Foto: Shutterstock

Ja veiksi nelielu pētījumu restorānu ēdienkartēs, noteikti pamanīsi, ka teju visur desertu piedāvājumā manāms brilē krēms (Crème brûlée). Un ne jau velti. Šis deserts nekad neliek vilties – ar savu krēmīgumu, sātīgumu un uz mēles kūstošo apdedzināto cukura kārtiņu. Tā kā 27. jūlijs kalendārā atzīmēts kā nacionālā Crème brûlée diena, ''Tasty'' atklāj padomus, kā mājās pagatavot dievīgo desertu.

Neiztrūkstošās sastāvdaļas

Lai nebūtu vilšanās par to, ko pasniedz restorānos vai kas sanācis, gatavojot desertu pašiem mājās, jāzina, kāds tas ir pēc būtības. Deserta pamatsastāvdaļas ir olu dzeltenumi, saldais krējums, nereti arī piens, kā arī cukurs, vaniļa, bet pēc garšas var variēt ar garšvielām, piemēram, vaniļu aizstāt ar kanēli, lavandas cukuru un citām piedevām. Kas attiecas uz vaniļu, tas nedrīkst būt vanilīns vai vaniļas cukurs, te jānodrošinās ar īsto vaniļas pāksti, tikai tā varēs iegūt garšas pilnību. Savukārt pāri palikušo pāksti pēc tam liec cukurtraukā, un jau pēc diennakts tas būs aromatizējies.

Ja klasiskais vaniļas brilē krēms jau vairs nepārsteidz, noteikti izmēģini recepti ar lavandu, tā piešķirs neparastu, bet ļoti baudāmu garšu kombināciju, arī apelsīnu miziņas, medus, rožūdens, šķīstošās kafijas klātbūtne nav vairs svešas piedevas slavenajam desertam.

Kad sastāvdaļas sagatavotas, atliek vien ķerties pie gatavošanas. Restorāna cienīgais deserts neizdosies, ja nebūs piemērotu trauciņu. Brilē klasiski gatavo un arī pasniedz nelielos, karstumizturīgos trauciņos. Tie var būt pavisam nelieli, dziļāki vai lēzenāki, atkarībā no tilpuma arī atšķirsies gatavošanas laiks. Starp citu, ja keramisko trauciņu nav, veikalos var iegādāties folijas trauciņus vienreizējai lietošanai – ļoti laba alternatīva!

Vēl neatņemama brilē krēma sastāvdaļa ir karamelizētā virskārta, ko vislabāk var panākt ar speciālo degli, taču, ja tā nav pa rokai, cepeškrāsnī grila režīms arī labi paveiks savu.

Foto: Shutterstock

Gatavošana

Krēma masa noteikti pirms cepšanas jāieliek ledusskapī vai vēsumā atdzist. Šis nebūs tas deserts, kas būs gatavs stundas laikā, bet ieguldītais laiks attaisnos garšu.

Kārdinošā deserta gatavošanā jāzina, ka trauciņus nevajadzētu vienkārši salikt uz cepamās pannas un gaidīt, kad tajos pagatavosies izcilais kārums. Te tomēr ir jāzina dažas nianses. Kad masa ir gatava, to salej trauciņos, neaizņemot tilpumu vairāk par 2/3. Trauciņus vēlams nolikt atdzesēties uz pāris stundām, tas desertam nāks tikai par labu.

Pēc tam cepamajā pannā saliek trauciņus un pamatnē lej ūdeni, lai tas noklātu traukus no ārpuses līdz pusei. Ūdenim jābūt, lai masa izceptos krēmīga nevis kā salda omlete, tāpēc bez ūdens klātbūtnes nemaz nemēģini gatavot.

Receptūrās temperatūras mēdz būt dažādas, bet ar 120 grādiem nekad nebūs nošauts greizi. Krēma gatavību var noteikt arī pēc vizuālām pazīmēm – pakratot trauciņus, krēmam jābūt nedaudz trīcošam.

Kad masa izcepta pietiekami, liec trauciņus atdzesēties, atstājot tos pannā ar ūdeni. Tikai pēc tam virskārtu apber ar brūno cukuru un ar degli to apdedzina vai liek trauciņus grilā 250 grādos, lai virskārta strauji karamelizējas.

Brilē krēmu var pasniegt siltu, tikko gatavotu, bet arī atdzesētā veidā tas pierādīs labās garšu īpašības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!