvusi viegli brūngana.

Lai izbaudītu pagatavotā ēdiena garšu buķeti visā tās krāšņumā, uzslidini papīra aploksni uz šķīvja, tad uzmanīgi, lai neapdedzinātos ar tvaiku, ar virtuves šķērēm atgriez vaļā aploksnes augšmalu, nezaudējot ne nieka no iekšā uzkrātajām sulām. Maltīte ir gatava baudīšanai!

Pirms ķeries pie gatavošanas, lai izmēģinātu praksē jauniegūtās zināšanas, noskaties šo īso video, kur uzskatāmi parādīta "en papillote" locīšanas tehnika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!